Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов не научи урока от сглобката

В кабинет, опрян на ГЕРБ и ДПС, кадрите на ИТН ще бъдат послушковци на големите батковци

Шоуменът няма да излезе на глава с Борисов и Пеевски в едно общо правителство. А дали изобщо има намерение да им се пречка?
Илиана Димитрова
Шоуменът няма да излезе на глава с Борисов и Пеевски в едно общо правителство. А дали изобщо има намерение да им се пречка?

За едно е прав Бойко Борисов – не може предпоследният в парламента да претендира, че ще подреди правителството. Страшно е самонадеяно за Слави Трифонов да смята, че с 16 депутати може да играе централна роля в държавата. Откъде такива амбиции, след като партията му ИТН е спечелила доверието на едва 128 хиляди избиратели? Че тогава и ветринската партия "Величие" може да поиска мандата с нейните 100 хиляди гласа.

Шоуменът имаше шанса да направи правителство, но го захвърли в кофата за боклук. На изборите през юли 2021 г. ИТН се изкачи до първа политическа сила на гърба на обещанието, че ще "изчегърта" Бойко Борисов и ГЕРБ. Това спечели на партията 658 хиляди гласа. Трифонов обаче се

 

отказа да сформира кабинет, "чегъртането" забуксува,

 

а хората не бяха в настроение да чакат и на изборите през ноември 2021 г. масово се преориентираха към ПП на Кирил Петков и Асен Василев. ИТН рухна до 250 хиляди гласа, Трифонов бързо забрави за дотогавашната вражда с лидерите на ПП и влезе в тяхното коалиционно правителство.

Кабинетът "Петков" оцеля едва половин година, изпълнена със скандали между коалиционните партньори, които дори не криеха неприязънта си едни към други. Накрая Трифонов се отметна от договорката и помогна на ГЕРБ и ДПС първо да свалят председателя на Народното събрание Никола Минчев, а след това и самото правителство. Лабилното поведение на шоумена и кохортата му от сценаристи съвсем довърши партията му – на вота през октомври 2022 г. ИТН падна под 100 хиляди гласа и въобще не влезе в парламента.

При други обстоятелства

 

това щеше да бъде краят на политическия проект на Трифонов.

 

Спаси го системно намаляващата избирателна активност, която му помогна отново да се вмъкне в Народното събрание, въпреки посредствения му резултат. По същия начин в парламента влетя и ветринската партия, което също беше на късмет за ИТН – вече беше предпоследна по големина формация в парламента.

Наглостта на претенциите на ИТН обаче далеч не е най-големият проблем. По-същественото е, че миниатюрната партийка на Трифонов трябва да намери мощни покровители за евентуално правителство с неин мандат. Няма значение дали този кабинет ще бъде обявен за експертен – той трябва да бъде гласуван в парламента. Минимум 121 гласа трябва да се извадят отнякъде, за да бъде одобрен. Добре, а откъде?

ПП-ДБ няма да гласуват за правителство на ИТН, нито на който и да било друг. Десните най-накрая проумяха, че тяхната всеядност при подбора на коалиционни партньори им нанася опустошителни щети, и ще стоят настрана от битката за кабинета в новия парламент. С "Възраждане" не изглежда, че ще се получи. Първо, партията на Костадин Костадинов е далеч по-голяма формация и по-скоро ще поиска мандата за себе си, отколкото да го остави на ИТН; и второ, националистите най-вероятно ще предпочетат отново да са в опозиция – все пак това, че не са участвали във властта досега, си остава най-големият им коз. БСП не става за партньор – червената парламентарна група брои само 18 депутати, които отгоре на всичко са настръхнали едни срещу други след преврата срещу Корнелия Нинова. Ветринската партия е политическо НЛО, което още утре може да изчезне яко дим. Кой остава? Ами, ГЕРБ и ДПС.

Тук нещата вече стават опасни за ИТН. В каквато и политическа комбинация с Борисов и Пеевски, партията на Трифонов ще трябва да се съобразява изцяло с далеч по-масивните си партньори.

 

Просто е прекалено малка, за да балансира огромни партии като ГЕРБ и ДПС.

 

Трифонов си мисли, че може да направи като ПП-ДБ в общия кабинет на десните и герберите – да вземе мандата, да получи куп министерства, да стои начело на парада. Не е научил урока от сглобката. Десницата не успя да се наложи като водеща сила в общото правителство, въпреки че тогава разполагаше с 4 пъти повече депутати, отколкото ИТН има сега. Откъде накъде шоумените си мислят, че ще могат да се наложат на Борисов и Пеевски, след като ПП-ДБ се провалиха в тази задача? Или въобще нямат намерение да се пречкат на тандема, а просто ще поискат своето парче от властта и ще оставят вождовете на ГЕРБ и ДПС да разполагат с останалото както искат?

Какъвто и да е отговорът, едно е ясно. В общо правителство кадрите на ИТН ще играят ролята на послушковци, които изпълняват безпрекословно нарежданията на батковците от ГЕРБ и ДПС, ако искат то да просъществува. И това тяхно подчинено положение ще си личи. Бледите обяснения за нуждата от "разум в политиката", които шоумените лансират още от предизборната кампания, изобщо няма да възпрат избирателите на ИТН наново да я напуснат на тълпи и да я пратят в политическо забвение.

Последвайте ни и в google news бутон