Quantcast

Медия без
политическа реклама

Четири клуба даряват 20 млн. евро на закъсалите отбори в Германия

26 Март 2020
ЕПА/БГНЕС
Карл-Хайнц Румениге

Четирите германски клуба, участващи в тазгодишното издание на Шампионската лига, обединиха сили, за да подпомогнат отборите от Първа и Втора Бундеслига, които ще бъдат най-тежко засегнати от спирането на първенствата в страната. От "Байерн" обявиха, че заедно с "Борусия" (Дортмунд), РБ (Лайпциг) и "Байер", ще дарят общо 20 млн. евро във фонд за нуждаещите се клубове. От президиума на Германския футболен съюз ще вземат решение как ще бъдат разпределени средствата. Счита се, че няколко клуба са изправени пред тежка икономическа ситуация заради спрени приходи от прекратяването на мачовете в Германия заради пандемията от коронавирус.

Сумата от 20 млн. съставлява приходите на тези четири клуба от тв правата в Шампионската лига (около 12,5 млн. евро) плюс 7,5 млн. евро техни собствени финанси.

"В тези тежки времена е важно по-стабилните финансово да помогнат на тези, които са по-слаби. Също така искаме ясно да покажем, че всички във футбола сме обединени", коментира президентът на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге. Изпълнителният директор на "Борусия" Ханс-Йоахим Вацке заяви, че в момента в клуба търсят варианти да осигурят сумата. "Разбира се, искаме да помогнем на професионалния футбол, когато става въпрос за справяне с икономическите последствия от пандемията", добави той. 

А говорителят на Президиума Кристиан Зайферт каза: "Кампанията показва солидарността в Първа и Втора Бундеслига. Президиумът на Германския футболен съюз е признателен на четирите участника в Шампионска лига за помощта към останалите клубове в първите две дивизии на страната."

За момента мачовете в Германия са спрени до края на април. За да бъдат съпричастни с трудностите, които срещат клубовете, футболистите на "Байерн" и "Борусия" (Дортмунд) вече се съгласиха да им бъдат намалени заплатите, докато няма футболни мачове.

Още по темата