Медия без
политическа реклама

Българската лека атлетика има нов президент

Оправдаха се слуховете, че Иван Колев ще замени административно оттеглилия се Добромир Карамаринов

11 Окт. 2023
БФЛА
Иван Колев

Иван Колев е новият президент на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Изборът му бе направен по административен път от УС, съгласно устава.

Колев заменя на поста Добромир Карамаринов, който се оттегли заради ангажиментите си като президент на европейската федерация. Карамаринов бе начело на БФЛА в последните 20 години.

Сега Колев трябва да довърши мандата на предшественика си, който е до 2025 г. Тогава би трябвало да се проведе редовно общо изборно събрание на БФЛА за всички ръководни органи. 

Иван Колев доскоро беше президент на СКЛА "Берое" (СтЗ). Той влезе в УС на БФЛА едва миналия месец, а вече е шеф на централата. Именно това вкарване тихомълком в управата на Колев - депутат от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание, доведе до сътресения във федерацията. 

На 6 октомври вицепрезидентът БФЛА Асен Христов (председател на "Еврохолд България" АД и един от основните спонсори на федерацията) подаде оставка като член на УС. Официално посочената причина бе разминаване във вижданията за развитието на атлетиката в България с останалата част от ръководството, включително и с президента Карамаринов. Още тогава се заговори, че вкарването на Иван Колев в УС и за да бъде избран за заместник на Карамаринов, вместо да се проведе извънредно изборно събрание.

Очаква се обаче клубове, които симпатизират на Асен Христов да направят подписка за свикване на извънредно изборно събрание, така че твърде е вероятно в следващите месеци БФЛА да има още един нов президент.

Още по темата