Медия без
политическа реклама

Чудо в София: в "забранена" от общината градинка тече ремонт

Обновлението пред хотел "Рила" поставя под съмнение твърденията на кметството за "невъзможни за спасение" места в града

По инициатива на район "Средец" в градинката пред хотел "Рила" вече е сменена настилката, а сега надеждите са, че растителността също ще бъде облагородена.
По инициатива на район "Средец" в градинката пред хотел "Рила" вече е сменена настилката, а сега надеждите са, че растителността също ще бъде облагородена.

В Столична община чудесата се изразяват в това разбитите тротоари да се поправят, а липсващите - да се сложат, осеяните с дупки улици да се преасфалтират, а автомобилите да се отстранят от зелените площи и да се закарат на паркинги /ако се намерят такива/. Когато това все пак се случи, невярващите на очите си софиянци поглеждат нагоре и се кръстят. Други пък коментират в социалните мрежи, че който иска да свърши нещо, търси начини, докато другите търсят оправдания.

Години наред градинката пред столичния хотел „Рила“ пустееше и беше като язва в сърцето на града. А общината обясняваше, че възстановяването й е невъзможно по ред причини. И изведнъж - в нея започна ремонт. Преди дни кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че неговият първи етап, включващ подмяна на настилките и разчистване на незаконните съоръжения, е приключил. "Мястото започна да добива човешки вид. Заедно със зам. кмета по екология г-жа (Десислава) Билева и директорът на "Зелени системи" г-н (Димитър) Данчев направихме план за следващите стъпки, свързани с вертикалната планировка, парковата мебел и осветлението. Мисля, че към април ще имаме наистина чудесно място, както подхожда на идеалния център на столицата. Като последен етап искаме да оправим водното огледало", съобщи Трайков. При старта на строителството през ноември м.г. той каза, че район "Средец" ще извърши "икономичен" ремонт, след като като в три поредни свои бюджета Столична община е отказвала да предвиди пари за спасяване на градинката "Равин Габриел", както е официалното й име. "Пък като му дойде времето, ще помислим за нещо луксозно, с международен конкурс и всичко останало“, коментира тогава районният кмет.

Стартът на ремонта на градинката пред „Рила“ бе наистина неочакван, тъй като преди това администрацията на кмета

 

Йорданка Фандъкова винаги намираше претекст за неговото отлагане. 

 

През 2014 г. Столичният общински съвет гласува да започнат едновременно археологически разкопки в нея и в пространството пред бившия хотел "Шератон". В крайна сметка нещо що-годе се случи само на втория обект, след което и тази зона остана разкопана и неугледнаКогато през 2019 г. се провеждаше конкурсът за обновяване на пространството около църквата „Света Неделя“, главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че градинката пред "Рила" е изключена от обхвата на заданието, пак заради предстоящи разкопки. „Оттам минава крепостната стена на София и е необходимо да се направят проучвания, след което да се направи проект за социализация на градината“, поясни той. 

При старта на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ книжният пазар на пл. „Славейков“ бе преместен именно в тази градинка. Тогава от общината обясниха, че за букинистите са приготвили около 20 маси. На практика обаче се заеха само 1-2. Причината е повече от очевидна - софиянци не желаят да влизат в „Равин Габриел“, тъй като доскоро мястото приличаше на бунище.

 

Как тогава в градинката все пак започна ремонт?

 

Преди време районният кмет поясни, че е запалил за идеята зам.кмета Десислава Билева. И че въз основа на заданието, която тя съставила, главният архитект на София (същият, който обясняваше, че ремонт е невъзможен) е издал виза за проектиране. В края на 2020 г. самата Билева се похвали, че през 2021 г. градинката пред "Рила" ще бъде ремонтирана. Ремонтът се случи година по-късно.

От район „Средец“ казаха за „Сега“, че отпуснатият им бюджет за обновление е около 150 000 лв. За сравнение - през 2021 г. частен дарител бе приготвил 270 000 лв. под формата на труд и материали за ремонт на сходната по размери градинка около църквата „Свети Георги“. Той обаче така и не започна. 

Изпълнителят на ремонта пред хотел "Рила" е фирма „Пътища София“, с която „Средец“ е сключил договор след обществена поръчка. Районното кметство уточнява и че след старта на строителството от Регионалния исторически музей са направили инспекция на обекта. Следващите етапи от реновацията би трябвало да включват подмяна на градинската мебел – пейки и кошчета. Другата краткосрочна задача е възстановяването на осветлението. Към момента работят само 1/3 от лампите в градинката, изчисляват от "Средец".

Чудото с градинката пред хотел "Рила" повдига въпроса дали Столична община не трябва

 

да бъде тормозена да намери решения и за други публични пространства,

 

които чакат от години по-добро бъдеще. На челно място в този списък е пространството в друга част от сърцето на града - около храма "Света Неделя" и близкия хотел. От години то е опасано с мантинели и превърнато в паркинг, през който жителите на града и туристите претичват, за да не бъдат сгазени. Въпреки че в предизборни кампании Фандъкова нееднократно са заричаше да превърне мястото в пешеходна зона, това така и не се случва. Дежурното обяснение е, че се чака реализацията на станалия легендарен проект на италианското архитектурно бюро "Фуксас", одобрен през вече далечната 2019 г. Засега този проект все още е в съда, което се използва от общината като претекст да не се прави нищо за облагородяването на една от най-красивите части на столицата. 

На управляващите може би е време да се напомни, че жителите на София и цяла България най-после очакват да видят и друг безценен обект- амфитеатъра на древна Сердика, за който историците казват, че е вторият по големина в Римската империя след Колизеума. Останките на паметника в София лежат под улица "Будапеща", под немския институт "Гьоте" и под частния хотел, който скандално бе построен върху част от тях в началото на ХХI век. Откритите досега разкопки в зоната представляват комплекс от безценни антични сгради - римски театър, датиран от II-III век, и римски амфитеатър, датиран от III-IV век. Подобно на площада "Св.Неделя", и за този комплекс преди близо 10 г. екипът на Фандъкова обеща да започне проучване. Дори се спореше дали за целта ще е нужно да се събори някое от съществуващите здания. "Грешките, които са допуснати по отношение на амфитеатъра, отчасти са поправими. Ние много се надяваме НЕК и държавата да прехвърлят този имот на общината. Ще го обследваме, развиваме и превърнем в първостепенна атракция", обеща тогавашният зам.кмет по културата Тодор Чобанов. 

След това, по традиция, нищо не се случи, а преди време археолози алармираха, че заради заблатяването в изкопа на ул. "Будапеща" и бул. "Дондуков"

 

останките на амфитеатъра стават все по-трудни и дори невъзможни за възстановярване.

 

"Ако институциите скоро не предприемат спешни действия по опазване на находките от античността, разкритите вече фрагменти на амфитеатъра на Сердика, който е обявен за паметник на културата с национално значение, ще изчезнат напълно и няма да има какво да показваме от неговото великолепие на многобройните гости на столицата ни. Причината е, че в изкопите на разкопките се събира вода и никне буйна растителност, което застрашава физическата цялост на археологическия обект", предупредиха археолозите. След техния сигнал блатото на ул. "Будапеща" стана още по-дълбоко.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата