Quantcast

Медия без
политическа реклама

Големият шлем инициира нова "премиум верига" в тениса

02 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
Традиционните тенис турнири като "Уимбълдън" искат да поведат спорта в нова посока.

Четирите турнира от Големия шлем търсят партньорство с някои от другите най-големи надпревари в професионалния тенис с цел създаване на нов елитен тур. Според онлайн изданието TheAthletic.com в момента текат дискусии за основаване на "премиум верига" от събития, подобна на световния шампионат във Формула 1.

Оригиналната идея е към Australian Open, "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и US Open да се присъединят поне 10 от най-значимите турнири от сериите "Мастърс" при мъжете и "WTA 1000" при жените (включително техните комбинирани издания като тези в Индиън Уелс, Маями, Мадрид, Рим, Торонто/Монреал и Синсинати). Според източници, пожелали анонимност, преговорите текат интензивно, но все още е възможно да се развият във всяка посока - както да бъдат привлечени още партньори, така и всичко да пропадне.

Като основен мотив за инициативата на Големия шлем се посочва "осъзнатата необходимост на тениса от реформа". Изтъкнати са конкретни причини, изразени като мнение от различни тенис ръководители, организации и дори състезатели - например, че тенисът е объркващ за следене от феновете; че сегашният календар е изтощаващ; че има стотици милиони долари, които може да бъдат генерирани при алтернативен подход.

Освен това високопоставени фигури в тениса са разтревожени, че тенисът е уязвим да бъде подложен на същото разцепление като в голфа, който пострада тежко след създаването на алтернативния LIV Golf Tour, финансиран от Саудитска Арабия. Още повече че вече се появиха слухове, че азиатското кралство се кани да организира турнир от сериите "Мастърс" по тенис от януари 2025 г.

Очаква се конкретен план за развитие на тениса да бъде представен в навечерието на Australian Open през януари 2024 г. Засега единствено е сигурно, че турнирите от Големия шлем са единни в своята позиция, че трябва спортът трябва да бъде защитен срещу външна намеса и алтернативни комерсиални събития.

Генерална подкрепа за реформите има и от страна на играчите. Създадената от Новак Джокович асоциация на професионалните тенисисти (РТРА) дори е насърчила създаването на бъдещия елитен тур, което би довело до сериозно облекчаване на натоварването за най-силните състезатели и паралелно увеличаване на приходите им.

Професионалните асоциации на мъжете (АТР) и жените (WTA) също декларират съпричастност.

"Разбира се, че всеки иска да развие своя премиум продукт, и ние сме заявявали това неведнъж гласно - коментира шефът на АТР Андреа Гауденци. - Свиването на пропастта между "Мастърс" и Големия шлем е добро за спорта и за всички като цяло. Защото в момента има много голяма дупка между тях."

Колегата му начело на WTA Стив Саймън пък е лаконичен: "Всички знаем, че премиум пакетът движи бизнеса."

За да влязат в сила евентуалните промени, ще са необходими поне година-две, смятат анализаторите. Реалистичният срок за пълното преформатиране на тениса е 2026 г.

Ключови думи:

тенис, Голям шлем, ATP, WTA

Още по темата