Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български тенис талант получава пряк достъп до веригата на АТР

Благодарение на споразумение с ITF 17-годишният Илиян Радулов ще играе квалификации на "Чалънджър"

14 Дек. 2022ЯВОР ЕВТИМОВ
БФТенис

Един най-бързо прогресиращите тенис таланти в България - Илиян Радулов, ще получи допълнителна възможност за развитие на професионално ниво през 2023 г. Благодарение на новата съвместна програма на международната федерация (ITF) и мъжката професионална асоциация (АТР) 17-годишният пловдивчанин ще играе в квалификациите на осем турнира от сериите "Чалънджър" следващия сезон.

Проектът "Ускорител" (Accelerator Programme) беше представен в началото на тази седмица от АТР. Той предвижда тенисистите от Топ 20 във финалната ранглиста на ITF за 2022 г. да получат "уайлд кард" за осем различни надпревари с награден фонд $50 000 или $75 000 - директно за основната схема за тези от 1-во до 10-о място и за пресявките за тези от 11-о до 20-о.

Радулов завършва годината под №14 в света, след като направи страхотен финал на сезона в САЩ. През миналата седмица Илиян стигна до 1/2-финал на сингъл и спечели титлата на двойки в тандем с Адрияно Дженев на най-престижния юношески турнир в света - "Ориндж Боул" в Плантейшън, Флорида.

По-рано през годината българският тийнейджър спечелени и две титли на сингъл от календара на ITF. Той триумфира на турнир от първа категория в Сърбия и на турнир от втора категория в Германия. Възпитаникът на "Тракия" (Пловдив) ще започне 2023 г. под №9 в световната ранглиста за юноши, след като през януари от нея отпаднат 18-годишните състезатели.

"Много е важно всички в тениса да работят заедно, за да се създадат нови възможности за младите играчи. Със сътрудничеството си ние осигуряваме по-светло бъдеще за нашия спорт и гарантираме, че идните поколения ще имат възможности да достигнат до най-високото ниво в тениса", заяви президентът на ITF Дейвид Хагърти при представянето на програма "Ускорител".

Председателят на АТР Андреа Гауденци пък добави: "Тенисът винаги е бил спорт, който възнаграждава усилния труд, и ние трябва да създадем среда, която позволява на младите и целеустремени играчи да достигнат своя потенциал. Наша отговорност е да отворим вратата и да им позволим да процъфтяват в спорта. Тази програма е трасето за шампионите от следващото поколение и ние очакваме с нетърпение да ги видим в игра през 2023 г."

Още по темата