facebook
twitter

Спорт

България догонва WADA с изцяло нова антидопингова наредба

74
 БГНЕС архив

Изцяло нова наредба за борба със забранените вещества в спорта е изготвило министерството на младежта и спорта. Работният вариант на "Наредба за антидопинговата дейност" е публикуван за обществено обсъждане в портала Strategy.bg заедно с проекта за постановление на Министерския съвет и доклада на министър Красен Кралев до премиера.

Намерението на ММС е с приемането на новия документ да бъде отменена досегашната "Наредба за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност", приета с постановление на МС през 2014 г. и изменяна и допълвана всяка година оттогава насам. В мотивите си Кралев посочва, че в настоящия си вид системата за противодействие на забранените вещества в България не съответства на завишените изисквания на световната антидопингова агенция (WADA), наричана в доклада САА.

"С новия нормативен акт ще се запълнят съществени празноти в действащата уредба. Новото заглавие отразява много по-точно съдържанието на самата наредба, тъй като наред с новата ѝ структура, приложното ѝ поле значително се разширява", пише спортният министър.

Сред планираните промени е въвеждането на правила за вземане на проби от чуждестранни спортисти на територията на България както по време на международни първенства, така и в тренировъчен или извънсъстезателен период. Предвижда се и тестване по сигнал, както и нова регулация на контрола върху състезателите в отборни спортове.

"Същевременно с това ще бъдат създадени предпоставки за поощряване на честното поведение на спортистите и другите лица (спортно-техническия персонал). Спортните организации ще бъдат стимулирани за активно участие в превенцията срещу употребата на допинг и повишаване осъзнатостта за негативните последици за здравето от употребата на допинг", пише още Кралев в доклада.

В новата наредба се регламентират подробно начините за получаване на информация за местонахождението на спортисти, "което ще спомогне за изпълнението на ефективна програма за тестване". Разширяват се функциите на Дисциплинарната комисия и Българския спортен арбитраж към БОК, както и тези на Антидопинговия център и на спортните федерации.

"Във връзка със забавянето на процеса по акредитация на националната лаборатория за допингов контрол от САА изцяло се променя уредбата относно предаването на проби за анализ в акредитирана от САА лаборатория", разкрива още Кралев.

Документът е публично достъпен в секция "Обществени консултации" на Strategy.bg, а едномесечният срок за обсъждане от всички заинтересувани страни изтича на 4 април. След това наредбата ще бъде предложена за гласуване в МС.

Все още няма коментари

Още

Двама топтенисисти са дисквалифицирани за допинг

15.01.2020

1635 6
Как Русия направи шашмата срещу WADA
МОК гръмна пореден кьорфишек на Борисов

10.01.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

34143 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×