facebook
twitter

Спорт

И Калгари не желае олимпиада

След референдума в Канада останаха само две кандидатури за зимните игри през 2026 г.
166
Туитър
Близо 57% от участвалите в референдума не искат Калгари да харчи пари за организиране на олимпийски игри.

Калгари (Кан) ще стане поредният град, който ще се оттегли от надпреварата за домакин на зимните олимпийски игри през 2026 г. след референдум по въпроса. Над 304 000 души са дали гласа си, а от тях 172 000 (близо 57%) не искат олимпиада.

Резултатът идва въпреки кампанията на международния олимпийски комитет. Служители на МОК посетиха канадския град няколко пъти и отговаряха на въпроси на жителите на града, който бе домакин на зимната олимпиада през 1988 г. Едно от големите притеснения на хората бе цената на домакинството, както и това, че оргкомитетът отказа да разкрие ключови детайли по кандидатурата. Организаторите твърдяха, че домакинството на игрите ще струва 5.3 млрд. канадски долара (€3.5 млрд.) и кандидатурата едва оцеля в гласуването на градския съвет. 

Референдумът в Калгари е девети поред, в който жители на даден регион отказват домакинство на летни или зимни олимпийски игри. В надпреварата за олимпиадата през 2026 г. останаха едва две кандидатури - на Стокхолм и общата италианска от Милано и Кортина д'Ампецо. В Швеция обаче няма достатъчно политическа подкрепа за игрите, а същото бе положението и в Италия, особено след като Торино се оттегли от общата кандидатура заради политически скандал с Милано. Все пак впоследствие властите застанаха зад Милано и Кортина д'Ампецо, но отказаха да дадат финансови гаранции.

Подобно на Калгари, Сион (Швейц) и Инсбрук (Ав) се отказаха да се кандидатират за домакинство през 2026 г. след референдум, съответно с 54 и 53% гласували "против". Кандидатурата на Ерзурум (Тур) пък не бе одобрена от МОК, тъй като Турция планираше състезанията по бобслей, скелетон и спускане с шейни да са на улея в Сочи (Рус), построен за игрите през 2014-а. 

Подобно бе положението и за зимните игри през 2022-ра. Осло (Нор), Лвов (Укр), Краков (Пол) и Стокхолм се оттеглиха, а в надпреварата останаха само Алмати (Каз) и Пекин (Кит), избран от МОК за домакин. Хамбург (Гер), Бостън (САЩ), Рим (Ит) и Будапеща (Унг) пък оттеглиха кандидатурите си за лятната олимпиада през 2024 г.

Ключови думи:

зимна олимпиада, МОК
Все още няма коментари

Още

Брейк измества бейзбола и каратето от олимпийските игри в Париж `24

21.02.2019

690 18
МОК си строи нова квартира за над $200 млн.

13.02.2019

25
МОК прати 41 въпроса на AIBA за бъдещето на бокса

08.02.2019

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

×