Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бундеслигата чака "да" от Меркел за рестарт на 9 май

23 Апр. 2020ЯВОР ЕВТИМОВ
ЕПА/БГНЕС

Бундеслигата има готовност да поднови сезона на 9 май, ако германското правителство даде зелена светлина това да се случи. Това потвърдиха администраторите на първенството от германската футболна лига (DFL) след проведена днес онлайн среща с представители на 36-те клуба в първа и втора дивизия.

Двубоите в Германия бяха спрени в средата на май заради бума на коронавирусна инфекция в страната и в цяла Европа. Във федералната република има над 148 000 потвърдени случая и над 5000 жертви на COVID-19.

Възобновяването на сезона все пак продължава да зависи от здравните власти във всяка провинция и най-вече от крайното решение на правителството на канцлера Ангела Меркел, което ще заседава следващия четвъртък (30 април). Затова и изпълнителният директор на DFL Кристиан Зайферт предупреди, че ангажирането с конкретна дата "би било спекулативно и не е в нашите ръце".

"Ако може да стартираме на 9 май, ние сме готови. Ако е по-късно, отново ще сме готови. Ние можем само да предложим времева рамка", каза Зайферт.

Завършването на първенството през 2019/2020 г. остава основен приоритет за лигата. "В противен случай Бундеслигата ще стане косвена жертва на коронакризата. А аз като представител на клубовете не мога да имам подобна цел", посочи още шефът.

За да осигури адекватно тестване на футболистите и обслужващия персонал, DFL си сътрудничи с пет различни лаборатории. По изчисления на лигата ще бъдат необходими около 25 000 теста, за да може всеки играч да бъде изследван поне веднъж седмично. При цена около €100 на тест това прави разход от €2,5 млн. само по това перо.

"Професионалният футбол няма ще консумира по-малко от 0,4% от капацитета на наличните тестове в страната", коментира Зайферт.

Когато и да започнат, мачовете със сигурност ще се провеждат при закрити врата. Ще бъдат допускани максимум 322-ма души на стадионите в Първа Бундеслига и до 270 души на тези във Втора Бундеслига. Бройката включва играчи, треньори, съдии, журналисти, оператори, допинг ченгета, стюарди, персонал по поддръжката и момчета за гонене на топките.

Също така отборите ще пристигат на стадиона отделно, а традиционни ритуали като ръкостискания и отборни снимки преди мача ще бъдат забранени. Все още не е ясно как ще се процедира при радост от отбелязан гол, но е сигурно, че футболистите няма да носят маски.

Същевременно беше обявено, че солидарният фонд от €7,5 млн., събрани от "Байерн" (Мюнхен), "Борусия" (Дортмунд), РБ (Лайпциг) и "Байер" (Леверкузен) ще бъдат разпределени между отборите в Трета лига и женската Бундеслига.

Wie und wann geht es weiter in den Bundesligen? Sind Geisterspiele geplant und welche Maßnahmen wären notwendig? Die Ergebnisse der DFL-Versammlungen werden ...

Още по темата