Медия без
политическа реклама

Чужда компания преговаря за купуването на "Левски"

Изпълнителният директор на клуба Ивайло Ивков призна за интерес от собственика на "Виваком" и "Нова броудкастинг груп"

28 Юни 2022
Изпълнителният директор на "Левски" Ивайло Ивков по време на днешната си пресконференция.
СПОРТАЛ
Изпълнителният директор на "Левски" Ивайло Ивков по време на днешната си пресконференция.

Голяма международна компания преговаря за закупуването на основния пакет акции в "Левски". Това обяви изпълнителният директор на футболния клуб Ивайло Ивков, който дори посочи името на кандидат-купувача - "Юнайтед груп". Компанията, която е собственик на "Виваком" и "Нова броудкастинг груп", притежава и английския елитен "Саутхемптън". Сръбският бизнесмен Драган Шолак, който стои зад "Юнайтед груп", е обявил още преди няколко месеца намеренията си да придобие основен дял в "Левски". Неговото намерение е да остави настоящия собственик Наско Сираков като почетен президент, а Станимир Стоилов - като треньор.

"Има интерес на нови инвеститори. Има интерес от страна на "Юнайтед Груп". Аз ги потърсих, защото нашият главен инвеститор (б.ред. - букмейкърската компания "Палмс бет") изнемогва. Пристигна писмо в клуба, с което тази компания (б.ред. - "Юнайтед груп") изпратиха свои представители. Те бяха в клуба преди финала за купата. Имат принципен интерес и изпратиха писмо с намерение придобиване собственост на клуба. Търсим светло бъдеще за клуба. Искаме да продължим кампанията "Левски" на левскарите". Преговорите ще продължат поне до Нова година. Всички, които извадихме клуба от калта, ще се съберем, за да обсъдим този въпрос, заедно с членовете на "Левски" на левскарите". "Левски" трябва да се гордее, че има интерес от компания, собственик на клуб от Висшата лига, собственик на огромни предприятия у нас. Какво ще се случи, предстои да видим. Към момента има писмо с намерение, но нищо друго", заяви днес Ивков.

По неофициална информация основната пречка пред завършването на преговорите са задълженията от около 25 млн. лв. към бившия собственик на "Левски" Васил Божков, който бе обявил, че ще ги опрости, но още не го е сторил официално.

Изпълнителният директор на клуба даде и отчет за изминалото тримесечие. От март до момента приходите са 5 997 432 лв., основно от билети за мачове, абонаментни карти, продажби в клубния магазин, абонаментни карти и реклама.

Разходите са 5 765 409 лв., най-вече по задължения към предишни треньори  - Петър Хубчев и асистентите му, както и Делио Роси, плюс бившия играч Насиру Мохамед. Покритите дългове обаче са помогнали на "Левски" да получи лиценз за следващия сезон.

Ивков внесе яснота и по задължението към НАП: "Г-н Спецов обясни как стоят нещата. "Левски" има споразумение до декември. "Левски" има големи задължения, но няма такива, които да му попречат да вземе лиценз. Това е следващото предизвикателство на левскарите. Клубът не може да се справи сам, а ще трябва да покрие една голяма част - иска ми се 2 000 000 лв. и да вървим към една стабилност. Разликата между нас и ЦСКА, който фалира, е, че те имаха нещастието да бъде управляван доста непрофесионално. Те бяха стигнали, че да не могат да обслужават другите си задължения. Г-н Спецов е прав, че ако "Левски" прави същото нещо, ще последва съдбата на ЦСКА. До декември трябва да стегне и изчисти една значителна сума. Ако кампаниите са недостатъчни, ако не намерим силни и нови спонсори, ако не дойде нещо ново, ние ще се справим и чрез други начини. Продажба на основни футболисти например".

Вече е сигурно, че Филип Кръстев ще остане и през сезон 2022/23 в "Левски" като преотстъпен от белгийския "Ломел". "Късно снощи стана факт трансфера с "Ломел" за Филип Кръстев за още една година. Водих преговори със "Сити Груп", в крайна сметка сключихме сделка, която е добра за всички. Благодаря за професионализма не само на състезателя, който вече е левскар, но и на неговия агент Жейнов за професионалната работа. Имаше по-добри предложения за него, но той реши да остане в "Левски" за сума, която клубът може да се позволи. Ние увеличихме участието си във възнаграждението му. Мъри (б.ред. - треньорът Станимир Стоилов) едва ме гледаше по този въпрос, защото се бавихме", коментира Ивайло Ивков.

Последвайте ни и в google news бутон