Медия без
политическа реклама

Алберт Попов е 15-и в крайното класиране за Световната купа

В последния слалом за сезона най-добрият ни скиор се класира 12-и

19 Март 2023
Със стартов №9 Алберт Попов остана на 8 стотни от Топ 10 в днешния слалом, където последното място бе заето от французина Алекси Пентюро
ЕПА/БГНЕС
Със стартов №9 Алберт Попов остана на 8 стотни от Топ 10 в днешния слалом, където последното място бе заето от французина Алекси Пентюро

Най-добрият български скиор Алберт Попов завърши най-успешния си сезон с 15-о място в крайното класиране за Световната купа на слалом. 25-годишният софиянец се нареди 12-и в последното състезание от финалите в Солдеу (Андора) и така събра общо 182 т. 

С този актив той е и на 44-о място в общото подреждане за Големия кристален глобус, но по-важното за него е, че през следващия сезон отново ще е в първа група на слалома (най-добрите 15), което означава и по-добър жребий за състезанията.

През сезон 2022/23 Попов за първи път влезе в призовата тройка - трети на слалома в Палисейдс (САЩ), а освен това има едно 10-о и две 11-и места.

Днес Алберт бе с девето време след първия манш, но във втория допусна някои грешки в долната част на трасето и в крайна сметка приключи с общо време 1:56.59 мин. Победителят в състезанието Рамон Ценхойзер (Швейц) бе с 1.72 сек. по-бърз в двете спускания между вратите.

А голямата радост бе за норвежеца Лукас Бротен, който остана втори на 6 стотни от Ценхойцер, но така си гарантира за първи път в кариерата малката световна купа на слалом. Бротен приключи сезона в слалома с 546 т., следван от сънародника си Хенрик Кристоферсен (днес трети) с 494 и Ценхойзер с 467.

Големият кристален глобус в генералното класиране за Световната купа, както и миналата година, е за Марко Одермат. Швейцарецът си го гарантира още преди около месец, а на финалите в Солдеу докара актива си до 2042 т. Негови подгласници станаха Александър Омод Килде (Нор) с 1340 и Хенрик Кристоферсен с 1154.

 

ШИФРИН И ОСТАНАЛИТЕ

Мегазвездата на световните ски Микаела Шифрин приключи подобаващо този сезон, в който за 5-и път спечели Световната купа при жените и подобри абсолютния рекорд по победи на шведската легенда Ингемар Стенмарк от 86.

Днес Шифрин сложи точка на финалите в Солдеу с победа на гигантски слалом, която е вече под №88 в нейната визитка. При това 28-годишната американка вече е рекордьор по първи места в гигантския слалом за жени - 21, надминавайки досегашната №1 по този показател - швейцарката Врени Шнайдер. 

Освен голямата купа Шифрин завоюва и малките глобуси на слалом и гигантски слалом, като подобри и личния си рекорд по спечелени точки в един сезон и той вече 2206, с две повече от 2018/2019.

Челната тойка след американката в гигантския слалом днес допълниха Теа Луиз Стьернезунд (Нор) и Валери Грение (Кан).

Още по темата