facebook
twitter

Наблюдател

Инфлуенсърът и мълчанието за арестувания ритон

10 427
 Илияна Кирилова

Васил Божков е милиардер, беглец, борец срещу хунта, от десетина дни и инфлуенсър във "Фейсбук". Радва се на силен интерес в социалните мрежи, и не само там, колкото и управляващите да се отнасят от няколко месеца презрително към персоната му. Сутрин в 8 часа, откак изчезна ген. Мутафчийски, в мрежата се появява пост на Божков. Вчера инфлуенсърът угрижено написа, че е изчезнал сребърен ритон от иззетата му колекция и че се продава. Колекцията на Божков съдържа около 3000 артефакти, като само 300 са с документи за произход. Изчезналият според Божков ритон е с документи от лондонска галерия и е купен за 600 000 долара.

"Прочетох, че ритонът бил от „културно-историческия ареал на партите (по думите на археоложка от НИМ, бел.ред. )" - каза пред "Сега" Кирил Христосков, изпълнителен директор на фондация “Тракия”, бивш главен експерт в НСБОП и член на УС на Съюза на колекционерите в България. - и подобни ритони не били откривани в тракийските земи“. Но според него този експонат може да е намерен в Мала Азия, в Румъния, може в Гърция, Македония или България, а може и в Персия. В археологията тези ритони не се наричат “партски” (въпреки че така пише на платежния документ от лондонската Yacob's Gallery - б.р.), а ахеменидски. Но и тракийските царе са употребявали ритоните като ритуални съдове, разказа директорът на фондацията, която съхраняваше и стопанисваше съкровищата на милиардера преди изземването им от държавата. 

Бившият главен експерт в НСБОП твърди, че процедурата по изземването на експонатите от колекцията на Васил Божков е извършена "неправилно" и в противоречие със Закона за културното наследство и реда за преместване на културни ценности. "Те приложиха Наказателно-процесуалния кодекс, но той е общ закон по отношение на специалния закон за културното наследство. Правило още от римско време е, че специалният закон отменя общия. Този принцип, записан и в нашето законодателство, не беше спазен, както не бяха спазени и правилата и процедурите по наредбата от януари 2010 г. за преместване на такива артефакти". При изземването през зимата Христосков и проф. Веселина Инкова, която се грижи за колекцията, направили официално възражение, което не било вписано в протокола.

Относно произхода на ритона, купен от Лондон, директорът на фондация “Тракия” посъветва всеки, който се интересува, първо да изясни как Пергамският олтар се е оказал в Берлин или как Венера Милоска се озовава в Лувъра, и какви предмети има в Британския музей от Месопотамия, от Шумер, от Акад. Нека да изясняват откъде са хилядите артефакти по световните музеи и тогава да питат за произход. „Произходът е ясен - откупка. Това е посочено, законът го позволява”.

След като Божков публикува информацията за изчезналия ритон от колекцията вместо да го опровергаят по най-бързия начин, като покажат веднага ритона, купен легално през 2019 г., и да обяснят на какво основание са задържали антиката, властите избраха да мълчат.

"Нямам представа, и аз се чудя. Питайте ги вие защо не го покажат", коментира Кирил Христосков защо държавните институции не показват публично ритона, който е иззет с протокол на 2 март т.г.

Вчера и днес прокуратурата, НИМ и Министерството на културата, към които нееднократно бяха отправени писмени и устни запитвания от в. "Сега" и други медии, се държат сякаш са на заплата при Васил Божков. Така те на практика дават думата еднолично на другата страна в спора. Освен да свали още повече и без това ниското доверие към институциите, тази тактика постепенно вдига рейтинга на Божков - от заподозрян в тежки престъпления и беглец от правосъдието, все повече хора започват да го възприемат като изобличител на престъпни действия и борец срещу корупцията, към която доскоро е бил благосклонен.

Дали мълчат гордо в стил „нас не ни интересува какво твърди един престъпник“, или мълчат умно в стил „няма да издаваме нищо пред заподозрения“, няма никакво значение. Впечатлението, което оставят в публиката за двубоя "Държавата срещу Бизнесмена" е, че мълчат объркано. Трябваше веднага да покажат въпросната антика. А Васил Божков с 50 000 последователи във "Фейсбук" за отрицателно време е не само най-новият инфлуенсър в социалните мрежи, но и най-цитираният от медиите.

 

ПО СВЕТА И У НАС

През 2023 г. античната колекция на Васил Божков е трябвало да бъде представена с голяма изложба “Тракийско злато” в музея “Гети” в Калифорния, преговорите за която вървели от 5 години. „И всичко това пропада. Да не говорим за Телефонната палата, която щеше да стане най-големият балкански, ако не и европейски музей на такива предмети“, завършва Кирил Христосков.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДАНС още проверява Булбанк за парите на Божков

27.06.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6827 20
МВнР е издало 2829 специални паспорта за 10 години

26.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3821 12
Гешев обвини Божков, че заплашва прокурор със снимки

25.06.2020

Обновена

11105 29

Коментари

maestrata

Катето от Ритон да не е недоизнасилената?💆

'FranceskRivalta'8

Такова мутренско поведение до сега не бяхме виждали -Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ разпродава колекцията на Божков, която още не е конфискувана официално...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×