Quantcast

Медия без
политическа реклама

Алберт Попов записа най-слабото си класиране този сезон

Микаела Шифрин се доближи само на една победа от рекордните 82 на Линдзи Вон

04 Яну. 2023
ЕПА/БГНЕС
Алберт Попов изразява разочарованието си от слабия втори манш, който го отпрати на 21-во място в Гармиш-Партенкирхен

Най-добрият ни скиор в момента - Алберт Попов, завърши на 21-во място в третия за сезона слалом за Световната купа, проведен на осветление в германския зимен център Гармиш-Партенкирхен.

Спортист №3 на България за 2022 г. бе 11-и след първия манш, с изоставане от 1.96 сек. след водача Хенрик Кристоферсен (Нор), но във второто спускане между вратите допусна две грешки, заради които приключи в долната част на тредесетицата, която разпредели точките за Световната купа. 

21-ото място е най-слабото класиране на 25-годишния софиянец през настоящия сезон. Той бе 11-и Вал д`Изер (Фр) на 11 декември и 10-и в Мадона ди Кампилио (Ит) на 22 декември. А личният му рекорд е 4-ото място на слалома в Куршевел (Фр), постигнато на 20 март 2022 г.

Другият ни представител в състезанието - Камен Златков, падна малко след първата контрола при първото спускане между вратите и не завърши.

А победата спечели Хенрик Кристоферсен (Нор), който затвори състезанието с комбинирано време от 1:47.38 мин. и това бе третата му поредна победа на слаломи в Гармиш след двете през миналия сезон (26 и 27 февруари 2022 г.), както и 29-о първо място за Световната купа (22 на слалом и 7 на гигантски слалом(.

Челната тройка бе допълнена от Мануел Фелер (Ав, +1.22 сек.) и Клеман Ноел (Фр, +1.46 сек.).

За малката световна купа в слалома Кристоферсен е лидер с 220 т., следван от Фелер с 205 и четвъртия днес - Даниел Юл (Швейц) със 186. Алберт Попов е на 13-о място с 60 т.

А в генералното подреждане за Кристалния глобус норвежецът е трети с общо 485 т., докато пред него са Марко Одермат (Швейц) с 946 и Александер Омод Килде (Нор) с 617.

 

В ПОДНОЖИЕТО НА РЕКОРДА

Същевременно Микаела Шифрин спечели своята победа №81 за Световната купа при жените и се доближи само на един успех от рекорда, притежаван от нейната сънародничка Линдзи Вон. Американката доминираше на слалома в Загреб (Хър), където за последно триумфира през 2019 г.

Шифрин бе най-бърза и в двата манша и спечели с комбинирано време от 1:36.42 мин. Топ 3 допълниха олимпийската шампионка Петра Влъхова (Слвк, +0.76 сек.) и шведката Ана Свен Ларсон (+1.21 сек.).

"Много се забавлявах днес и това бе наистина най-доброто ми пързаляне - обобщи 27-годишната американка. - Тук нищо по-малко от най-доброто нямаше да свърши работа. Затова поех всички рискове, от които се нуждаех, и успях да закова [най-доброто време] на финала".

Шифрин е в победна серия, започнала от супер-Г в Сен Мориц (Швейц) преди Коледа, два гигантски слалома и слалом в Земеринг (Ав) между Коледа и Нова година, а сега взе и първия от двата предвидени в програмата слаломи в Загреб.

Именно вторият слалом над хърватската столица, който е още утре, може за донесе на Шифрин изравняване на рекорда на Линдзи Вон от 82 победи. Абсолютният рекод за Световната купа е шведът Ингемар Стенмарк, който има 86.

Още по темата