Медия без
политическа реклама

Боб Биймън продаде на търг златния медал от легендарния си скок

Отличието на великия лекоатлет от игрите в Мексико `68 бе купено за $350 000

01 Февр. 2024
Боб Биймън позира с колаж от снимки на феноменалния му скок по време на филмовия фестивал в Сан Себастиан през 2018 г.
ЕПА/БГНЕС
Боб Биймън позира с колаж от снимки на феноменалния му скок по време на филмовия фестивал в Сан Себастиан през 2018 г.

Една от най-големите легенди на леката атлетика - Боб Биймън, продаде на търг своя златен олимпийски медал от игрите в Мексико `68. 

В онзи 18 октомври 1968 г. американецът се приземява на феноменалните 8.90 м в скока на дължина, поставяйки световен рекорд, с 55 см над дотогавашния. Този резултат просъществува като №1 чак до 30 август 1991 г., когато на световното първенство в Токио друг американец - Майк Пауъл, скочи 8.95 м. Но и до днес е №2 във вечната ранглиста и все още е олимпийски рекорд.

Само още един човек е скочил повече от Биймън - Карл Люис (в лудото състезание с Майк Пауъл в Токио), но неговите 8.91 м не се зачитат официално, защото бяха постигнати с попътен вятър над допустимата скорост от 2 м/сек (2.9 м/сек).

Експертите на аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк бяха прогнозирали, че наддаването ще достигне цена между $400 000 и $600 000. Наддаването стартира от $220 000, като в крайна сметка чукчето удари на $350 000, предложени от анонимен купувач по телефона.

77-годишният днес Биймън говори преди началото на търга

"Време е да го предам на някого - каза легендарният спортист. - Търгът е отличен начин да се покаже отново медалът, но и да се запази паметта за него. Надявам се да попадне у някого, който разбира важността на спортните постижения".

Високият 191 см феноменален лекоатлет, който бе също така и отличен баскетболист (бе избран в драфта на НБА от "Финикс Сънс"), добави, че предстоящите олимпийски игри в Париж са благоприятен повод за излагане на неговия ценен медал на аукцион.

Биймън отново се върна и към историческата олимпиада в Мексико, когато той почти пропуска финала, след като прави фаул в първите си два квалификационни скока:

"Всичко беше идеално за мен - вятърът беше идеален, времето беше идеално. Заваля веднага след скока. Направих няколко грешки в предварителните кръгове и много исках да направя редовен опит във финала. Но за моя изненада това не беше просто скок, това беше невероятен момент за историята."

Когато в Париж 2024 се проведе състезанието по скок на дължина Боб Биймън ще е удължил времетраенето на своя олимпийски рекорд на невероятните 20 370 дни, или 55 години, 9 месеца и 8 дни. А това е най-дълго просъществувалият олимпийски рекорд в историята.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата