facebook
twitter

Наблюдател

ИНТЕРВЮ

БСП вече я няма в половин България

Резултатът от изборите вещае големи турбуленции във властта и трусове по места заради безпринципните мнозинства, смята социологът Юрий Асланов
2489
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Юрий Асланов е роден през 1951 г. във Варна. Завършил е икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция АФИС. Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател от 2008 до 2011 г. Асланов е член на Националния съвет на БСП. Автор на книгата "Неприлични думи", на множество научноизследователски публикации, монографии, студии и над 1500 публикации в периодичния печат.

- Г-н Асланов, местните избори приключиха, а резултатът за БСП даде основание на лидера на партията Корнелия Нинова да e доволна от представянето. Има ли основание за това?

- Местните избори са особени с това, че резултатите се поддават на разтегливи интерпретации. Дават основание на всеки участник да представя така нещата, че включването му в изборите да е успех. Корнелия Нинова има основание да е доволна. Ако сравнението обаче е с местните избори през 2015 г. От тази гледна точка чисто количествено БСП сега е подобрила участието си в местната власт. Привлякла е повече гласове за листите за общински съветници, независимо от това, че не участваше самостоятелно, а в коалиция. Увеличила е и броя на избраните общински кметове. И не на последно място партията връща позиции в големи градове – четири областни центъра.

От количествена гледна точка БСП не може да не е доволна от представянето си на изборите. Но с тази уговорка – поначало партията си постави минимална цел, което се случва за първи път. Тя предварително си постави целта да загуби, но с по-малко от преди. Така беше дефинирано. Образно казано, ако ползваме спортната терминология, БСП влезе в мач и каза: „Този път ще паднем не с 5 на 0, а с 5 на 2“.

Резултатът от изборите трябва да се погледне и от друга гледна точка. За първи път се случват някои явления в историята на демократичните избори за тази партия. В 7 области тя няма нито един избран кмет, в други седем – има само по един. Имам предвид общинските кметове. Това е половин България. На практика в половин България БСП я няма като партия. Което променя характера й. Партията не може вече да се нарича масова.

Имаше публични изказвания от представители на партийното ръководство, че времето на масовите партии е отминало, че партиите трябва да са от електорален тип и пр. Не знам дали тази посока не е желаната за развитието, но така се променя и характерът на партията, и зачерква една дългогодишна история. И не само историята на БСП, но и на лявото движение, което винаги се е стремяло да бъде масово.

- Тоест това е?

- Това е ефектът от тези избори, върху който трябва много задълбочено да се мисли и да се бие тревога. БСП отсега, ако не направи нещо в тази връзка, тя предварително се примирява със загубата и на предстоящите парламентарни избори, защото е ясно, че не може да ги спечели. Когато и да са те.

Има и още неща, които се случиха за първи път. В общини, особено в Северозападна България, БСП не е отстъпвала властта от 1989 г. Сега се случи. Говоря за по-малки общини, в които партията бе не само най-влиятелната политическа сила, но и единствена. Бедни общини, в които живеят хора с демографски профил, характерен за лявото. БСП излезе и от тях. Няма община в България след този вот, в която да се каже – тук партията никога не е губила избори.

В една община тя никога не е печелила – Пловдив, но вече няма и община, където да не е губила избори. Ако е начало на нова тенденция, то буди сериозна тревога за съществуването на тази партия.

И още една тенденция. Виждаме, че след дъното през 2015 г., преди това парламентарните през 2014-а, но това беше ефектът от кабинета „Орешарски“, Делян Пеевски и пр., в БСП имаше подем и енергия. И положителна роля изигра, разбира се, и Корнелия Нинова. Левицата в следващите години имаше подем и си върна ролята на ключов политически фактор в страната. От 2016 г. от президентските избори досега обаче на всичките си явявания на избори тя бележи тенденция на отлив на гласове. Дори и в рамките на тази година се случи – два пъти. След настоящите избори гласовете са с 20 000 по-малко. Постоянна тенденция.

- Но ръководството на партията не го ли разбира, отчита...? Или пък се успокоява с факта – вкара още един евродепутат, взе областен град и пр.

- Чух и критична нотка по отношение на евродепутатите и работата им. Но анализът, който прави партията, е подсказан и от изявите на представителите на ръководството по медиите. Опитвам се да представя алтернативен анализ и ако се вземе предвид от гледна точка на факти, би трябвало да предизвиква тревога. Положението не е чак толкова добро, нито пък перспективите.

Оттук нататък, ако погледът е обърнат към бъдещето, са следващите парламентарни избори. Никой не знае кога ще са те. Привидно изглежда, че ще са редовни през 2021 г. Не съм сигурен.

- Защо не сте сигурен?

- Резултатът от приключилите избори вещае големи турбуленции във властта и предстоящи трусове.

- В каква посока ги виждате тези трусове?

- Нестабилност на правителството и управляващото мнозинство. Ще започне проблемно управление в редица общини, в това число и големи градове. Партия ГЕРБ вече не разполага с уюта на монополист на местната власт, както беше. Силно е притисната. В големите градове се случиха процеси, които в миналото не можеха да станат. Например – в София имаше ляво-дясно обединение срещу ГЕРБ, случи се и на други места. Това вещае разклащане на стабилността на местната власт, което ще се прехвърли и към централната. Особено на фона на съществуващите проблеми между коалиционните партньори във властта. Никой не знае – предсрочните парламентарни избори могат да дойдат и много бързо. Затова трябва да се обърне внимание, защото тенденциите за БСП не са добри.

Не споделям обаче темперамента на някои представители на левицата, че решението веднага е в оставка на лидера. Ако се иска, то не е заради представянето на изборите, защото БСП в много трудни условия направи значителни неща. Ситуацията беше сложна – без финанси, субсидия, промени се Изборният кодекс за пореден път, обезсмисли се правото на преференциален вот, отмени се машинното гласуване, да не говорим за безобразния начин на организацията на изборите и масовите порочни практики, които видяхме за пореден път. Сега вече те удариха дъното. Връх на всичкото беше безпрецедентно ниската избирателна активност, което беше реакцията на хората към ширещото се недоверие на изборния процес. И изобщо отдалечаването на хората от институциите, властта и политиката.

- Какво трябва да направи БСП тогава?

- БСП не направи национална кампания. Нямаше и общи послания за разбирането на БСП за общинската власт. Какво цели тя от гледна точка на нейната идеология. Случи се така – например в София, теренът беше иззет от други участници. Борис Бонев мина далеч по-наляво от партията. Той започна да говори за цената на обществения транспорт, за мобилността и за екологията, за жилищната политика на общината, което е практика на левите партии по света. За това, че хората са роби на банките до живот, за да имат жилище. Общината нито е участник на този пазар, нито полага някакви грижи за онези, които не могат да си позволят жилище.

Стана едно хаотично, неорганизирано говорене или струпване на различен тип послания. Над всичко беше и посланието - „всички срещу ГЕРБ“, което на много места принуди хора от БСП да влязат в тежки компромиси със съвестта си и убежденията си. Не всички го направиха. Защото не може да има безпринципни решения в политиката. Всичко това също се случва за първи път и си заслужава да се поговори по него.

- Преди малко казахте за ГЕРБ и за тяхно отстъпление от позициите им в местната власт. В национален мащаб картата се оказва вече доста шарена...

- Почти съм сигурен, че местната власт не е поставена на стабилни основи. По много причини. В това число и поради ниската избирателна активност. Тази власт обикновено винаги се е чувствала най-близо до хората, а сега те я наказаха с ненадмината ниска избирателна активност. Тоест вече не я чувстват толкова близка. Тя е толкова далечна, колкото и всички останали власти, което вещае нестабилност. Едно стабилно управление се крепи и на институциите, но и на общините. Не може да имаш нестабилност долу и да очакваш стабилност горе. И че горе няма да се разклати. Не е причината в разнообразието. Проблемът е, че мнозинствата ще бъдат безпринципни. Обединение обикновено се случва около кмета, но то става с тежки компромиси и, разбира се, корупционни практики.

- А къде виждате мястото на Мая Манолова, която получи не малка подкрепа в София и каза, че не иска тя да бъде изхабена и да отиде на вятъра?

- Трябва време и да наблюдаваме какво ще се случи. Но не очаквам Мая Манолова да се върне в БСП. Защото ще изпита болезнено на гърба си неприятното чувство, че сменяйки един сюжет с друг непрекъснато, може да не бъде чак толкова топло приета обратно. Никой не й е затворил вратата на партията, разбира се. Може да се върне и да вземе участие във вътрешнопартийния живот. Като че ли амбициите й са по-високи.

Тази дистанцираност от БСП, която Манолова демонстрира по време на кампанията, подразни много от нейните избиратели. Тя получи много повече гласове, отколкото партията би могла да вземе, но не получи всички от БСП. Не всички, които са дали гласа си за общинската листа на левицата, са гласували за Манолова.

32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НСИ призна за разминавания в отчитането на БВП

25.02.2020

8468 80
50-ият конгрес на БСП ще се проведе на 9 и 10 май

23.02.2020

823 11
Училища въвеждат нов учебен предмет - "Изкуствен интелект"

20.02.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1604 10

Коментари

Страници

venchev

....скоро няма да я има в цяла България...естествено следствие на социал-демократичното преобразуване, идейната безпътица и нечистоплътност, липсата на съпричастност към проблемите на обикновените хора, отричането от фундаменталните ценности на историческото и развитие....

momon

Асланов се пише за умен мъж, а елементарни неща не са му ясни. Цигански региони (например Видин, Монтана, Сливен, Силистра, Пазарджик), които са и най-бедните, могат да бъдат спечелени само от герб или дпс. В момента на база купуването на гласове, в повечето случаи герб с лекота печели. Но в бъдеще дпс ще има решаваща роля. В смесените региони герб и дпс си разделят кметовете. Интересното там е, че двете партии играят заедно, без да се крият. Отделно бсп има много пробойни (Пловдив, Варна и Бургас) - остатъци още от Станишко, където местните им структури са пълна порнография. Там трябва много работа, но на този етап е много трудно да си върнат структурите и на тази база да мислят за нещо по-добро.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Цигански региони (например Видин, Монтана, Сливен, Силистра, Пазарджик), които са и най-бедните, могат да бъдат спечелени само от герб или дпс. В момента на база купуването на гласове, в повечето случаи герб с лекота печели. Но в бъдеще дпс ще има решаваща роля.

Защо могат да бъдат спечелени само от ГЕРБ или ДПС - само заради платения вот? Продължавайте да се самозалъгвате.

momon

Да не би да искаш да кажеш, че циганите гласуват без някой да ги закара до урната? И как ще коментираш, например резултатите в Силистра, където кандидатът на бсп печели в поне 70% от секциите, но накрая губи изборите?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

А българите кой ги закарва до урната?

Въпросът е как печели кандатът на БСП в тези 70 секции - в някои печели с 4 , 6 или 8 гласа. Наистина в ромските секции - Калипетрово, Йорданово и Бабук , където има цигани, този от ГЕРБ печели със значителна преднина, но циганският вот в община Силистра е абсолютно недостатъчен да реши изборите. В общината циганите са колко - 1000 регистрирани? 

Да вземем Бабук, където е само една секция и където живеят около 150 цигани.

На първи тур  149/87, втори 126/80.

Или в Йорданово, където са около 300  -146/ 98 гласа, втори тур -197/ 42.

 

Но още веднъж - циганите като цяло са сред най-бедното население в  България. Дори ВМРО през пасторите успява да привлече цигански вот, за ДПС да не говорим. БСП какво им предлага , че да гласуват за нея?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Всички купуват, по един или друг начин. Мантрата за престъплението, превърнато в масов спорт, е дивотия. Проблемът е че БСП вече не е масова партия, а от поредицата лидерски. Прагматични. Другата грешка на уважаемият Ю.А. е че мери с цифри, не дори числа, местната власт. Тематичните коалиции на чакащите на държавна копанка, щото не общини, а цели области не са икономически самостоятелни и зависят от София, са си готови от преди изборите.

Jordan_13 2

Асланов, много добре е уловил тенденциите, както и стратегията за местните избори. Важното е, че поставени бойни задачи, бяха изпълнение, Аслан, а на места, мога да кажа, че имаше изненадващи резултати. Второ, БСП се преобразува от социалистическа в националистическа партия. Патриотари, вече си имаме, ама и те са ГЕРБ. Всичко е ГЕРБ, т.е. БКП. Дали ще е ДПС, дали ще е ОП, дали ще е Воля, дали ще е ДПС, тов ае все ГЕРБ, т.е. БКП. Срещу нея ще застане БНП, т.е. трансформираната БСП. България има нужда от такъв политически субект, който да противостои на Тодор Живков 2;)))Иначе, поздравления, доста правилно си усетил тенденциите;)))

Бронщайн
снимка на Бронщайн

БНП? Тъй пък що е? Черносотници натюр?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Радикална идея. Бюджетът за социални дейности да е на калпак. От общини към околии. Пряк избор на кмет на село. Всяко село или град избира един кмет. Без общински/околийски съветници. Кметовете ги заместват на редовна, примерно сесия в сряда, по сръбският виц, а така формираният околийски съвет избира околийски управител. Цел-цел-окрупняване на регионите, едновременно изместване на властта към периферията. София -околия , с районни кметове плюс селцата в общината, избиращи представител на околийският съвет. Освен имуществените данъци, които Горанов настоява да се вдигат, твурда субсидия от косвените за поддръжка на околийски болници, училища, вик и енерго. Майната и на СБ с манията за концесиониране на обществени блага.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Едно село, един райион, един глас. Отзоваване с рефендум. Машинно.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Страх от кантонизация? Вече е факт.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

естествено следствие на социал-демократичното преобразуване, идейната безпътица и нечистоплътност, липсата на съпричастност към проблемите на обикновените хора, отричането от фундаменталните ценности на историческото и развитие....

Не е проблемът в социал-демократизирането на БСП, а че когато тя тръгна да се социал-демократизира най-сетне, го направи по "третия път" , т.е повтори грешките на европейските социал-демократически партии и лейбъра в Англия, приемайки неолибералните догми на т.нар. "Вашингтонски консенсус", който се провали с трясък 2008 г.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Много обичаме датите  . Патерици на Историята. Но пропускаме процесите. Дали Третият път е икономизиране на Политиката или политизиране на Икономиката е сложен въпрос. Бариерата 2008 също е спорна. Официално начало на кризата пари-пари прим , без стоки, разбирай овеществен труд, дори и разочарованието десетилетие след туй от един, написал Капитала, но не прочел Капиталът и не осъзнал функциите, поне три, на парите.....преди това ледът вече се пропука, и не с дотком балона, не дори със връщането на златото, а когато Сорос капична лирите след кризата в Япония. Според мен кризаста започна в момента в който Елцин разстреля с танкове Думата.И специално, за БСП, когато се ослушваха кат мишки в трици, чакайки Сталин да възкръсне.

сталкер пустиняк

Ситуацията беше сложна – без финанси, субсидия, промени се Изборният кодекс за пореден път, обезсмисли се правото на преференциален вот, отмени се машинното гласуване

Но пък със собствена телевизия!

сталкер пустиняк

След настоящите избори гласовете са с 20 000 по-малко. Постоянна тенденция.

 

При положение, че има отрицателен прираст на населението, че има емиграция, не е ли нормално и гласовете да намаляват? Ако борави с проценти, картината може да не е точно такава. 

Ама, както е казал, май беше Дизраели, има лъжа, по-голяма лъжа и статистика. Тук вместо статистика спокойно може да се замени със социология. 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не е така. Претендиращата за лява, неизвестно що, в най-бедната страна в ЕС перманентно я бият кат мачка у дирек,шкембе в дувар, цигане на битпазар.....а вече я и няма на картата териториално.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Типичен пример: в същия момент , в който Славчо Атанасов критикува Горанов за местните данъци, Кире Контрабандисто атакува Станишко за разни гейпаради.

Slava
снимка на Slava

Никак не е тревожно, напротив, радостно е, ако партията на престъпниците изчезне окончателно. Само тогава политиката в България ще се прочисти от миязмите, които я тровят.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Слава на ЖГЕРБ!

 

Случайно да знаеш от коя партия е отказал да се деполитизира тоя, за когото си мислиш, когато посред нощите се отправяш  за някоя по-голяма краставица?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Iизвинявай бонго, но кирето си е неолиберал в политическо отношение, консерватор, тип късен Герак в социалноикономическо. Прогресистите напоследък са баш жълтопаветници, ма снобизмът им пречи да го осъзнаят. Дори любимият ти лаборант ашладиса позива за християндемокрация, в една варварска, или поне вулгарна, булгарна страна , като корени, с калем за създавсане на нова прогресивна, според него, класа. Забавен експеримент за революция под консервативно знаме.

G52

псевдо комунетата ги нямало вече в половин България?

 

Пророних сълза ;-)

 

Звучен шамар за Корнелата. Заслужен. Да се готви гладния симов.

 

 

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Аз само съм посочил един факт. Любимият ми лаборант, който е с марксистко мислене впрочем, той има голямата трагедия да води държавата в наложените неолиберални канони от МВФ, Световната банка и Копенхагенските критерии. За новата класа му трябваше още един мандат, но другарят цар (един от двата "университета" на Борисов, другият е Живков - това по собствените му думи) имаше не само да си взема земи, но и да се погрижи за кариерата на цели 4 сина и един зет, от които Кирил се оказа най-жаден. А създаващата се нова класа беше от Сульовци, които желаеха аристократично отъркване о царствената персона като истински парвенюта, каквито са.

Впрочем модерният напоследък консерватизъм или това, което ни пробутват като "консерватизъм" - при всичките си претенции се е превърнал в безвкусна еклектика, жадно прилапваща всичко, което може му да послужи: национализъм, солидарност и субсидиарност, дистрибутизъм, че дори либертарианството и популизма (който в самата си същност е отричане на елита като корумпиран и отчужден от популуса). Бе гледай Георги Марков и Стамболов тире Сула , това е консерватизмът пар екселанс.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Мисля си, че Костов е някак си хем най-незаслужено обруганият, хем най-заслужено обруганият наш политик.

 

Най-незаслужено - защото си мисля какво би направил друг наш политик на негово място в оная ситуация. Би ли се справил по-добре, с по-малко корупция, с по-малко престъпления? Съдейки по тия след него - не.

 

И най-заслужено - някак си успяваше да направи и от доста свои доброжелатели врагове. Характеропатия тежка, много тежка. И поради нея допусна и много тактически и стратегически грешки.

 

Мое мнение, по-скоро чувства - не мога да ги подкрепя с факти. Но има нещо у Костов - само да го сравни човек с другите ни минпреди от прехода.

Минал оттук

Асланова се пвживява в партиец Някак забравя , че излезе от БСП още през 90 в АСП. Която стана съюзник на СДС. Това е БСП днес Нейният електорат и голяма част от членството преминаха така към ГЕРБ Още в изследването ни през 2006 визирахме безкрайното уважение към Борисов от страна на апаратчиците на БСП в Бургас. Каква е причината. Първоначалното натрупване на капитала -инспирирано и насочвано от ядрото на БСП през 90-те.  в началото на 10-те тази несраведливост се осъзна от останалите извън кръга на новите капиталисти  израз на което е освобождаване на голамата членска маса на БСП от идеологическите мантри на БКП. Борисов с очевидна професинална помощ откъдето трябва изчисти съзнането на ожаднелите и за власт и за нейните ефекти върху личното благосъстояние от какво-ито и да било следи от "социализъма" и въоръжи с ефективното оръдие срещу бившите си съзакрятници-антикомунизъм , а по-точно право да бият собствените си приятели и приятели на тези приятели  Тази "зачистка" създаде нов вариант на БКПСС  с православие ката формална догма и тотален цинизъм по отношение на реалността.  .Но все пак имаше условие Бойко Борисов - лидер именно с човешки параметри на своето лидерство способен да говори с народа освободено от каквото и да било минало и бъдеще.  

Останалото от БКПСС малцинство дълго време се крепеше на инерцията  в т.н. биографически леви райони. И естествено върху новите стари кадри тип Асланов  но в начало на 10те дори Първанов напусна партията-хранилка и се опита да обедини около себе си все още не отринали социализма остатъци от апарата. с бледо повтаряне на Бойковото разделяне - някакви склоки по места и горе. Това от една страна го срути. От друга блокира БСП откъм  периферията. До 2010 всичките тези периферни конклавчета на "лявото" май също успяха да се ококрят на местно равнище -фрагментарно, но вече с глътка властовия ресурс.

И въпросът не е в това БСП да решава "накъде" .  Тук казаха , че за това у БСП няма идейна база. Сегашната членска маса успя в тази тежка битка със самата себе си да се прости от остатъци на лявото виждане. И няма КОЙ да и даде това ново съзнание. Мъка!

emo1971

Борисов прибра при себе си, огромното мнозинство от милиона членовете на старата БКП, които членуваха в последната и навремето, даже се самопределяха като комунисти... с нескривана гордост и подчертано чувство за превъзходство, граничещо дори с откровено презрение към безпартийните... единствено и само заради далаверата, привилегиите, ползата... Това са хора, които няма от какво да бъдат "изчиствани", понеже никога не са били носители и привърженици на каквито и да е било, принципи или идеи. Субпасионарии пар екселанс... по Гумильов... демек- 100%-ви паразити. Борисов, един от тях... им създаде партия, точно като за тях. Партия представляваща видимо невъзможна химера, от взаимно противоречащи си идеологически щампи и политически технологии, леви, десни, центристки, народнячески, националистически, че даже и монархически...но в действителност доста стабилна, поне до момента в който има какво все още да се краде, понеже истинската и спойка и цел се свежда единствено и само... до същите тия- далавери, ползи и приивлегии, за нейните членове, без абсолютно никаква мисъл за общество, за държава, за бъдеще... Ако трябва отново да се позова на Гумильов- партия представляваща идеалния инструмент, който насила да ни завре, нас, българите като етнос... в т.нар. от него- фаза на обструкцията... или по моему... както вече взе да се очертава- партия представляваща възможно най-страшното зло, пред което се е изправял българския народ... още от 1352-ра година насам... 

tatyana1

Отстрани като гледам, оставам с впечатлението, че властта се търкаля на улицата, ама никой не иска да е титуляр(освен ГРБ) и прави всичко възможно да не стане. Може би защото никой няма идея какво ще прави различно от ГРБ ако вземе властта? Е и избирателите не знаят, затова и не гласуват.

Антей

 

Ама колеги, този пич Юрий Асланов, казва

епохални истини 30 години след промяната

БКП - БСП !

 

Ето като това:

 

"От количествена гледна точка БСП не може

да не е доволна от представянето си на изборите.

 

Но с тази уговорка - поначало партията си постави

минимална цел, което се случва за първи път!

 

 

Тя предварително си постави целта да загуби, 

но с по-малко отпреди. Така беше дефинирано.

 

Образно казано, ако ползваме спортната терминология

БСП влезе в мач и каза:

"Този път ще паднем не с 5:0, а с 5:2 " ... !!

......................................

 

Резултатът от изборите трябва да погледне 

и от друга гледна точка.

 

За първи път се случват някои явления 

в демократичните избори ЗА тази партия.

 

В 7 области БСП няма нито един избран кмет,

а в други 7 области - има само по един (общински кметове)

 

Това прави половин България!

На практика БСП я няма в половин България.

 

Което променя характера й. 

Партията вече не може да се нарича - масова. (!)

 

Имаше публични изказвания на партийното ръководство,

че времето на масовите партии е отминало,

 

че партиите трябва да са от електорален тип и прочие..

 

не знам дали тази посока не е желаната за развитието,

но така се променя и характерът на партията

 

и зачерква една дългогодишна история.

 

И не само историята на БСП,

 

но и на лявото движение,

което винаги се е стремяло да бъде масово!""

 

И всичкото това "промяна" след 2016 г., 

както посочва Асланов.

...................................................

 

Глобализация, сър или оставка на бесепе-лидерите!?

Туй е въпросът!

 

☝️ 

 

Антей

 

И права сте  tatyana1

 

да питате какво аджеба се прави с властта.

 

Ето какво казва още Юрий Асланов:

..................

 

"БСП не направи национална кампания.

 

Нямаше и общи послания за разбирането на БСП

за общинската власт!

 

Какво цели БСП от гледна точка на нейната идеология.

 

Случи се така - например в София,

теренът беше иззет от други участници.

 

Борис Бонев мина далеч по-наляво от партията! 

 

Той започна да говори за цената на обществения транспорт

за мобилността и за екологията,

за жилищната политика на общината,

 

което е практика на левите партии по света!

 

За това, че хората са роби на банките до живот,

за да имат жилище! 

 

Общината нито е участник на този пазар,

нито полага някакви грижи за онези,

които не могат да си позволят жилище.

........................

 

Стана едно хаотично, неорганизирано говорене

или струпване на послания.

Над всичко беше: "Всички срещу ГЕРБ!",

 

което принуди хората да влязат в тежки

битки с убежденията си и прочие..."

 

⚓️

 

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн
БСП казва че са различни от ГЕРБ. Щото схемата Батко и Братко била в по-малки мащаби. Което е абсурд. Самото твърдение определя старата Мадам , просто преговаряме за цената. Не може да водиш кампания с послание,че ще крадеш в рамките на приличието и да си ляв, по дефиниция-егсалитарен. На десните може да им простят, там бият през пръсти за тъпота с взлом и липса на ефективност, не за кражби, но за ляв няма как. За Да България, Спаси София или оксиморона десни зелени пък изобщо не ми се говори колко са десни. Като изключим снобарията на идеалният център и непознаването на периферията, дори на София, са си бая наляво от центъра. Както и протеста, прякото действие, гражданското неподчинение и бунта срещу формалната процедура-Гешев и блокажа на моста.
promin

Доведения брат на Станишев удари едно рамо на кампанията "да ама не"....Брюкселското зеле втаса в Женева и Станишев сущи Володя Улянов пише от Страсбур гаче  е в емиграция!!!...Даже са си разпределили газетите и сайтовете кой къде да ожалва резултатите  и да си оплюва партията. То с левицата общ им е само произхода... Супер е когато авторите на плоския данък ( прилични собственици на активи между впрочем и милостиво допуснати  за  бенефициенти на европрограми) реват за общонационална лява политика...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш