Quantcast

Медия без
политическа реклама

Антъни Иванов е получил близо 230 000 лв. от федерацията за последните 4 г.

Отказаната от плувеца заплата за 2023 г. е 2000 лв. на месец, съобщиха от ръководството

28 Март 2023
Булфото
Президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев (в средата) изрази недоумение и разочарование от поведението на Антъни Иванов и беше подкрепен от останалите участници в пресконференцията: генералния секретар Димитър Бобев, мениджъра на националния отбор Кристиян Минковски, легендата на маратонското плуване Петър Стойчев, емблематичния треньор Веселин Суров, бившия личен треньор на състезателя Николай Вакареев и лекаря на националния отбор д-р Любомир Петров.

Лични средства в размер на 227 650 лв. са били изплатени на звездата на българското плуване Антъни Иванов от бюджета на федерацията ни (БФПС) през последните четири години. Ако живеещият в САЩ 23-годишен търновец се беше съгласил да подпише личния си договор за финансиране и през 2023 г., общата сума е щяла да надхвърли четвърт милион за петилетката (2019-2023 г.).

Това съобщиха от ръководството на БФПС на нарочна пресконференция в София днес. Срещата с медиите в пресклуб "България" беше свикана по повод скорошните публични изяви на самия Антъни в социалните мрежи и на неговия адвокат Георги Градев в телевизионни участия.

В началото на месеца Иванов публикува свои видеа в "Инстаграм" (които впоследствие изтри), в които заяви, че "просто истината е, че въобще не ми се плува", понеже "няма смисъл да се прави това нещо, защото няма спонсори, няма финанси, няма нищо, което да изкараш с плуването". Миналата седмица пък неговият юрист гостува в спортния подкаст на bTV "За спорта без клишета", където обясни отказа на клиента му да подпише предложения договор от федерацията с думите:

"Конфронтацията е за безумна сума. Антъни е един от хората, носещи ги на гръб. Сумата е смешно малка, дори няма да я наименувам. Продавачка в супермаркет взима със 100 лева повече, проверил съм."

Един от най-добрите ни плувци - Антъни Иванов, остава без договор за подготовка и участие в националния отбор! Незадоволителни резултати и неприключили антид...

Днес стана ясно, че заложените финансови параметри в договора на Иванов за 2023 г. са били на обща стойност 24 000 лв. или по 2000 лв. месечно. Тази сума представлява единствено личното възнаграждение на плувеца по държавната програма на ММС за "Олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения", а всички останали негови разходи по подготовка, възстановяване и участие в състезания се покриват по отделно перо също от федерацията.

Според представения отчет от президента на БФПС Георги Аврамчев през последните четири години Антъни Иванов е получавал годишна заплата в размер, както следва: 15 000 лв. за 2019-а, 17 250 лв. за 2020-а, 18 000 лв. за 2021-ва и 22 400 лв. за 2022-ра. Отделно в този период са му били изплатени около 55 000 лв. за обезпечаване на тренировъчния процес и над 100 000 лв. за самолетни билети. А също така по предложение на федерацията националният ни рекордьор на 200 м бътерфлай е получил стипендия от $30 000 от БОК.

"Искам да ви уверя, че БФПС не воюва с никого, най-малкото с Антъни - подчерта Аврамчев пред журналистите. - Последната ми среща с него беше през декември по време на световното в малък басейн в Мелбърн. Беше много ентусиазиран след постижението на щафетата. Не е споменал нищо, че не е доволен или каквото и да било. Изведнъж започнаха да излизат негови постове в социални мрежи. Потърсих го, не ми вдигна. Оттогава нямаме контакт с него. Учудвам се, че се стигна дотам да си говорим чрез медиите или някакви адвокати."

Шефът на федерацията потвърди новото намерение да не бъде предлаган нов договор на Иванов, докато не приключи делото му в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана по казуса с наложеното му миналия септември 2-годишно спиране на състезателните права заради пропуснати три допинг теста в разстояние на една година. Дисквалификацията беше временно спряна заради жалбата в CAS, внесена от Георги Градев, като предстои арбитражът да се произнесе в близките седмици или месеци.

Аврамчев допусна, че може би точно неяснотата за бъдещето на състезателя стои в основата на решението му да откаже предложения му договор.

"Миналата седмицата взехме решение, че договорът няма да се променя заради исканията на Антъни. Ние специален договор за него няма да правим, за всички е еднакъв - заяви шефът на БФПС. - Има висящо производство срещу него и ние няма да го подновим, докато не приключи. И ние самите имаме някои подозрения, че точно това е пречката пред Антъни да не иска да го подпише в този вид. Не виждаме друго логично обяснение. Тъй като по изискване на ММС е записано, че при налагане на наказание за допинг на даден състезател, той трябва да възстанови средствата по договора."

Още по темата