facebook
twitter

Наблюдател

Левицата пое по пътя на десницата

Противопоставянето на Елена Йончева и Сергей Станишев води социалистите към разцепление
1620
Илияна Кирилова
Президентът на ПЕС си отива от листите на БСП и това води до разединение в партията.

Животът поднася какви ли не изненади - Елена Йончева и Сергей Станишев се изправиха един срещу друг в битка кой ще оглави партийната листа за евродепутати. От около два месеца се говореше, че лидерът Корнелия Нинова е заложила на Йончева да бъде водач на евролистата. Социалисти твърдяха, че не искала да чуе за Станишев и че той може да изпадне „извън борда“ и изобщо да не е сред кандидатите за евродепутати. И тази интрига взе, че се сбъдна. 

Така президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) изпадна от водаческото място, а както е тръгнало - ще изпадне и от листата на червените. Независимо че има почти толкова номинации от местните структури, колкото Йончева - 220:266.

След тайно гласуване на партийния пленум в неделя и няколко часа спорове журналистката и говорителка на БСП Елена Йончева спечели с 95 гласа лидерското място в евролистата срещу 75 за Станишев. Той предложил да се избере и вторият в листата и така левицата да излезе единна и да не дава повод за злорадстване от ГЕРБ. Йончева го е подкрепила, като е казала, че е хубаво още отсега да е ясно кой ще е на първите две места в листата. Нинова обаче била категорично против.     

Нещо повече. В заключителната си реч пред пленума лидерката на БСП даде да се разбере, че

 

Станишев може изобщо да не бъде включен в евролистата

 

Явно разминаванията със Станишев по Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията още не са преглътнати. Нинова напомня на социалистите: „Сергей получи нашата номинация, нашето признание и сила, за да бъде отново президент на ПЕС, т.е. ние сме изразили уважението си към него. Но това по никакъв начин не обвързва постовете президент на европейското ни семейство и евродепутат от определена държава“. Като пример дава не кого да е, а председателя на ЕНП Жозеф Дол, който напусна Европарламента и се отдаде само на партийна дейност. Явно Нинова вижда Станишев в същата роля – лидер на ПЕС, но не и евродепутат. 

Затова и мнозина от социалистите подозират Нинова в неискрени намерения спрямо Станишев, в разчистване на сметки и вътрешни гонения. Стигна се и до обвинения, че води партията към болшевизъм на принципа "който не е с нас, е против нас".

„Как ще отидем на изборите, като си късаме ризите?“, питат опонентите й. И заявяват, че проблемът не е изобщо в кандидатурата на Елена Йончева, която не е член на БСП, а беше избрана за народен представител от гражданската квота. С избора й за водач на листата ръководството търси „разширяване на влиянието“ на левицата. От друга страна, ще използва като силен аргумент в кампанията прокурорското обвинение срещу Йончева. 

„Елена обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода - две основни европейски ценности и ценности на БСП“, заявила Нинова пред пленума. Всичко това е прекрасно. Но остава да виси един съществен въпрос – като изпрати Йончева в Брюксел, където да се „бори“, на кого ще разчита вече соцлидерът да е „острието срещу корупцията“. Защото 

 

в редиците на левицата са малцина биткаджиите

 

Нинова постигна целта си – изтласка назад представителите на предишното ръководство, отказа се от хората с опит и заложи на млади и нови лица. И заложи на политиката „Всичко започва от мен“. На фона на поредни съмнения за манипулации на вътрешнопартиен вот и междуособици БСП вярва в изборен успех.

Засега едно е неоспоримо - левицата отива на избори разединена. В соцпартията винаги е имало различни лобита, течения, разделения, но обикновено е успявала да "зарови томахавките", да загърби различията си и да се обедини. Партията не можа да се разрои и след сформирането на партията на Георги Първанов - АБВ, в която се вляха най-близките до него социалисти. Сега като че ли ситуацията е по-различна. Левицата върви по стъпките на десницата, която след няколкогодишни драми тотално се разпадна, без да има изгледи някога пак да се обедини.

Противоборството между двете основни крила в БСП ще продължи, дори ще се засили, до следващия пленум през април, когато се очаква да е ясна цялата евролиста. И Нинова няма да отговори на най-важния въпрос - "Накъде е поела партията?". Особено след като напусна мястото за правене на реална политика - парламента.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Само с обръчи от фирми не се живее

11.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

388
67% от храните в хипермаркетите са "Произведено в България"

11.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

103
Манолова: Субсидията от 8 лв. е уйдурма между БСП и ГЕРБ

10.12.2019

409 15

Коментари

Soren

В БСП няма разцепление. Има там един безпринципен колаборационист и международен кариерист. От стоновете и писъците, които неговият антураж надава из медиите, непредубеденият наблюдател наистина може да си помисли, че партията се разпада.

Румен

Класическото СДС е: Който не е с нас, той е с ТЯХ!

dumdim

прочетох дотук, бързам да го отбележа, че да не забравя:

болшевизъм на принципа "който не е с нас, е против нас"

това не е болшевизъм, авторката. това е класическото СДС. 

Adolff

***

duch

по е интересно колко хора, които не са от твърдото ядро на БСП биха гласували за листа със Станишев и колко не биха гласували.

Аз например съм склонен да гласувам за БСП но ако Станишев е в листата няма да го направя и причините са ясни

Станишев както и Първанов са хора които яхват БСП не поради някакви идейни подбуди, а за собствен келипир и кариерен ръст. Но както се случи с втория рано или късно яздените се усещат и им бият дузпата

revenant

Партията не можа да се разрои и след сформирането на партията на Георги Първанов - АБВ, в която се вляха най-близките до него социалисти. Сега като че ли ситуацията е по-различна. Левицата върви по стъпките на десницата, която след няколкогодишни драми тотално се разпадна, без да има изгледи някога пак да се обедини.

В един момент ситуацията била "като че ли по-различна",  следващата секунда вече нямаме съмнения и пророчестовото за смърт на БСП номер 234 за последните 30г е готово и извадено прясно из пресата!

 

Разцеплението на БСП ще настъпи когато членовете на партията се разделят, а не ръководството. Какъв процент от членовете на БСП ще последват новите любимци на десницата Миков, Станишев и Гергов? Колко от членовете и симпатизантите ще са потресени, че на някои от застоялите се през последните десетилетия по върховете на БСП лица, може да им се наложи да си търсят работа за да доизбутат до пенсия?

генек

Бай, бабо, бай...

Ама не става с баене... Времето си върви, социалдемократите се укрепват, демократкомунистите се готвят за временно изтегляне, далавер правосвободната групичка заема все по-солидни позиции...

И, както е казал колегата - нови и нови съобщения за разпада на бесепарите...

При тях има нещо, което е яка спойка. Нормалните хора, членовете на партията, вярват в нещо си и вярта, че тия, дето са начело, се борят именно за тая вяра. Тия, дето се укрепват начело, добре знаят какво целят. И умело - засега! - омайват простодушния си електорат. Спойката е в думите на едните и вярата на другите. Яка спойка!

Така че - баенето не помага. Не помагат дори избеснелите от отстраняването си досегашни водачи.

Обърнете внимание как онези, дето на кадрите отпреди няколко години виждахме как прегръщат и потупват Станишев, вече гласуват против него. А той и компанията му не схващат, че са вече овехтели, деградирали /като за нас, из Европско вървят/, отдавна компрометирани...

И Нинова ще мине тоя път, спокойно... Но - сега побутва с копие мъкнещия кръста си Станишев и му обяснява каква красива картинка ще гледа отвисоко...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

slavabg

Големи глупости на големи търкалета!... ма ние сме ви свикнали 😉

 

Точно обратното, левицата се укрепва както никога през последните 20 г и тръгва по пътя си, който случайно или НЕ, бяха пропуснали и се шляеха в пространството! Нинова върна надеждата в нея и много хора вече я припознават, дори 20 г. ученици са на мнението, че те са по-добрия избор, защото имат база за сравнение.

 

Умря симпатията към БОКО!

 

Правителството от друга страна направи много лоша услуга на станишко и сие с ония  43.2 млн. лева... ма кой каквото си го направи сам, друг не може да му го направи!

 

Сега тия господа имат право да си бършат сълзите и потта, свободни са да напуснат или да преглъщат сополите тихо в ъгъла, докато чакат Нинова да им подаде еднопосочния билет 😆

 

Страната ни е на това дередже, защото при свинските черва нямаше ляво и дясно, нямаше принципи, нямаше идеи - Е, всяко нещо има начало, има и край! 

 

 

Adolff

Доскоро за гербераст-седерастията Гергов беше "свинарят".Сега стана "видният бизнесмен".

Magi

Жестоко се лъже авторката и се опитва , да лъже и нас. Няма разцепление, голямата част от партийните членове подкрепят Йончева да е водач, а и не партийните  също подкрепят това решение. Толкова глупости се изговориха от политолози, социолози и др.... лози, че на човек не му остава друго освен да се смее. Ако Станишев е истински социалист, а не чиновник , трябваше да се откаже от кандидатурата си за депутат в ЕП, за да може БСП да вкара повече социалисти в ЕП и той има интерес от това като шеф на ПЕС. Оставам с мисълта , че въпроса е финансов за парите на евродепутатите. Ако е стигнал до там не бива да се подкрепя.

принцеса Даяна

От СДС кадър като Нинова какво друго да чакаш.

Magi, къде ги видя тези "социалисти" в БСП, защото науката отдавна издирва такива, но засега неуспешно? 😁

Влез или се регистрирай за да коментираш

×