Медия без
политическа реклама

Дебютантът Саръбоюков остана на 3 см от Топ 8 на световното

Атлетът от Харманли се нареди 11-и в скока на дължина в Глазгоу `24

02 Март 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
Божидар Саръбоюков в летежната фаза от най-добрия си опит във финала в скока на дължина на световното първенство в Глазгоу `24.

Единственият български представител на 19-ото световно първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу - Божидар Саръбоюков, се класира на 11-о място в скока на дължина. 19-годишният дебютант на планетарен шампионат на закрито при мъжете постигна най-добър резултат от 7,73 м във втория си опит и остана само на 3 см от позиция в Топ 8.

В първия си опит състезателят на "Хеброс" (Харманли) направи въздушен фаул, а в третия се приземи на 7,71 м. След третите опити на осмата позиция беше американецът Уилям Уилямс с постижение от 7,76 м и именно той стана последният от участниците, получили право на още три опита.

Резултатът на Саръбоюков е с 14 см по-слаб от върховото му постижение през сезона (7,87 м от 13 януари в София) и с почти половин метър под личния му рекорд (8,22 м на открито от миналото лято в Йерусалим).

Точно с 8,22 м световен шампион стана гъркът Милтиадис Тедоглу, подготвящ се под ръководството на българския треньор на националния отбор на южната ни съседка Георги Помашки. Сребърен медал със същия резултат заслужи италианецът Матия Фурлани, а с бронз се окичи ямаецът Кери Маклауд с резултат от 8,21 м.

В състезанието се включиха общо 16 атлети.

"Не съм доволен, разбира се. Всички знаят аз какъв резултат очаквам - много по-добър от този - сподели след финала Божидар пред Sportal.bg. - Мисля, че днес можех да го направя. Просто първият опит беше много минимален фаул. Радвам се, че трупам опит с най-добрите. Смятам, че за първи път нямах притеснение от тях. Просто отново тази зима не е бил моят ден. Надявам се лятото да покажем доста по-добри резултати."

"Очаквах повече, но не се получи. Нямаме шанс този сезон - посочи пък личният треньор на нашия скачач Димитър Карамфилов. - Пак с един минимален фаул не успяхме да влезем в осмицата. Няма какво да кажа повече. Започваме подготовката за летния сезон и се надявам, че нещата ще се получат много по-добре през лятото. Подобни класирания го надъхват още повече. Той дава всичко от себе си, за да постига по-големи и по-големи резултати."

Със своето участие в Глазгоу `24 Божидар Саръбоюков се превърна в 70-ия български състезател в историята на световните първенства по лека атлетика и в 30-ия наш мъж. Конкретно в скока на дължина най-добрите класирания на наши атлети са: петите места на Ивайло Младенов (1993) и Николай Атанасов (2008) и шестите на Николай Антонов (1993) и Петър Дачев (2003).

Още по темата