Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българин от "Барселона" е сред 60-те обещаващи таланти в света

Мартин Георгиев попадна в престижната класация на "Гардиън"

28 Септ. 2022
Туитър
Мартин Георгиев

Юношеският национал Мартин Георгиев, който през юли подписа договор с "Барселона", попадна в престижната ежегодна класация на британския вестник "Гардиън" за 60-те най-обещаващи футболни таланти в света. Тази година са подбрани млади играчи, родени през 2005 г.

В кратката си обосновка за избора на Георгиев "Гардиън" пише: "Почти три десетилетия след успеха на Христо Стоичков със "Златната топка" в Барселона, българските футболни фенове отново се надяват да видят свой сънародник да остави своята следа в испанския футбол. Това лято високо оцененият Георгиев се присъедини към академията на "Барса" - "Ла Масия" от "Славия" (София) след успешен пробен период. Физически силен и в същото време способен да отговори на прословутите високи технически изисквания на "Барселона", Георгиев беше един от ключовите играчи на юношеския тим на България (до 17 г.) на тазгодишното Европейско първенство в Израел. Там той също успя да демонстрира своите голмайсторски способности, като вкара гол срещу Нидерландия."

И действително - след трансфера си в "Барселона" Георгиев показва, че добре се адаптира. Той вече няколко пъти е канен да тренира с първия отбор на каталунците, като е оставил добри впечатления у треньора Шави Ернандес.

В класацията на "Гардиън" не за първи път попадат българи. Някой от тях обаче така и не успяха да развият таланта си. Като посоченият през 2016 г. вече бившият юношески национал Владислав Жиков (сега на 23 г.), който сега играе за аматьорския италиански "Волтерана 2016". Или пък друг наш талант, преминал през академията на "Барселона" - Кун Теменужков (номиниран през 2017 г), който в момента е в испанския треторазреден "Навалкарнеро". А пък Иад Хамуд (поставен от "Гардиън" през 2018 г.) дори прекрати кариерата си.

Но пък има и млади футболисти, които към момента се развиват успешно. Като Димо Кръстев (включен за 2020 г.), който има всички шансове да пробие в първия отбор на "Фиорентина". Същото се отнася и за номинираният през 2021 г. Никола Илиев (18 г.), който още няма официален мач за "Интер", но е сочен за един от петимата най-големи таланти от школата на клуба от Милано. А през миналата седмица дебютира и за мъжкия национален отбор на България, като влезе в мачовете срещу Гибралтар и Северна Македония.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?