Медия без
политическа реклама

ФИФА въведе специален жест срещу расизъм

Няма да се откажем от световното клубно първенство, заяви президентът Джани Инфантино

17 Май 2024
Президентът на световната футболна асоциация Джани Инфантино демонстрира пред делегатите на конгреса на ФИФА жеста, с който ще се известява за расизъм на терена или по трибуните по време на мач.
Туитър
Президентът на световната футболна асоциация Джани Инфантино демонстрира пред делегатите на конгреса на ФИФА жеста, с който ще се известява за расизъм на терена или по трибуните по време на мач.

Световната футболна асоциация (ФИФА) ще продължи курса си за нетърпимост към расизма на терена и по трибуните и ще въведе специален жест като мярка в борбата срещу дискриминацията по време на мачове. Това стана по време на конгреса на организацията в Банкок.

Футболистите и съдиите вече ще могат да сигнализират за случай на расизъм, като кръстосат ръце. Жестът бе демонстриран лично от президента на ФИФА Джани Инфантино пред делегатите, сред които бе и шефът на БФС Георги Иванов.

"Ние, обединени от световния футбол, ще спираме, отлагаме и прекратяваме мачове в случаи на расизъм. Въвеждаме глобален стандартен жест за играчите да съобщават за инциденти на расизъм", обявиха от световната футболна асоциация. Допълва се, че този жест ще бъде задължителен за всички национални федерации. Планира се също така от ФИФА да искат признаване на расизма във футбола като криминално престъпление също във всяка от страните-членки. Дори се обмислят образователни курсове в училищата по тази тема и създаване на комисия за борба с расизма, състояща се от бивши футболисти.

На конгреса в Тайланд бе определен домакинът на световното първенство за жени през 2027 г. Това ще е Бразилия. За пръв път домакинът бе избран чрез гласуване на членовете на асоциациите, а не бе определен от Изпълкома на футболната федерация. За Бразилия гласуваха 119 делегати, а общата кандидатура на Германия, Белгия и Нидерландия получи 78 гласа. За избора натежа фактът, че световно първенство за жени не е провеждано досега в Южна Америка.

Пред делегатите Инфантино потвърди, че стои зад идеята за Световно клубно първенство с 32 отбора и първото издание на този супертурнир ще се проведе догодина, въпреки критиките, че така календарът ще бъде допълнително натоварен. Новият турнир ще се провежда веднъж на 4 години и класирането за него ще става чрез ранкинг система. 

"Дори с новото Световно клубно първенство, в което ще участват 32 отбора и ще има 63 мача, ФИФА ще организира само 1% от всички мачове на водещите клубове в световен мащаб, Всички останали срещи, които са 98-99% от общия брой, се правят от различни лиги, асоциации и конфедерации. Вие всички харесвате това. Надявам се, че тези цифри, които всеки от вас може да провери и сам да калкулира, ще спрат този безполезен дебат, който е напълно безпочвен. Нека се фокусираме върху нашата мисия, която е да организираме турнири и състезания и да развиваме футбола, защото 70% от вас, членовете на ФИФА, нямаше да имате футбол в страните си, ако не са тези приходи директно от ФИФА", обяви многозначително Инфантино по време на конгреса.

Още по темата