Медия без
политическа реклама

Алберт Попов записа най-слабото си класиране този сезон

Микаела Шифрин се доближи само на една победа от рекордните 82 на Линдзи Вон

04 Яну. 2023
Алберт Попов изразява разочарованието си от слабия втори манш, който го отпрати на 21-во място в Гармиш-Партенкирхен
ЕПА/БГНЕС
Алберт Попов изразява разочарованието си от слабия втори манш, който го отпрати на 21-во място в Гармиш-Партенкирхен

Най-добрият ни скиор в момента - Алберт Попов, завърши на 21-во място в третия за сезона слалом за Световната купа, проведен на осветление в германския зимен център Гармиш-Партенкирхен.

Спортист №3 на България за 2022 г. бе 11-и след първия манш, с изоставане от 1.96 сек. след водача Хенрик Кристоферсен (Нор), но във второто спускане между вратите допусна две грешки, заради които приключи в долната част на тредесетицата, която разпредели точките за Световната купа. 

21-ото място е най-слабото класиране на 25-годишния софиянец през настоящия сезон. Той бе 11-и Вал д`Изер (Фр) на 11 декември и 10-и в Мадона ди Кампилио (Ит) на 22 декември. А личният му рекорд е 4-ото място на слалома в Куршевел (Фр), постигнато на 20 март 2022 г.

Другият ни представител в състезанието - Камен Златков, падна малко след първата контрола при първото спускане между вратите и не завърши.

А победата спечели Хенрик Кристоферсен (Нор), който затвори състезанието с комбинирано време от 1:47.38 мин. и това бе третата му поредна победа на слаломи в Гармиш след двете през миналия сезон (26 и 27 февруари 2022 г.), както и 29-о първо място за Световната купа (22 на слалом и 7 на гигантски слалом(.

Челната тройка бе допълнена от Мануел Фелер (Ав, +1.22 сек.) и Клеман Ноел (Фр, +1.46 сек.).

За малката световна купа в слалома Кристоферсен е лидер с 220 т., следван от Фелер с 205 и четвъртия днес - Даниел Юл (Швейц) със 186. Алберт Попов е на 13-о място с 60 т.

А в генералното подреждане за Кристалния глобус норвежецът е трети с общо 485 т., докато пред него са Марко Одермат (Швейц) с 946 и Александер Омод Килде (Нор) с 617.

 

В ПОДНОЖИЕТО НА РЕКОРДА

Същевременно Микаела Шифрин спечели своята победа №81 за Световната купа при жените и се доближи само на един успех от рекорда, притежаван от нейната сънародничка Линдзи Вон. Американката доминираше на слалома в Загреб (Хър), където за последно триумфира през 2019 г.

Шифрин бе най-бърза и в двата манша и спечели с комбинирано време от 1:36.42 мин. Топ 3 допълниха олимпийската шампионка Петра Влъхова (Слвк, +0.76 сек.) и шведката Ана Свен Ларсон (+1.21 сек.).

"Много се забавлявах днес и това бе наистина най-доброто ми пързаляне - обобщи 27-годишната американка. - Тук нищо по-малко от най-доброто нямаше да свърши работа. Затова поех всички рискове, от които се нуждаех, и успях да закова [най-доброто време] на финала".

Шифрин е в победна серия, започнала от супер-Г в Сен Мориц (Швейц) преди Коледа, два гигантски слалома и слалом в Земеринг (Ав) между Коледа и Нова година, а сега взе и първия от двата предвидени в програмата слаломи в Загреб.

Именно вторият слалом над хърватската столица, който е още утре, може за донесе на Шифрин изравняване на рекорда на Линдзи Вон от 82 победи. Абсолютният рекод за Световната купа е шведът Ингемар Стенмарк, който има 86.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата