Медия без
политическа реклама

България ще участва със 7 скиори на световното първенство

Италианка спечели първия златен медал на шампионата във Франция

06 Февр. 2023Обновена
Алберт Попов е звездата в българския национален отбор по ски и с него се свързват надеждите за силно представяне на страната ни на световното първенство в алпийските дисциплини в Куршевел и Мерибел.
ЕПА/БГНЕС
Алберт Попов е звездата в българския национален отбор по ски и с него се свързват надеждите за силно представяне на страната ни на световното първенство в алпийските дисциплини в Куршевел и Мерибел.

Седем скиори ще представят България на започващото днес световното първенство в алпийските дисциплини в Куршевел и Мерибел (6-19 февруари). В двата съседни френски курорта ще участват четирима наши национали при мъжете и три при жените.

В мъжкия отбор са включени Алберт Попов, братята Камен Златков и Калин Златков, както и Константин Стоилов. И четиримата ще карат само в двете технични дисциплини - гигантски слалом (16-17 февруари) и слалом (18-19 февруари).

При дамите италианката с наш паспорт Луиза Бертани ще стартира в три различни състезания: паралелен гигантски слалом (14-15 февруари), гигантски слалом (16 февруари) и слалом (17-18 февруари). Юлия Златкова и Бояна Радева пък ще се включат само в последните две надпревари.

В делегацията ни във Франция са още треньорите Иван Каневчев, Ивайло Борисов, Кирил Манолов, Ангел Пумпалов, Георги Зографов и Георги Георгиев и физиотерапевтът Шади Шуайб.

 

ПЪРВИТЕ МЕДАЛИ

47-ото издание на световното първенство се откри днес с комбинацията при жените (супергигантски слалом и един манш слалом).

Първи шампион стана италианката Федерика Бриньоне и така Италия вече има поне по една световна титла при дамите във всяка от алпийските дисциплини. Бриньоне, която водеше след първия манш, извади и късмет, тъй като голямата фаворитка Микаела Шифрин допусна грешка и не завърши в слалома. Американката, която с 85 е само на една победа от абсолютния рекорд по първи места за Световната купа, допусна грешка само три врати преди финала. Дотогава Шифрин бе стопила 0.88 секунди от пасива си от 0.96 спрямо Бриньоне след Супер-Г.

Заелите втора позиция с равно изоставане от италианката след първото състезание (0.71 сек.) - Лара Гут-Бехрами (Швейц) и Рагнхилд Мовинкел (Нор) се отказаха да стартират в слалома, защото използваха супер-Г като подготовка и опознаване на пистата за скоростните стартове по-късно тази седмица. В слалома не стартраха също София Годжа (Ит), Теса Уорли (Фр), Илка Щухец (Слвн) и др.

Така среброто грабна Венди Холденер (Швейц), а бронза - Рикарда Хаазер (Ав).

В България шампионатът в Куршевел и Мерибел се излъчва по телевизията единствено в каналите на "Евроспорт".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата