facebook
twitter

Наблюдател

Ветерани помагат на Тръмп по границата

Поне 200 ловци на хора патрулират по браздата с Мексико, за да не пускат имигранти в САЩ
www.dw.com
Въоръжените доброволци смятат себе си за "последната останала защита" на американската граница.

Преди няколко седмици група американски ветерани обещаха доброволно да патрулират на границата на Съединените щати и Мексико, докато не бъде построена прословутата стена на американския президент Доналд Тръмп. "Ние сме тук, за да помогнем на граничната охрана, защото властите нямат достатъчно сили", казват техни представители. Групата от пет до шест души, наречена Обединени патриоти на конституцията, e базирана в Сънланд Парк, Ню Мексико. Състои се главно от въоръжени ветерани от различни войни. В Сънланд Парк бурно се обсъжда процесът на миграция в САЩ, като според охранителите миграционната криза най-силно е засегнала техния град. Групата има три цели: да наблюдава границата, да защитава нелегалните имигранти, които се съгласяват да се предадат на граничната охрана, и да преследват онези, които не искат. Един от участниците в движението признава, че нямат право да задържат никого. Техните възможности са ограничени до правото да съобщават за нарушение на закона по телефона. През април американското Министерство на отбраната възложи три договора за изграждане на стена на границата с Мексико за общо 986 милиона долара.

"Около 200 въоръжени членове на милиции в момента действат край югозападната граница", се казва в документ на армията на САЩ, цитиран от сп."Нюзуик". Групите действат под формата на граждански патрули в подкрепа на граничните власти. В документа се изтъкват докладвани инциденти с нередовните милиции, чиито членове

 

отмъквали екипировка на Националната гвардия

 

Хората във въпросните милиции са тежко въоръжени и тренират членовете си във военна тактика, като много от тях са част от крайнодесни екстремистки групи. Една от тях, "Тексаски Минитмен", съобщи за 100 нейни доброволци, които ще действат край река Рио Гранде, за да спрат мигрантите, идващи от Мексико към САЩ. Те планират да се разгърнат край браздата с камуфлажно облекло, полуавтоматични карабини, очила за нощно виждане и въздушни дронове с термосензори, за да откриват потенциални нарушители на границата през нощта. Допълнителен стимул за тях били изказванията на президента Тръмп срещу мигрантите в предизборната му кампания, които той обяви за "нашественици".

Тежковъоръжени мъже излизат след залез слънце на "лов за мигранти" покрай границата на САЩ с Мексико. Повечето са членове на брутална въоръжена групировка. Някои от тях дори мечтаят да "решат проблема" с отровен газ, се казва в репортаж на "Дойче веле". Те подхващат мисията си след залез слънце - покрай граничната ограда в Сънланд Парк, Ню Мексико. Когато за другите денят почти е завършил, техният тъкмо започва - Джим Бенви и шофьорът "Чин", който крие истинското си име, а и лицето си, защото

 

носи маска

 

Двамата са въоръжени с автомати, които законът на американския щат Ню Мексико им позволява да носят открито. Освен Чин и Бенви, въоръженият доброволен отряд, поставил си за цел да пресече притока на нелегални мигранти, включва още поне 30 души. Те патрулират, залавят мигрантите и ги предават на граничните власти - наричат се "Патриотична гвардия".

Чин е син на нелегални мигранти от Мексико и сега се бори срещу прииждането на нови пришълци оттам. "В крайна сметка за тях трябва да плаща американският данъкоплатец", отбелязва той. По сходен начин мислят и останалите от отряда. "За нас нищо не е било даром, а мигрантите получават всичко безплатно", оплакват с те. Сред членовете на групата има ветерани от армията, има и безработни като Джим Бенви. Издържат се с дарения, набирани благодарение на преките видеорепортажи, които Джим Бенви ежедневно публикува в интернет. Основният им враг са т.нар. "койоти" - трафикантите на хора, които прекарват нелегални мигранти, проститутки и наркотици към Америка. „Те са опасен враг, срещу когото не можеш да се изправиш невъоръжен“, казва Бенви. От оръжията има нужда както за сплашване, така и за самозащита - срещу "койотите", а и срещу членовете на престъпния картел от мексиканския град Хуарес от другата страна на границата.

"Граничните власти имат нужда от нас", посочва Бенви. И това е самата истина - заради множеството мигранти американските граничари са толкова претоварени, че не успяват да контролират всеки участък от границата с Мексико. През април от Мексико в Съединените щати са дошли над 100 000 души без документи. „На много места границата е просто отворена“, отбелязва Бенви. Затова и неговият отряд не остава без работа.

"Патриотичната гвардия" има претенцията да е безобидно гражданско сдружение, нейните членове се определят като доброволни помощници и не желаят да бъдат наричани "милиция". Правозащитните организации и кметът на Сънланд Парк обаче не споделят това мнение - групата

 

създава повече проблеми, отколкото решава

 

Само допреди няколко седмици мъжете са били част от същите „Обединени конституционни патриоти“ - тежковъоръжена групировка, прославила се с редица незаконни деяния. Край границата с Мексико тя беше изградили свой лагер – т.нар. Camp Liberty – тъкмо на онова място, през което, според Доналд Тръмп, прииждали убийци, изнасилвачи и други престъпници от Мексико. В един момент обаче обвиненията срещу членовете на групировката станаха прекалено много. Говореше се, че мъжете са гонели и задържали стотици мигранти. Един от членовете пък обяви, че иска  "да избие мигрантите с отровен газ", за да сложи веднъж завинаги край на "инвазията". Прокуратурата в Ню Мексико открито осъжда провежданите акции, но до процес така и не се е стигнало.

"Няма доказателства", изтъква кметът на Сънланд Парк - Хавиер Переа. А няма и как да се противодейства на въоръжените милиции - при положение че носенето на оръжие в Ню Мексико е законно, ако не го насочваш срещу хора и не задържаш някого против волята му. Правозащитни организации като Border Network for Human Rights в Ел Пасо са възмутени от саморазправата, извършвана от милициите. Повечето мигранти, преминаващи границата, са семейства, които бягат от престъпността в Мексико и искат доброволно и са готови доброволно да се предадат на американските гранични власти, казва председателят на организацията Фернандо Гарсия и пита: "При това положение кому са нужни въоръжените опълчения?".

"Патриотичната гвардия" не разбира критиките на "либералните медии" и ги смята за фалшива новина. И американските гранични власти се дистанцират от гражданските отряди по границата и предупреждават официално за "последствията за обществената сигурност", които биха могли да настъпят, ако "въоръжени цивилни граждани започнат да упражняват насилие". В Сънланд Парк обаче се вижда, че американските граничари ползват сведенията, предоставяни им от "Патриотичната гвардия", и си сътрудничат с нея, макар и неофициално.

Действията на въоръжените милиции няма как да бъдат наречени законни. В интернет има видеозаписи, от които се вижда как тежковъоръжените мъже принуждават мигранти да падат на колене и после ги държат под насочените дула на своите оръжия, докато дойдат граничарите. Както казва Бенви - докато стената на Тръмп не е готова, ще продължим да контролираме границата. А оръжията в последно време се оставяли в колата, но ако им се наложело да ги употребят, знаели как се действа с тях.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корупцията потопи под вода Венеция

15.11.2019

188
Сенатът на САЩ не призна арменски геноцид

15.11.2019

80
Поне шестима ранени при нова стрелба в американско училище

14.11.2019

522 7

Коментари

Бург Гаски

"Ние сме тук, за да помогнем на граничната охрана, защото властите нямат достатъчно сили"

Боже, какво доживяхме: САЩ  нямат сили?! Да им пратим наш Динко!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×