facebook
twitter

Наблюдател

С мутрите свършва 100-годишната гражданска война в България

Вековната вражда между леви и десни се изроди в криминален грабеж и загуби политически смисъл
13 075
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ето защо мутрите мразят националния флаг - той означава да се ометат от властта, която са узурпирали за своя полза. Ничие партийно знаме няма днес такава сплотяваща сила.

Нямаме търпение да се отървем от управляващите мутри, но преди това трябва да им признаем една историческа заслуга - сложиха край на стогодишната гражданска война в България. Това е единственият положителен ефект от мъчителния криминален преход, който лиши от политически смисъл антагонизма между ляво и дясно в държавата.

През последните 30 години нямаше голямо значение за мутрите дали леви или десни правителства им държат чадъра. Като осиновени деца на десетоноемврийците от 1989 г. те израснаха в защитена среда, докато енергията на обществото бе канализирана в раздуханата за кой ли път историческа омраза по линията комунизъм-антикомунизъм. Последният, който продължава да я експлоатира, е премиерът Бойко Борисов, чиято биография го позиционира наляво, докато реториката му е дясна. За негова зла участ бе разконспириран, че е нещо друго, и на протестите за оставката му никой не издига партийни знамена. Лозунгът "Мутри, вън!" доби смисъл под националното знаме, защото

 

целта на обществото е да си върне държавата от овластения криминалитет

Малцина си спомнят, че на 28 септември 2018 г.  по повод 100-годишнината от Владайското  въстание президентът Румен Радев направи обръщение към нацията, с което призова обществото да се опомни и да сложи край на вековната гражданска война, преминала през периоди на кървав терор и студена омраза. Тогава той каза:

"На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби (...),  ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес."

Тогава президентът поде инициатива за национално единение, която не получи обществена подкрепа, защото звучеше като призив за всеопрощаване на греховете. Тя не можеше да има мобилизираща роля, търсейки опора в една кръгла годишнина вместо в естествените социални процеси. Когато говореше за столетната вражда ляво-дясно, той пропускаше да забележи, че

 

новото обществено разделение минава по линията крадци и окрадени

Както левите, така и десните симпатизанти бяха станали жертви на мафиотската система, изграждана безпрепятствено по време на управлението на правителства от разни партийни цветове. Всичко това ставаше зад защитния вал на прокуратурата и корумпираната съдебна система, които не допуснаха клептокрацията да даде нито една свидна жертва (ако не се броят поръчково отстреляните).

Всяка война свършва с пир на мародерите и точно това стана със злощастната за България вековна гражданска война. Мутрите се отдадоха на грабеж, какъвто не е имало през новата история на държавата. Може би такова голямо криминално деяние в мирно време по отношение на почти всички граждани не е регистрирано в цялата 1300-годишна история на България.

Президентът Радев вероятно е усещал преди две години, че в призива му за национално единение липсва сплотяваща сила. "Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. (...) Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита", каза той, съзнавайки, че обществото няма да се прегърне с грабителите си. По това време обаче той все още бе много предпазлив в обществените си послания и затова никой не прие като манифест за действие думите му, че "единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието".

Трябваше пълномощниците на мутрите да нахлуят в защитеното му пространство, за да разбере, че никакво човеколюбие към тях няма да доведе до национално единение. Едва тогава се появи с вдигнат юмрук пред президентството и се провикна

 

"Мутри, вън!"

Историческите процеси трудно се поддават на датиране, но може да се смята, че от този момент започна новото обществено единение, което държавният глава не знаеше как да си представи през 2018 г. Независимо колко хора участват в протестите, важното е, че печелят голяма обществена подкрепа, както показват допитванията на социолози. Мутрите са делегитимирани и властта им няма да оцелее, защото постепенно ще загубят и външната си подкрепа. Стана така, че по-важното е не кой ще дойде след тях, а първо те да се махнат. Обществената разправа с тях съгласно действащото законодателство ще бъде мощен предупредителен сигнал към всеки следващ устремен към властта, че няма да има милост и за него. Единствената идеология, която може днес да сплоти обществото, е върховенството на закона. А тя няма политически цвят.

Някои знаци имат по-голямо символно значение, отколкото на пръв поглед. Когато на 7 юли бившият правосъден министър Христо Иванов опита да забие българско флагче на плажа в Росенец край лятната резиденция на Ахмед Доган, мутра от неговата охрана го изтръгна и захвърли на земята. Трудно е да си представим, че този бабаит е имал дълбоки мисли в главата. Сценката послужи като искра, която възпламени гнева на хората от мутрокрацията и ги импулсира да излязат на улицата. Те носят националния трикольор, от който мутрите има защо да се притесняват. Започнал е процес на връщане на държавата към нейния истински стопанин, който може да не е лесен, но е неизбежен. А с мутрите си отива и една отживяла времето си гражданска война. 

 

63

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-а вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

753 11
Съветът на Радев: Прокуратурата може да бъде използвана политически

18.09.2020

1732 95
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

11364 6

Коментари

Страници

Billy-Joe Winchester

Чудесно и малко тъжно обобщение на най-новата ни история. Поздравления! 👍

Mavrodinov

Гражданската война МОЖЕШЕ да завърши, ако бяха лустрирани всички ръководни кадри на БКП / ДС и болшевишката агентура в България.  Тия дни НЯМА да завърши..... Защото ДОРИ Радев/БКП да спечелят това раздаване на картите, свестните хора няма да се примирят с червено-руската мъгла и ПАК ще ги отстраним. Но  - за разлика от тях,  без сопи, само на избори! 

Mavrodinov

Пак чета Терзиев..... И недоумявам! Такова ласкателство и коленичене пред президента! Панегирик! Ода! 

Парен чук

хе хе щот БХ е Борисов/СДС...смехурко

Flamand

Когато на 7 юли бившият правосъден министър Христо Иванов опита да забие българско флагче на плажа в Росенец край лятната резиденция на Ахмед Доган, мутра от неговата охрана го изтръгна и захвърли на земята.

Мутра, мутра, колко да е мутра? Служител на подчинената на Фигуранта НСО, тъководена тогава от назначения от Фигуранта ген. Станчев. И тъй като чаквам да ревнат, че списъкът на охраняваните лица не се определял еднолично от шефа на НСО - да, така е. Да се охранява Доган е решено от комисия, в която шефът на НСО е един от трима. Как да се охранява, кой да го охранява и т.н. обаче си е работа само на НСО и шефа ѝ.

Та значи, като ще хвалим Фигуранта, че се борел с мутрите, не е хубаво да наричаме мутри подчинените му.

mitkomm

Кой е Фигуранта?!?, защо е Фигурант и ти наясно ли си със структурата на НСО за да пишеш глупости?Поздравления на г-н Терзиев за статията- много добре и смеслено написана!

Mavrodinov

Терзиев си мисли, че мутрите са заченати ин-витро или ги е пуснал щъркела..... Нееее, те бяха създадени и покровителствени от червените генерали. Не е по времето на Борисов. Най-големите мутри са ИЗВЪН правителството, те са вече с бели якички..... И ТОЗИ протест, подклаждан ТОЧНО от мутрите с бели якички, няма да промени нищо!  Защото линията бедни-богати остава. Ляво-дясно също!  Европа срещу Азия - СЪЩО! 

Амира

Светослав Терзиев! 👍

Дошло е пак време разделно - окрадени срещу крадци, мутри вън!

Begemot
снимка на Begemot

Браво!  Това е точният анализ!👍  По моето скромно мнение...Ето част от пост, който съм писал в друг вестник,  малко преди да  прочета точното поадение на Терзиев.

"Ако историята се повтаря като фарс, Бочко Бъчвичко ще предаде своите , за та си спаси тулума, при това ще го направи с необикновена лекота. Държавата той никога даже не я е броил, за да я предава. Всичко е послвдователно и закономерно. Има една такава логика: По една общоприета теория ( Паретто) има елити, антиелити и контраелити. Елитите управляват, антиелитите са "другата партия", готови да ги сменят. Например, временното правителство на Керенски ( елити) и болшевиките на Ленин ( антиелити). Елтите и антиелитите периодично се сменят във властта, но имат понятие от управление. Контраелитите са антисоциални формирования, като ОПГтата и организираната престъпност. Например , криминален тартор, "вор в законе" при Николай II, Керенски, Ленин, Сталин или Брежнев. При нас елитите ( БКП,БСП) се договориха с антиелитите ( Старата буржуазия, новите десни- СДС). У нас елитите и антиелитите се разбраха ( Кръглата маса) и избутаха напред като ударна сила контраелитите - мутрите. От там тези взеха властта и лесно отърване няма. Но може и да е дошъл момента. Дай Боже!"

Защото пострадаха поколения хора и десни , и леви. Противопоставяни и обуначвани от анти- нещо си. Анти- комунизъм, например. Комунистът Боко ни пази от комунистите! Но това свърши.Затова съм си позволявал да кажа, че Преходът почва сега.

Under_My_Thumb

Слаб (2) на Терзиев по исторически материализъм.

Светльо, гражданската война в Третата Българска държава започна преди 120 (от 1900 г.) години с бунтовете в Балчишко, които са потушени с кръв от армията и полицията, ръководени от министъра на вътрешните работи Васил Радославов и продължава и до ден днешен ....

inventus

Причините и движещите сили на тази война се коренят много по далече в историята. Може да се каже още от периода преди падането на България под турско робство и това е една от причините довели до това падане. После е било ясно. Народът срещу държавата но държавата е била чужда. Дълбокият отпечатък от тази петстотин годишна война за малко е бил заличен в първите десетилетия на възродената България но отново изпъква след 1900г както отбелязахте и до днес.Тази война няма да стихне докато движещите сили в нея не достигнат своят баланс. Което значи че народът да има също толкова тежест и влияние при взимането на държавни решения колкото и власта.Начини за това има и са обсъждани многократно . Просто трябва още малко напън за да бъде принудена власта да се съобразява с народа и неговите искания за справедливост и работа в негов интерес. 

Sine_metu

Анализът е добър. Оставете критиките. На всичко се намират милион кусура

Въпросът е какво правим след войната?

Не забравяйте, че нямаме много възможности. Не сънувайте.

Имаме си Конституция и каквото и да правим, не може да й противоречи.

Близката и постижима цел е

Избори за НС по Единна Национална Персонална Листа

 

 

Mavrodinov

Кой да промени Избирателния закон? Че да отпадне правото партии да издигат листи?  А не трябва ли първо да се въведе активна избирателна регистрация? И да се направят верни избирателни списъци? И пак да поканим чужди наблюдатели във ВСЯКА секция? Защото  по секциите  партийните делегати се сговарят и правят "грешки", независимо че са официално врагове?  

stormbringer99

Мавродинов...съжалявам да го кажа, но мисля , че нищо от това няма да.се.случи. Президентът не е независим. В неговият отбор има поне двама които изкъсо следят за действията му - от БСП Илияна Йотова и от страна на ДеСе агент Майстора! Опасявам се., че.добрите новини за българската демокрация няма да дойдат тази есен, нито следващата.

Epikur

 

  Добро, или лошо, но нашия народ е преживял едно обединение, въпреки че дълбоко корумпираната и покварена журналистика го изкриви и успя да формира изкривено мислене и в обществото у нас. След съсипването на икономиката при правителството на Виденов, пристигна Костов, който проведе най-бандитската приватизация, разпиляване на всичко останало, струпване на богатства в малко мошеници и шмекери(най-големите банкови авоари се ръководеха от личния готвач на Костов). Но след него дойде Симеон. Царят успя да обедини народа, обедини разкъсаната на два Синода църква, общественото напрежение и политическо противопоставяне беше сведено до нищо. Държавата тръгна напред, влязохме в европейските структури, безработицата беше малка, европейските авоари потекоха устремно( говореше се за над 6 милиарда евро годишно!) Ако някой иска да отрече този факт, с удоволствие ще го изчета, стига да напише факти, а не лъжите тиражирани тогава от Тошо Тошев и слугуващата му в онова време Валерия Велева. Да, обективната истина е, че това беше един златен период в 30 годишния ни преход, когато растяха заплати, пенсии, добавки, живота беше сравнително спокоен. Но народа ни беше заблуден от бандитската харизма на Бойко, виждайки в него човек с качества сила и решителност и гласува за него. Резултата след още 10 години виждаме. Човек без качества за водач, обградил се със слугуващи но бездарни калинки, възхваляван от безпринципни журналисти, той направи България най-ретроградната държава в Европа. 

 

     Няма нужда да пиша повече, всичко вече ясно показаха фактите. Избрахме бандита, получихме си заслуженото. Във Вечната книга е написано, че Бог и Цар са в по-висша връзка. Дали е така, не знам, може и да не е истина, но че бандита никога не е правилния избор-в това съм убеден, и то се доказа.

аман бе

Само един уточняващ въпрос. А "бандита Бойко" кой го извади от нищото и го вкара в управлението на страната? Само питам. Нищо лично.

stormbringer99

Бандита Бойко беше изваден от нищото от Ахмед Доган - агент Сава , така както извади и самия Симрон от Мадрид и го курдиса в София. Цар - Премиер ???!!!

Послушко

Време е да приключим с пристрастията и фобиите си от миналия век. Но това означава всички свързани по някакъв начин с тях да се разкарат от властта и политиката. И Радев не е в това число защото 90г е бил на 26 години. Докато се кандидатира за президент се е развивал само в професионалната си сфера. Не се е занимавал с политика, не е правил далаверки, няма обръчи от фирми, нито крадливи обшествени поръчки, не е приватизирал, няма хотел, не е бил доносник или бивш мафиот. В това отношение е направо бяла лястовица в Българските политически среди. 

fractal
снимка на fractal

Каква гражданска война като всичкото оръжие е вносно 

fractal
снимка на fractal

Това е международен конфликт на българска територия коя велика сила да има повече агентура и коя да си наложи волята

Послушко

Време е държавата да се занимава с Българските интереси. Тогава и силните ще почнат да ни уважават. Като част от голям съюз имаме възможност да бъдем независими и от Русия и от САЩ. Големите да си следват тяхната политика, ние нашата. Но за това трябват държавници с топки и без скелети в гардероба. 

Sine_metu

Нед., 09/08/2020 - 20:58 (нов)

Begemot

Преходът почва сега.

 

Преходът почна януари 1990 г., но бързо абортира.

Допуснахме две фатални грешки - позволихме да ни изхвърлят от политическия процес и не поставихме въпроса какво общество ни трябва. 

Затова трябва да вземем поправителния в същия ред - НС, избрано по Единна Национална Персонална Листа и, заедно с това, обсъждане на новия обществен договор като постоянна държавна задача.

Избори и идеология. Просто е.

И не възразявайте, че трябва да се върви по обратния ред.

Идеологии има и сега. Въпросът е не да бъдат припознати от една или друга група, които да ги заявяват преди избори, а, да се създаде механизъм за изпълнение след тях. Закон за развитие

Sine_metu

Нед., 09/08/2020 - 22:09 (нов)

Epikur

...Царят успя да обедини народа, обедини разкъсаната на два Синода църква, общественото напрежение и политическо противопоставяне беше сведено до нищо. Държавата тръгна напред, влязохме в европейските структури, безработицата беше малка, европейските авоари потекоха устремно( говореше се за над 6 милиарда евро годишно!) 

 

Поток на ПЧИ, млн. долара

1997 - 636,2; 1998 - 620,0; 1999 - 818,8; 2000 - 1001,5; 2001 - 812,9; 2002 - 969,7; 2003 - 2096,9; 2004 - 2883,3; 2005 - 2324,2

Целият анализ тук

https://www.researchgate.net/publication/281971258_Prekite_cuzdestranni_investicii_v_blgarskata_ikonomika_vprosi_na_ocenkata

При дедото са повече, но първо - за сметка на тези във финансовия сектор, а трудно ще се съглася, че предаването на чужденци на банките е добро за нас и второ - дедото подари и много блажни части от реалната икономика: електроразпределението, телекомуникациите, средните годишни печалби на мобилтел бяха по 550 милиона лева и т.н.

 

По-важна е бележката ти за корумпираната журналистика.

Молим ви се, разберете най-сетне, че отговорността за политическия процес е на държавата! На държавата, а не на партиите и най-малкото на медиите

unperson

През последните 30 години нямаше голямо значение за мутрите дали леви или десни правителства им държат чадъра. Като осиновени деца на десетоноемврийците от 1989 г. те израснаха в защитена среда, докато енергията на обществото бе канализирана в раздуханата за кой ли път историческа омраза по линията комунизъм-антикомунизъм.

👍👍👍

fractal
снимка на fractal

Трябваше отдавна да има електронно правителство и държавен форум за въпроси и отговори към управляващите

Сега за няколко милиона спестени за електронно правителство ще загубим време и  милиарди

Чичo
Ама как, дубайската мутра и тукашните ѝ слуги не се ли броят, или и тях - със сатъра? Или пак фарисейщини от шесто, само мутрите, дето са на власт и само дето са от герп, на останалите дето не ги фърлят на вълците и слугите им (уж бивши) доносници да не са им покарали бели крилца?
Sine_metu

Пон., 10/08/2020 - 00:40 (нов)

fractal

Трябваше отдавна да има електронно правителство и държавен форум за въпроси и отговори към управляващите

Сега за няколко милиона спестени за електронно правителство ще загубим време и  милиарди

 

Посоката ти на мислене е правилна, но главният въпрос е като какви участваме в електронното управление? Потребители или доставчици на управленски решения, клиенти или възложители, наковалня или чук? Макар и бавно, но потребителските аспекти - регистри и бази данни, електронен документооборот, електронни услуги и тем подобни се решават.

 

За да бъдем чук обаче е нужно друго. Ясно е, че има и обективни ограничения. В огромната си част управленската информация е за служебно ползване, а и не Иванчо е подготвеният да решава проблемите в детайли. Нито му е работа. Безспорното право и работата на Иванчо са да знае каква е социално-икономическата ситуация, с избора си да овластява точно определени хора за точно определени задачи, тези хора, Народното събрание, да изработват конкретен план за подобряването й и ежегодно да отчитат изпълнението му.

Единна Национална Персонална Листа и четиригодишен Закон за развитие. Само тогава няма да връчваме празни чекове, а после да си играем на викторини. Ние на „Имаше ли Гюро глава?", а управниците да ни къпят в безполезна информация

 

словата МИ

Посоката на мислите му е правилна, но само в първия пост.

„Това е международен конфликт на българска територия коя велика сила да има повече агентура и коя да си наложи волята„

 

А после с лесна ръка сервира народа, България, и себе си дори, на тези муцуни, които стоят зад електронно правителство, Световно правителство, Нов Световен Ред, и Глобално опростачване. Това теб те намери петимен, но нам за какво ни е.

А не може ли да си стоим и да си пием кайвето, и да гледаме как се боричкат великите сили помеждуси.

Щото никоя от тях за тези сто години не е донесла нищо добро на България.

Да отчетем и кой ще е победителя, та да не се юркаме напразно.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Да видим.

 

Обикновено големите очаквания вървят в комплект с големи разочарования, но дано не изляза прав този път.

SgtTroy
снимка на SgtTroy

 

С мутрите свършва 100-годишната гражданска война в България

 

 

Тва малце трудно. Гражданските войни/революциите, освен сичко друго, касаят и преразпределение в  икономиката.


Независимо кой ще е следващият управляващ, слабо вероятно е тогава един ден да осъмнем с конфискация на незаконно придобити богатства (повечето от които са си вече напълно легализирани при 10% данък), национализация на квото трябва (а и тя няма да е безплатна), данък върху богатството, прогресивен данък, свободна стопанска инициатива на гражданите, кооперативи, качествено здравеопазване и образование, братство и единство, етц...

 

Та не виждам никви признаци нещо съществено да се промени в икономиката и/или в политиката. Коет не пречи секи да си пробва пожелателното мислене.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш