Медия без
политическа реклама

Атлет №1 ще отсрамва България в Глазгоу `24

Божидар Саръбоюков ще е единственият ни участник на световното първенство в зала

23 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Божидар Саръбоюков ще е единственият българин на световното първенство.

За втори пореден път и общо за трети в историята България ще участва само с един състезател на световното първенство по лека атлетика в зала. На шампионата в Глазгоу `24 (1-3 март) страната ни ще се представи единствено в скока на дължина при мъжете благодарение на Божидар Саръбоюков.

При това 19-годишният възпитаник на "Хеброс" (Харманли) получи право на участие с покана, тъй като няма покрит норматив за световното (8,28 м). Избраният за Атлет №1 у нас през 2023 г. има личен рекорд в дисциплината от 8,22 м, поставен миналото лято на европейското първенство за младежи и девойки под 20 г. в Йерусалим.

През настоящия зимен сезон най-добрият резултат на Саръбоюков е 7,87 м от турнира "Академик" в столичната зала "Асикс Арена" на 13 януари. На националния шампионат в София през миналия уикенд той спечели златен медал със 7,76 м.

 

АРХИВИ

България е участвала на всички 18 проведени досега световни първенства по лека атлетика в зала. Най-голямата ни делегация е в дебютното издание на шампионата в Индианаполис `87, когато в САЩ се представят 12 наши национали. Двуцифрен брой състезатели страната ни е изпращала още два пъти - в Барселона `95 и Маебаши `99 (по 10).

Само по един български атлет на шампионата под покрив досега е имало в Портланд `16 (гюлетласкачката Радослава Мавродиева) и Белград `22 (състезателката в скока на височина Мирела Демирева).

Във вечната класацията българската лека атлетика заема 15-о място по медали от световното първенство на закрито с общо 21 отличия (9 златни, 5 сребърни и 7 бронзови). Последният медал за страната ни е среброто на Ваня Стамболова в спринта на 400 м в Доха през 2010 г. А последната титла е на Тереза Маринова в тройния скок в Лисабон през 2001 г.

Още по темата