Медия без
политическа реклама

С $3.3 млрд. приходи Майкъл Джордан е най-богатият спортист в историята

Баскетболната легенда е далеч пред всички останали световни звезди

11 Март 2023
Макар да навърши 60 г. на 17 февруари, Майкъл Джордан си остава най-богатият спортист, а приходите му от рекламни права не секват.
ЕПА/БГНЕС
Макар да навърши 60 г. на 17 февруари, Майкъл Джордан си остава най-богатият спортист, а приходите му от рекламни права не секват.

Считаният за най-велик баскетболист на всички времена - Майкъл Джордан, си остава най-високоплатеният спортист в историята.

Според класацията на сп. Sportico през кариерата си 6-кратният шампион в НБА с "Чикаго Булс" и двукратен олимпийски първенец е заработил $3.3 млрд., откакто през 1984 г. бе избран от драфта. Тази сума е коригирана с инфлацията през годините, а некоригирана е $2.37 млрд.

Огромна част от тези пари Джордан е заработил от сътрудничеството си с "Найки", която благодарение на него се превърна от малка фирма за екипировка с годишен оборот от $920 млн. в световен спортен гигант с приходи от $49 млрд. годишно. Само от първия си договор, сключен през 1984 г., Майкъл е получил от "Найки" през годините общо $1.8 млрд. (некоригирани с инфлационния процент). Този договор бе подновен в доживотен и продължава да носи приходи на легендарния баскетболист, който има рекламни контракти с още редица компании.

На второ място в класацията е голфърът Тайгър Уудс с общо $2.5 млрд., а трети е друг американски голфър - Арнолд Палмър с $1.7 млрд.

Топ 5 на най-богатите спортисти на всички времена се допълва от Джак Никлаус (САЩ, голф) с $1.63 млрд. и португалската футболна звезда Кристиано Роналдо с $1.58 млрд.

Макар да бе най-високоплатеният спортист в света през 2022 г. със заплата от $122 млн., американският баскетболист на "ЛА Лейкърс" и пресен топреализатор в НБА за всички времена - ЛеБрон Джеймс, е едва на шесто място с $1.53 млрд. Десетката се затваря от световния шампион по футбол Лионел Меси (Арж) с $1.48 млрд., непобедения американски боксьор Флойд Мейуедър с $1.41 млрд., швейцарския тенисист Роджър Федерер с $1.38 млрд. и още един американски голфър - Фил Микелсън с $1.36 млрд. 

В Топ 10 сумите също са коригирани със съответния процент инфлация през годините.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата