facebook
twitter

Наблюдател

Неадекватността на МВР е политически капитал за националистите

Междуетническите конфликти раждат законодателни чудовища
1100
Снимка: Архив
Години наред МВР не успява да пребори битовата престъпност в малките населени места, което работи в полза на патриотите във властта.

През последните месеци ставаме свидетели на напрежение между роми и българи, което се засили точно преди евроизборите. Сякаш по поръчка от различни патриотични групи, които се борят за място в Европарламента като ВМРО, "Атака", НФСБ и "Воля". На този фон МВР за пореден път демонстрира, че няма капацитета да потуши искрите между етносите. И защо да го прави, след като ВМРО, която е част от управляващата коалиция, крепи кампанията си върху този проблем

Именно лидерът на войводите Красимир Каракачанов заплаши правителството, че ако не му угоди за предложената от него концепция за интеграция на ромите, ще разтури коалицията. Това се случи, след като на Богоявление двама братя от ромски произход пребиха жестоко военния командос Валентин Димов в село Войводиново. Очаквано инцидентът предизвика голямо обществено недоволство. Жителите излязоха на масови протести, като бяха готови да щурмуват ромската махала. Каракачанов наля допълнително масло в огъня, като заяви, че "циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа". 

Властта обаче опита да потуши напрежението по абсолютно неадекватен начин. Тя

 

потърси панацея за проблема

 

в събарянето на незаконните постройки в ромския квартал на Войводиново, сякаш това ще прекърши гръбнака на ширещата се битова престъпност от страна на етноса. Напротив, тази мярка докара нови главоболия на държавата, след като в края на април Европейският съд по правата на човека в Страсбург посочи, че прогонените от селото роми трябва да получат жилища.

Но вече сме свикнали - "има ли избори, веднага се издига етническо напрежение", призна си премиерът Бойко Борисов, игнорирайки провала на държавата с интеграционните политики. Изказването му беше по повод мащабния протест в Габрово от миналия месец, който избухна, след като охранителна камера в местен супермаркет засне как трима роми нападат служител на магазина заради забележка за тяхното поведение. Гневът на габровци се отприщи с пълна сила, след като нападателите бяха освободени от ареста. В този случай органите на реда за пореден път демонстрираха, че не могат да се справят с подобен тип конфликти. Отново станахме свидетели на масови безредици, палежи на изоставени сгради, сблъсъци с полицията, а казусът напомня на случилото се в Катуница през 2011 г. Тогава роднини на Кирил Рашков, известен като цар Киро, прегазиха с бус 19-годишен младеж, с когото фамилията имала дългогодишен конфликт. Размириците в селото не закъсняха, като футболни агитки вилняха и дори запалиха две от къщите на Рашков. Вандали с такива намерения бяха активирани и в Габрово. 

Напрежението между етносите всъщност

 

е резултат от абсолютната абдикация

 

на силовото ведомство пред битовата престъпност. Десетки села у нас са оставени на произвола на съдбата, без да има кой да следи за спазването на обществения ред. Стотици възрастни хора живеят в страх дали няма да бъдат ограбени и пребити. До голяма степен атмосферата в тези населени места наподобява тази на дивия Запад. Това описват и жителите на карловското село Кърнаре, които миналата седмица излязоха на протест, след като над 20 души от ромската махала нападнаха с камъни и ножове празнуващи в местно заведение. "Крадат, набези, люцерната косят. Имат 15 коня, с които мародерстват", оплака се кметът Боньо Бонев. Това беззаконие не е от вчера, а е резултат от дългогодишно пренебрегване на проблема от страна на МВР. То обаче е ценен политически капитал за т. нар. патриотични партии, които

 

трупат дивиденти от конфликтите между етническите групи

 

Резултатът е законодателни франкенщайни, които целят да задоволят откровено националистически настроения. Пример за това са приетите на първо четене промени в текстовете за неизбежна отбрана в Наказателния кодекс, с които се стимулира саморазправата. Те бяха лансирани от ВМРО, след като м. г. пловдивската прокуратура повдигна обвинения на доктор Иван Димитров за убийството на рецидивиста Георги Джевизов-Плъха, който влязъл да краде в имота му. Според държавното обвинение стрелбата по рецидивиста от ромски произход е станала извън двора на Димитров, убийството е извършено от упор, а докторът дори е опитал да унищожи улики от местопрестъплението.

Разширяването на неизбежната отбрана обаче може да стане повод за вендета между българи и роми. Такива индикации вече има. Преди седмица 60-годишен бизнесмен, който е кипърски гражданин, прегази с товарен автомобил крадец във фермата си в село Болярино. 

Сякаш обаче и прокуратурата се е включила в предизборната кампания в полза на патриотите. Изненадващо,

 

държавното обвинение се събуди от летаргията

 

и започна да бори телефонните измами, които според зам. главния прокурор Иван Гешев се превърнали в професия за голяма част от "българските граждани от цигански произход". След спецакция в Горна Оряховица Гешев направи срамното признание, че досега службите работили само срещу най-ниското ниво в престъпните групи, които се занимавали с тези престъпления. Дали прокуратурата след време ще каже същото за други ромски барони, за които е обществена тайна, че ръководят банди за рекет, лихварство, джебчийство и трафик на хора с цел проституция? Може само да предполагаме, че има прокурорски чадър над фамилии, които държат гетата в подчинение и осигуряват ромски гласове на изборите. Всъщност акцията в Горна Оряховица е показателна за това, тъй като още през 2015 г.  МВР се натъкна в града на луксозни имоти и коли, които не съответствали на социалния статус на собствениците си. Тогава обаче никой не се похвали, че е разбита "може би най-голямата организирана престъпна група" за телефонни измами, както сега.

Все още няма коментари

Още

И общински служители ще могат да задържат граждани за нарушения

12.09.2019

Людмил Илиев

2221 7
МВР затяга мерките за сигурност на протестите срещу Гешев

11.09.2019

7378 47
Шефът на МВР: 8 души са задържани при разследването за шпионаж

11.09.2019

3272 40

Влез или се регистрирай за да коментираш

×