facebook
twitter

Наблюдател

Късно е, Радев, за прокурорска китка

Ако президентът искаше сериозна съдебна реформа, трябваше да стартира дебата отдавна, а не в последния момент
5 403
 Илияна Кирилова
От началото на мандата си Радев имаше и време, и поводи, за да отвори дискусията за ограничаването на абсолютизма в прокуратурата. Но не го направи.

Не е прав премиерът Бойко Борисов, като обвинява президента Румен Радев, че се меси недопустимо в независимата съдебна власт, свиквайки срещи по повод предстоящия избор на следващия главен прокурор. Не защото не му отива точно той да се възмущава, че някой се меси в съдебната система. (Помним гостуванията на висши магистрати в Банкя, есемесите, с които на Борисов се докладва какво се случва във Висшия съдебен съвет, и как членовете на съвета му стават на крака, като влети в залата им, за да им търси сметка.) А просто защото това, което президентът прави в момента, е единствено пиар. То не може да има ефект върху предстоящия през октомври избор, който е предопределен. Прокуратурата има нужда от тежка реформа, която няма как да стане за месеци. Членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които ще правят номинациите за приемника на Сотир Цацаров, действат като личната му гвардия. В колегията се работи на

 

принципа "каквото каже главният"

 

и се гласува единодушно и под строй. И няма шанс за еманципация дори и в края на мандата на Цацаров. Затова не може да се очаква, че ще бъде номиниран някой, който няма да следва зададената от Цацаров линия в прокуратурата. Дори да бъде издигнат кандидат, който не е от приближените на настоящия главен прокурор, то това ще е само за да има мюре, с което да се имитира състезание. Цацаров може да разчита на подкрепата на поне 17 души в пленума на Висшия съдебен съвет. И наследникът му е в кърпа вързан. Всички лобита, които го подкрепят, вече говорят как следващият първи обвинител трябва да е човек от прокуратурата.

А президентът, чийто указ финализира процедурата по избора, може да не приеме излъчения от съдебния съвет само веднъж. Ако съветът му върне същия избор, държавният глава трябва да подпише. И тогава отвращението му няма да има никакво значение. Радев има в биографията си такъв плюс. През октомври 2017 г. не подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Мотивът му беше, че той е избран в последните дни от мандата на стария съдебен съвет. Но и новият съвет избра Чолаков. Същият този съвет вече 2 години се доказва като послушен изпълнител. В него, за разлика от предишния съвет,

 

дори не се чува гласът на нефелната опозиция

 

Ако Радев наистина имаше намерение да инициира разговор за промени в прокуратурата, това трябваше да стане много по-рано. Той е президент от началото на 2017 г. Тогава проведе някакви протоколни срещи за съдебната реформа, в които акцентът изобщо не беше върху прокуратурата. А още през 2009 г. основният проблем на българската прокуратура е ясно дефиниран в решението на съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България". И той е, че главният прокурор е недосегаема фигура с безконтролна власт и няма механизъм за ефективно и независимо разследване срещу него. Докато това не се промени, прокуратурата ще бъде използвана за политическо инженерство и

 

изпълнение на поръчки

 

срещу политически и икономически опоненти. Без значение кой е на върха й. Политическата класа крепи с всички средства това статукво, тъй като най-безцеремонно се възползва от него. И затова прокуратурата се занимава само с тези, които не са на власт или са станали неудобни на управляващите.

Ако Радев беше стартирал важния дебат за реформа в прокуратурата, наскоро произведеният в правосъден министър Даниел Кирилов нямаше да може

 

с лека ръка да твърди неверни неща,

 

че Брюксел очаквал от България механизъм за разследване и отстраняване на тримата големи в съдебната система - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Целта е ясна - да се размие проблемът и да се подмени същинската дискусия. Всъщност ЕК през цялото време говори единствено и само за главния прокурор и неговата недосегаемост.

Радев имаше и много поводи да отвори този така важен дебат, от който изпълнителната и законодателната власт бягат вече 10 години. Можеше да започне от това как се определят членовете на Висшия съдебен съвет, които носят отговорност за избора на главния прокурор. Този съвет беше сформиран пред очите му. Но не чухме нищо например за задкулисното избиране на политическата квота в него. Вероятно защото и БСП активно участва в пазарлъците за тези постове. Когато пък се развихри скандалът "Цумгейт", Радев препрати въпросите по темата към главния прокурор и отказа да е "арбитър" или "следовател" по казуса. И с това помогна да се легитимира недопустимото поведение на главния прокурор. Едва ли го е направил, защото Цацаров е фен на самолетите, пък той е летец. Президентът мълча и когато цялата държавна машина се впрегна срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който не се свени да назовава проблемите с истинските им имена. Затова сегашната президентска активност подозрително прилича на пиар акция.

Според Цацаров консултациите при президента са една степен подранили. Всъщност те са "много степени закъснели". Досега се смяташе, че реформата се отлага, за да изтече мандатът на Цацаров, за да не го засегне. По всичко личи обаче, че и следващите 7 години няма да донесат нищо по-добро нито за държавното обвинение, нито за обществото.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бюрото за защита на Гешев набъбва с нови служители

04.08.2020

Обновена

8194 36
Отпускарят Гешев съвещава спецпрокуратурата

31.07.2020

Обновена

3816 15
КС поряза Гешев да разследва президента

30.07.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11710 131

Коментари

bobcho

На сегашния т.нар. президент му е изгодно да се поддържа статуквото на пълна беззаконност и безвремие.

dream team
снимка на dream team

Няма угодия - на едни им е рано, на други - късно., а на трети им е боб чорба в главата.

Forza NATO

 

Отвратителният зелен чорап на решетника явно не е разбрал, че за прокурори, магистрати и процедури имат право да говорят само едни хора от едни кръгове и по определен начин.

 

И си вре тъпия пиар там, където е запазено само за други пиари.

 

Ужасен шапкар, ама от овенен резидент какво друго да очакваш... 

Хулиган

Ако президентът искаше сериозна съдебна реформа, трябваше да стартира дебата отдавна, а не в последния момент

Ако искаше, ама не иска, защото и Радев е от онези наивници легитимисти, които вярват в теорията, че мафията може сама да си откъсне опашката.

Единствено можем да се надяваме, че този път за главен прокурор ще предложат Пеевски.

Дано поне тогава се случи обществено възмущение из територията...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

volog2

То пък щото досега е имало някакъв резултат от многото приказване. От друга страна щом главната опозиционна партия започна да говори по темата, има надежда. Докато това си остава топик на една маргинална градска партия, нищо няма да се промени.

letec55

Да бъдат дефинирани критерии, на които трябва да отговаря главният прокурор, е въпрос на няколко изречения и на половинчасово интелектуално усилие. Така е, защото няма да се открива топлата вода. Но явно никой не иска да го прави. Включително и сервилната журналистика, която явно разходва повече усилия да омаловажава действията на Радев, отколкото да артикулира ясни идеи за изход от ситуацията. Ситуация ясно очертана от ЕК. 

Чупенето на стойки и безсмислени лакърдии не решават проблема. Като много ви е еня за прокуратурата измислете вие СЕГА такива критерии, публикувайте ги и ги отстоявайте. Па да видим дали ще е късно.

Aniki

Може би им липсва предния...

Сгугню
снимка на Сгугню

Не би ли трябвало, предвид независимостта на съдебната власт, закрепена и в Конституцията, Висшия съдебен съвет да се избира само и единствено от структурите на самата съдебна власт - съдии, прокурори и следователи?

На квотен принцип, с гласуване от всички съдии, прокурори и следователи.

И да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 4 години.

И да се създаде специализирано звено в рамките на съдебната власт, което да се занимава с проверки на сигнали против членовете на ВСС, с разследвания и повдигания на обвинения. Което звено да е подчинено директно на ВСС и стоящо извън съд, прокуратура и следствие.

ефрейтора

Много интересно е , какво очакват някои от този елементарен пРезидент с такъв 'красив ум' ?

Forza NATO

Да пробута лично Решетников за главен прокурор, ноо ясно.

Magi

За някои е късно ,за някои е рано, за някои пък се бърка в съдебната система, няма угодия. Защо не погледнете  от друг ъгъл, важното е че се е започнал такъв разговор и ако участниците  в тях , особено юристите изкажат честно и откровенно мненията си за по добро функциониране на съдебната система и дадат предложения ,които да са полезни  в тази насока, може да излезе нещо полезно.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Г-жа Дачкова се опитва да вмени вина на Президента Радев за това, че не е свършил чужда работа ...

 

letec55 - 14/06/2019 - 11:02   ?

 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Напълно права е Авторката, уви.

Президентът не е ни зелен, ни черен чорап, ами е бос.

То коремното завъртане се прави по-лесно, ако си босичек.

Миряна Б.

Плевнелиев - кандидат главен прокурор. Между два памперса на малкото синоптиче и замерване с чехли на домашната мишена - Изображение на Спаската кула на Кремъл върху тапет, ще мине триумфално всички юридически курсове и ще се дипломира с блестящ латински език. Ab equis ad asinos.

Миряна Б.

Не одобрявате ли кандидата ми? веднага ще шутира Решетников, който и да е той. А на Радев ще обяви двубоя на Драгалевски и Чушкаров на Курубаглар. По Вазовски. 

Миряна Б.

Бончо Генчев, ? аз си те избрах.

Миряна Б.

С тези престъпници на високите постове и прочия сволочь е нужен най-малко Андрей Януариевич Вышинский. Откъде да ви го изкОпам?  На румънката има ембарго.

 

До нового прокурора. ПокА.

 

Миряна Б.

Нещо градивно да е възникнало в моето отсъствие? например, да се нарочи Радев за Картаген.

Много ми е мъчно, че няколко от най-интелигентните форумци се изложиха под тази статия. Я да я прочета. Може в нея да е вината.

 

Така си и мислех. Още с отварянето на завесата цъфва постулатът за някакъв пиар:

 

Това, което президентът прави в момента, е единствено пиар.За какво? За втори мандат ли? За съпругата, особено мразена от правилната общественост, да бъде титулувана Първа Лейди? Не смешите мои тапочки, захихикал бы ваш Решетников. По една случайност "тапочки" значи пантофки, чехли. Пустият му бивш президент изскача изпод кревата на дискусията безмилостно, като панаирната играчка тещин язык. 

Миряна Б.

Подчертаната етнофобия, в случая - русомразството не е ли против правилата на форума? Форца? Дълго ви уважавах, баста.

Forza NATO

???

 

Небрежно е четено комай... 

Миряна Б.

Разбежались как тараканы-прусаки.

ssto

Страх ги е от "развилнял се Пегас" в една доста по-почтенна изява.

Така съм се хилил днес на метафората! Кой да предположи, че орал ..., пардон - вербалната любов - може така да се представи!

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Г-жа Дачкова се опитва да вмени вина на Президента Радев за това, че не е свършил чужда работа ...

 

Нищо подобно - Дачкова е безпределно конкретна и ясна: в случая Радев просто имитира дейност.

bobone

Не е късно за нищо, просто Радев толкова си може!

Започна да ми липсва Плевнелиев на който като изключим "хибридните войни с руснаците и Путин" е на светлинни години над Радев.

Влез или се регистрирай за да коментираш