Quantcast

Медия без
политическа реклама

Глобите във Формула 1 скочиха до €1 млн.

Ще ми вземат такива пари само ако 100% от тях отиват за добра кауза, отсече Люис Хамилтън

20 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС

Международната федерация по автомобилизъм (FIA) увеличи драстично размера на максималните глоби, които може да бъдат налагани в състезанията под нейна егида. Конкретно в най-комерсиалния от моторните спортове - Формула 1, таванът беше вдигнат четворно - от €250 000 на €1 млн.

Промените бяха приети по време на заседанието на Световния съвет към FIA, проведено в четвъртък в Женева. Като аргумент от централата посочиха:

"Тези суми не са били преразглеждани и променяни от поне 12 години и не отговарят на настоящите нужди на моторните спортове."

В другите най-популярни автомобилни дисциплини също има сериозно увеличение на глобите - в световния рали шампионат (WRC) максималният размер вече е €750 000. Същата сума ще се прилага и за рали-рейдовете, световния шампионат за издръжливост, световния раликрос шампионат и Формула Е. В другите шампионати на FIA, трофеи и купи таванът на санкциите стана €500 000.

Финансовите наказания се налагат не само на пилоти, но и на отбори, организатори, промоутъри и т. н. Последният пример е свързан с организатора на "Гран при" на Австралия във Формула 1, където на трасето излязоха зрители преди края на надпреварата.

Допълнително се затягат санкциите и за "неразрешено използване на пиротехнически изделия". В този случай става въпрос основно за димките, които феновете на Макс Верстапен обичат да хвърлят на пистата по време на състезателните уикенди в F1.

 

ШОК И НЕДОУМЕНИЕ

Пилотите във Формула 1 масово останаха шокирани от драстичния скок на максималната глоба, която може да им бъде наложена от стюардите. Допълнителна неяснота създаде фактът, че FIA не упомена при какви точно нарушения може да бъде наложена 7-цифрена санкция.

"Нямам никаква идея какво би заслужавало €1 млн. глоба. Това е огромна сума пари. Някои пилоти изкарват по-малко", сподели асът на "Ферари" Шарл Льоклер.

Колегата му в "Хаас" Кевин Магнусен заяви, че числото "звучи абсурдно", а състезателят на "Алфа Таури" Даниъл Рикардо го нарече "плашещо".

Най-обстоятелствен беше 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън, който преди по-малко от две седмици беше глобен с $50 000 заради опасно поведение по време на "Гран при" на Катар на 8 октомври. Пилотът на "Мерцедес" беше категоричен, че би платил новите глоби само при категорична яснота за какво ще отидат толкова много пари.

"Трябва да помислим за посланието, което изпращаме на всички гледащи ни - посочи англичанинът. - Ако ще глобяват с по един милион, нека сме сигурни, че 100% отиват за добра кауза. В тази индустрия има много пари и има още много работа, която трябва да се свърши за създаване на по-добра достъпност и разнообразие. Това е единственият начин да вземат милион от мен."

Седемкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън получи предупреждение и бе глобен с $50 000 след състезанието за Гран при на Катар на пистата "Лусаил" снощи.

Носителят на три титли Макс Верстапен направи препратка към инцидента от "Гран при" на Бразилия през 2021 г., когато със своя "Ред Бул" закачи задното крило на колата на Хамилтън и беше глобен: "Ако докосване на задно крило коства $50 000, бих искал да знам кое струва милион."

Двукратният шампион Фернандо Алонсо от "Астън Мартин" пък заяви:

"Не звучи уместно. Сега тъкмо научих новината, така че ще ми трябва време да разбера по-добре какво планират. Но ние сме в спорт, който вече е считан за много елитен, много затворен. Повдигаме някои теми за устойчивост, околна среда. Всички ние се опитваме да направим спорта ни по-достъпен за всеки, така че когато приемаш такива големи числа или нещо подобно, не изглежда правилно."

Още по темата