Quantcast

Медия без
политическа реклама

Федерацията оставила кануистката Стаменова без финансиране за Токио

Бившата световна и еврошампионка се оплака, че е загърбена и от клуба си "Тракия" (Пд)

14 Яну. 2021ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
ЕПА/БГНЕС

Бившата световна и трикратна европейска шампионка на 200 м кану Станилия Стаменова е останала без полагащото ѝ се финансиране за олимпийска подготовка преди игрите в Токио 2020. За това сигнализира самата 32-годишна състезателка на "Тракия" (Пд), като се оплака, че е загърбена както от федерацията по кану-каяк (БФКК), така и от клуба си.

Стаменова публикува пространно изявление в социалната мрежа "Фейсбук", в което разказа перипетиите си през изминалата година.

"В желанието си да бъда дипломатична и да не създавам конфликти (като си мълча и търпя) изминаха много месеци, в които всеки ден се боря, за да мога да достигна игрите в Токио. Март месец, когато всичко с коронавируса започна, ме оставиха без финансиране. Започна едно пътуване с лодката по язовири, трениране по всевъзможни начини (...) Карантината приключи, но... На мен ми бе отказано финансиране на лагер в Пловдив с треньора, който федерацията бе подписала. Отново трябваше с лични средства да търся начини. Август месец изтече срокът на подписания договор с министерството и той не бе анексиран до декември 2020, както се е случило с останалите атлети на предолимпийска подготовка", написа кануистката, която все още няма спечелена квота за отложените с една година олимпийски игри.

Днес ще разкажа за моята "пред олимпийска подготовка"през 2020г. Това е финансиране, което печелят най-добрите атлети от...

Posted by Staniliya Stamenova on Wednesday, January 13, 2021

По наредба министерството на младежта и спорта (ММС) осигурява финансиране за олимпийска подготовка на спортисти, класирали се в Топ 8 на световно или в Топ 6 на европейско първенство. Договорите за субсидиите се сключват с федерациите, в случая - с БФКК. Стаменова има право на такава субсидия заради 6-ото си място на 200 м едноместно кану на Европейските игри в Минск `19, които бяха с ранг на континентален шампионат.

Логично е договорът между БФКК и ММС да е изтекъл през август 2020 г., когато трябваше игрите в Токио вече да са приключили. Не е ясно обаче защо според Стаменова споразумението не е анексирано, при положение че целият олимпийски цикъл беше удължен с 12 месеца.

От пресслужбата на спортното министерство разкриха пред "Сега", че договорът за финансиране на БФКК всъщност е преподписан и ведомството на Красен Кралев е изпълнило своя ангажимент към централата по кану-каяк. Малко по-късно от ММС разпратиха до медиите и официално становище по темата. В него пише:

"На 12.01.2021 г. БФКК информира ММС, че е насрочен Управителен съвет на централата, който ще се проведе на 19.01.2021 г. На това заседание трябва да бъде взето окончателно решение за подготовката на кануистката Станилия Стаменова. В писмото си от БФКК заявяват, че са подписани договори с всички състезатели и треньори, включени в Програмата за олимпийска подготовка, с изключение на Стаменова. Причината е, че нейната треньорка Нина Мекерешка е отказала да работи с нея. БФКК информира ММС, че са положени усилия да бъде намерен друг треньор, с който Станилия Стаменова да води подготовка и е осигурено финансиране за тренировъчен лагер на язовир Кърджали от 04 до 10.01.2021 г."

От спортното министерство съобщиха и конкретните суми, които са одобрени за подготовка и възстановяване на кануистката в нейната предолимпийска подготовка за пренасрочените за това лято игри в Токио (23 юли - 8 август):

"За 2021 г. Станилия Стаменова е включена в Програмата за олимпийска подготовка, като е подписан договор между спортното министерство и БФКК, в който са предвидени месечни средства за състезателката в размер на 12 000 лв., средства за подготовка и възстановяване в размер на 8600 лв., както и за участия в състезания от международния спортен календар в размер на 7800 лв. (...) През юли 2020 г. ММС е уведомено от УС на БФКК, че Станилия Стаменова е отказала да бъде член на националния отбор и ще води индивидуална подготовка, финансирана със собствени средства, а договорът ѝ с БФКК се прекратява с изтичането на срока му на 31.08.2020 г. и няма да бъде продължен до края на календарната година."

От самата федерация отказаха да отговорят на конкретни въпроси на "Сега" по телефона, като обещаха да публикуват собствена позиция на официалния си сайт Canoe-BG.com и в профила си във "Фейсбук". Също така бе свикана нарочна пресконференция по темата в петък (15 януари) от 12:30 ч. в пресклуб "България" на ст. "Васил Левски" в София.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, БФ Кану – каяк насрочва извънредна пресконференция във връзка с изявленията на Станилия...

Posted by БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ КАНУ - КАЯК on Thursday, January 14, 2021

Освен всичко друго в своето изявление Стаменова се оплаква, че междувременно е била изгонена и от клуба си "Тракия" (Пд).

"2020 г. на републиканско ниво се проведоха две състезания, отборно и индивидуално. Завоювах 7 златни медала за СККК "Тракия Пловдив". (...) Ноември месец бях повикана от ръководството на клуба, в която среща прекратиха трудовия договор, който бях подписала с тях. От ноември до днешна дата тренирам без заплата, осигуровки и трудов стаж за славата на България, като влагам изключителни усилия, за да намеря място, средства за подготовка и възстановяване. (...) 2021 г. започна с много разговори. Желанието ми беше да се договоря с федерация кану-каяк за необходимото да проведа нормална подготовка, за да стигнем до общия успех, загърбвайки всичко, което бях принудена да изтърпя през изминалата година. Не видях нито желание, нито професионализъм за работа в екип. На 13.01.21 подадох молба за картотекиране в друг клуб, който ми предлага заплата и условия за подготовка. Ответът, който получих, е смяна на ключа на хангара, в който си държа лодките в СККК "Тракия Пловдив" и заплаха, че няма да имам достъп до оборудването си", пише Стаменова.

"Сега" направи опит да се свърже лично с президента на БФКК Николай Бухалов, който е и бивш член на УС на "Тракия" (Пд). Двойният олимпийски шампион от Барселона `92 обаче не отговори на обаждането на мобилния си телефон.

Вместо официална позиция на федерацията на сайта на централата Canoe-BG.com се появи "Становище на СККК "Тракия", относно изявлението на Станилия Стаменова". Към него има приложени три документа, хвърлящи частична светлина върху отношенията между клуба и състезателката.

"Независимо от твърденията ѝ, че няма личен достъп до лодките си в хангара на клуба, на същата е предоставена лодка собственост на СККК "Тракия", с която е провеждала подготовката си на вода в гребния канал в гр. Пловдив от 11 до 14 януари включително на своя отговорност, при грубо нарушаване на мерките за безопасност, без присъствието на треньор", пише клубният президент Петър Мерков.

Личният треньор Нина Мекерешка пък е написала "заявление", в което казва: "Относно подготовката на Станилия Стаменова смея да твърдя, че използва до този момент изцяло материалната база на клуба и лодка, която тя сама си избра, от 11.01.2021 до 14.01.2021 г."

Също така е публикувано и "разрешение" за трансфер на националката в друг клуб, подписано от Мерков. То гласи:

"Уважаема г-жо Стаменова, по повод постъпила в БФКК молба да бъдете освободена от състезателни права към СККК "Тракия" Ви уведомявам, че клубът не възразява по картотекирането Ви като състезател на СККК "Георги Демирев", считано от 22.02.2021 г. - началния срок за картотекиране на състезателите в клубовете членове на БФКК."

Ключови думи:

кану-каяк, Станилия Стаменова, Николай Бухалов, ММС

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Политическо послание на Джокович наля масло в косовския огън

30 Май 2023

ПЪРВА ЛИГА, ХХХIII КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

28 Май 2023

На 22 години Холанд влезе в историята на Шампионската лига

27 Май 2023

Григор Димитров е на финал за първи път от 2018 г.

26 Май 2023

ПЪРВА ЛИГА, ХХХIV КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

01 Юни 2023