Медия без
политическа реклама

Депутатите не работят, но заплатите им вървят

Месец и половина мина, 49-ото Народно събрание бездейства

Депутатите идват на работа, привикват служебните министри за дълги изслушвания и си тръгват.
Илиана Димитрова
Депутатите идват на работа, привикват служебните министри за дълги изслушвания и си тръгват.

Пълно безплодие - така накратко може да се обобщи престоят на депутатите в парламента. Месец и половина мина, откакто 49-ото Народно събрание отвори врати за новите си обитатели след петите поред предсрочни избори. И засега народните избраници не са свършили почти нищо. Освен да прибират високите си заплати, разбира се.

Човек можеше да го напуши смях, ако положението не беше толкова дразнещо. Депутатите идват сутринта в Народното събрание, правят по някое изслушване на служебните министри - колкото да покажат, че вършат нещо, и се разотиват, при това често преди края на работния им ден. Просто няма какво друго да вършат. И как иначе? Близо месец им трябваше да изберат постоянните комисии, без които не може да се приеме нито един закон. Нали всеки законопроект първо трябва да мине през комисиите - финансовата, ако засяга държавната хазна, здравната, ако се отнася до публичното здравеопазване, и т.н. Като не работят комисиите, няма и законопроекти за пленарната зала. А като залата няма какво да върши, на депутатите им остава само да

 

поседнат в парламентарното кафене

 

или да палят цигара от цигара в стаите си. Кой го интересува, че държавата е заплашена да остане без бюджет, защото няма кой да го приеме!

Абсурдното е, че тези комисии все още няма кой да ги ръководи - заради политическия блокаж не можеха да им се изберат шефове. Така го докарахме до парадоксалната ситуация председателят на парламента Росен Желязков да получи допълнителна власт, за да назначи временни ръководителите на комисиите. Само един Стою Стоев се уреди - депутатът от ПП-ДБ оглави ключовата правна комисия, благодарение на т.нар. "джентълменското споразумение" между герберите и десните. Това позволи на същата комисия да започне работа по някои прашасали от чакане законопроекти, свързани с реформата на съдебната власт. Чак сега, когато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха, че ще управляват заедно, процесът ще се отпуши и останалите комисии (надяваме се) също ще получат постоянно ръководство, така че да заработят пълноценно.

Тази глупава ситуация обаче се оказа неочаквано полезна за политиците - получиха удобно оправдание защо не работят нищо. Освен да тормозят ежедневно служебните министри, разбира се. Хората на президента Румен Радев киснат всеки ден в парламента, вместо да си вършат работата по ведомствата си.

 

Нужен е контрол върху изпълнителната власт, дума да няма.

 

Едно е обаче, когато министрите се привикват, за да се отчитат за свършената работа, и съвсем друго, когато присъствието им се използва, за да запълва работното време на депутатите. Както когато докараха правосъдния министър Крум Зарков да обяснява проблемите около раздаването на български паспорти на чужденци. Жестока криза тресе държавата, а депутатите взеха, че се притесниха на кого раздаваме тескерета!

От това, че парламентаристите разполагат с твърде много свободно време, си патят и други ведомства. Цяло едно пленарно заседание беше пропиляно миналия месец, например, за изслушване на шефовете на Централната избирателна комисия и на държавното дружество "Информационно обслужване". Да не би заради проблемите около хартиените бюлетини и машините? Нищо подобно. От "Възраждане" заподозряха, че избирателните секции в Турция се откриват с манипулации, и изборната администрация трябваше да опровергава в пленарната зала конспиративната теория. Но да не бъдем прекалено сурови към националистите. Всъщност, те оказаха услуга на колегите си от другите парламентарни групи. Така де,

 

все някой трябва да измисля теми за изслушвания,

 

с които да запълват времето на пленарната зала!

На обичайния парламентарен контрол - въпроси от депутати, отговори от министри - парламентаристите също не си дават много зор да раздвижат въображението си. Така наскоро служебният министър на туризма Илин Димитров трябваше да задоволи любопитството на ДПС по отношение на националната мрежа от велосипедни маршрути. От БСП пък подхванаха служебния министър на образованието Сашо Пенов с любимата си тема за ''джендър идеологията'' и разпространението на образователни брошури ''със съмнително съдържание''. Много интересно, няма що. Отгоре на всичко, повечето депутати просто си тръгват по време на контрола - отегчени от самите себе си, изглежда.

Тепърва ще видим дали парламентът най-накрая ще се захване с това, за което е създаден. На този етап настоящото Народно събрание показа, че умее да произвежда фарсове, но не и закони.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата