Медия без
политическа реклама

Джъд Тръмп влезе в елитна група с втора титла от "Мастърс"

Марк Уилямс пропусна да стане най-възрастният шампион в Тройната корона на снукъра

16 Яну. 2023
WORLD SNOOKER
Джъд Тръмп сияе с кристалния трофей "Пол Хънтър" в ръце под дъжда от конфети в зала "Александра Палас".

Джъд Тръмп спечели титлата от тазгодишното издание на "Мастърс" и стана едва 11-ият играч в историята на снукъра, вдигал най-престижната купа извън ранкинг системата повече от веднъж. На финала в зала "Александра Палас" в Лондон 33-годишният англичанин надделя над уелския ветеран Марк Уилямс с 10:8 фрейма.

За Асото в колодата това е втори кристален трофей "Пол Хънтър" след 2019 г. и той се присъедини към елитна група, включваща досега само десетима мъже. С по две отличия са още Алекс Хигинс, Джон Хигинс, Нийл Робъртсън и самият Марк Уилямс. По три имат Клиф Торбърн, Стив Дейвис, Марк Селби и самият Пол Хънтър. А с повече са само легендите Рони О`Съливан (7) и Стивън Хендри (6).

"Това е по-специално, отколкото през 2019 г., защото е първият турнир от Тройната корона, който печеля два пъти - сподели Тръмп, който също така притежава световната титла от 2019 г. и тази от UK Championship през 2011 г. - Всички ме бяха отписали, прочетох много неща за това как най-добрите ми дни са зад гърба ми. Така че е невероятно, че успях да победя някого толкова добър като Марк. Имам още много време и се надявам с дълголетие като неговото да продължа да печеля тези турнири."

От своя страна Уилямс, който на 21 март ще навърши 48 г., пропусна възможността да стане най-възрастният шампион в Тройната корона. Трикратният носител на световната титла и двукратен победител в UK Championship поведе с 1:0 във финала, после обърна от 1:4 и 4:6 до 7:6 в своя полза, като имаше аванс и при 8:7. Но Тръмп направи серия от три поредни партии в края, слагайки край на двубоя със сенчъри брейк от 126 точки.

"Беше страхотен мач и страхотна надпревара, а публиката беше невероятна - заяви Уелската машина за вкарване. - Играх добре и опитах всичко възможно. Имах няколко шанса да поведа с 8:6, но не беше лесно. Обичам всяка минута тук, просто не успях да пресека линията. Няколко удара тук-таме направиха разликата. Джъд спечели турнира, без да покаже много добра игра, което показва всъщност колко добър е той. Наслаждавах се на момента дори когато го гледах как разчиства в последния фрейм, защото никога не знаеш колко пъти още ще си тук. Стискам палци да се върна догодина."

Заедно с красивата купа Тръмп получи и шампионския чек за 250 000 паунда. За Уилямс пък остана утешителната награда от 100 000 паунда. Двамата добавиха към сметките си и по 5000 паунда от 15-хилядния бонус за най-голям брейк в турнира, тъй като завършиха начело в класацията с по 143. Толкова в хода на състезанието постигна и дебютантът Хосеин Вафаеи, който получи последната 1/3 от джакпота.

 

"МАСТЪРС" 2023

Финал (10 от 19, две сесии)

№4 Джъд Тръмп (Анг) - №7 Марк Уилямс (Уелс) 10:8

 

SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...
SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...