Медия без
политическа реклама

Мълчанието на институциите ще доведе до "Възраждане" на фашизма

Заплахите с концлагери и наказателните отряди за саморазправа не впечатляват ДАНС и МВР

"Черните тениски" на Костадин Костадинов издигат бесилки.
БГНЕС
"Черните тениски" на Костадин Костадинов издигат бесилки.

Имунната система на държавата е толкова силна, колкото са силни институциите ѝ. България от дълго време боледува от тежка корупция, която доведе до политическа криза и дълбоко разделение в обществото. Руската агресия в Украйна пък допълнително противопостави русофили и русофоби. Тази среда е изключително благоприятна за развитие на по-страшни заболявания, които би трябвало да са завинаги останали в миналото - човеконенависни идеологии, гарнирани със заплахи и тормоз.

Термини като "политически затвор" и "концентрационен лагер" не само отсъстват от речника на политиците в демократичните държави, но и са абсолютно забранени за употреба. Не така обаче стоят нещата в България, където народни представители открито заплашват своите опоненти именно с такива средства за саморазправа. Пример за това е депутатът от "Възраждане" Емил Янков, който във Фейсбук профила си "поздрави" враговете с комунистическия концлагер "Белене", който скоро щял да отвори за "всички национални предатели". В коментарите към поста той обещава, че партията ще отвори нови нива, за да събере много затворници, като по този начин ще има достатъчно общи работници за доизграждането на АЕЦ "Белене".

Лесно може да обясним непремерените заплахи на Янков с обикновена глупост. Все пак депутатът от "Възраждане" до преди няколко седмици работеше като таксиметров шофьор в Пловдив и навярно му липсват историческите знания за политическия затвор "Белене", където над 11 000 души са били затворени без съд и присъда. Притеснително и срамно е обаче, че дори лидерът на проруската партия Костадин Костадинов, който се хвали, че е историк, прави подобни изказвания. "Ще имат голям избор от работни места - тунела под Шипка, тунела под Петрохан, урановите мини и т.н. Тези от тях, които ще са в Белене, няма да бъдат разхождани надалеч - те ще могат да се включат пряко в доизграждането на АЕЦ "Белене", разказа наскоро Костадинов плановете си за бъдещите политически затворници. Той определя и българската демократична общност като "озверяла античовешка сган и е дълг на всеки нормален гражданин тази измет да бъде унищожена". Това показва, че

 

фашизоидната идеология на "Възраждане" се направлява от най-високото ниво в партията.

 

На този фон впечатлява оглушителното мълчание на институциите, които трябва да се задействат при реч на омразата. По закон Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ би трябвало отдавна да е направила проверка за подбуждане към насилие и омраза. Член 44, алинея 2 от Конституцията забранява "дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие". Не се е чуло и прокуратурата да се е самосезирала, макар да реагира светкавично при далеч по-дребни случаи.

Тази пасивност на институциите логично

 

води до ескалация на поведението на "възрожденци",

 

които вече си имат и отряди за саморазправа. Те също действат, без да срещнат никаква съпротива от органите, които би трябвало да пазят реда и отговарят за сигурността на гражданите. Така привърженици на партията на два пъти нахлуха в заведение, за да държат сметка защо собственикът не ги харесва и отказва да ги обслужва. Вандалските прояви продължиха с издраскването на витрината на заведението с надпис "jude" и звездата на Давид. Едва ли е случайно, че черните фланелки на "Възраждане" много напомнят кафявите ризи - Щурмабтайлунг (SA), които през миналия век Националсоциалистическата партия на Хитлер ползва за военизирани отряди. Самият Костадинов защитава действията на партийните "сили за реагиране" с аргумента, че симпатизантите на партията му са били дискриминирани на политическа основа. Има съществена разлика между дискриминация и гражданска позиция обаче. И нито едното от двете не оправдава безнаказаното хулиганство.

Още по-смущаващото е, че полицията не изглежда да приема насериозно хулиганските прояви на "Възраждане". От СДВР съобщиха, че има проверка по случая с надрасканите витрини на Cosmic Craft Beer, разпитани са свидетели, но резултат от всичко това засега няма.

 

МВР се държи подчертано снизходително,

 

дори когато полицаите са преки свидетели на ексцесиите на "Възраждане". Те например позволиха ударните отряди на "Възраждане" да осуетят прожекцията на филма "Близо" - един от най-титулуваните европейски филми на миналата година, носител на Гран при от Кан и номинации "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар" за най-добър чуждоезичен филм. Той трябваше да се излъчи в кино "Одеон", като част от програмата на "София Прайд филм фест". "Тълпа протестиращи влезе в киното, започна да снима лицата на зрителите отблизо, да крещят срещу тях "педофили" и да всяват страх у тях и у персонала", написаха от фестивала. Всичко това се разиграва в присъствието на полицията! Абсолютно същата история се разигра няколко дни по-късно и във Варна, където черните тениски на "Възраждане" също физически и вербално тормозиха хората, които бяха отишли да гледат филма "Близо".

На този фон не може да не направи впечатление двойният стандарт на МВР, когато стане дума за подобни протестни прояви. Когато преди месец граждани протестираха пред Руския културно-информационен център в София, където се прожектираше пропагандният документален филм "Азовстал", полицията беше опасала сградата с три кордона.

И още един пример - един месец не стигна на МВР да установи кой заля с червена боя сградата на представителството на Европейския парламент и Европейската комисия на ул. "Г.С. Раковски" по време на протеста "Поход за мир и неутралитет", в който се включиха граждански организации, както и симпатизанти на БСП и "Възраждане". По случая беше образувано разследване за хулиганство, но вече почти месец материалите по делото се прехвърлят между Първо РПУ и Софийската районна прокуратура. За сравенение - когато преди година адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян заляха табелата на сградата на Руското посолство с червена боя, двамата бяха моментално арестувани и отведени с белезници.

Прокуратурата също не реагира на системните опити на "Възраждане" да сее омраза. И логично възникна въпросът -

 

дали пък някой не се отплаща на партията за нейни политически "услуги"?

 

Все пак с гласовете на "Възраждане" в синхрон с ДПС и ГЕРБ Националната следствена служба беше отделена от държавното обвинение. А в момента изпълняващ длъжността главен прокурор е именно бившият ръководител на НСлС Борислав Сарафов. Освен това дори лидерът на най-голямата политическа партия Бойко Борисов даде да се разбере, че не вижда нищо лошо във "Възраждане". Напротив, щяло да стане проблем, ако "почнат с административни методи да ги спират".  

В крайна сметка от българските избирателите зависи дали призракът на фашизма, който броди и в българския парламент, ще се добере до власт. Но със сигурност институциите ще са виновни, че не са реагирали навреме, ако "Възраждане" изпълнят заплахите си за брутална саморазправа с политическите си врагове. Пък после се мъчете да доказвате, че не сте "национален предател".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата