Quantcast
Божков полита към изборите на крилете на американофобията | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Божков полита към изборите на крилете на американофобията

С критики към САЩ и ударна доза социален популизъм хазартният бос забърква новата си политическа идеология
9 545
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Поддръжниците на бизнесмена могат дори да се увеличат за предстоящите избори.

Ударът, който Вашингтон нанесе на хазартния бос Васил Божков, беше смазващ. Не само защото го нарочи за една от основните фигури на българската корупция и чрез санкциите стовари върху него мощта на глобализираната си държавна машина. А и защото американците го вписаха в същата графа като бившия депутат Делян Пеевски, с когото Божков се заканваше да се „разправи” заради съсипания си бизнес. Това обаче, което съвсем го извади от равновесие, беше, че в санкционния списък на „Големия брат” отсъстват бившият премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, които Божков обвинява, че са го ограбили в комбина с Пеевски.

Тази ситуация поставя бизнесмена в много неизгодно положение в политически план. На предните избори на 4 април Божков участва чрез листите на „Българско национално обединение” (БНО) и събра почти 3% от гласовете. Така БНО се нареди на 8-мо място от общо 30 партии и коалиции. Бизнесменът се кани да подобри този изненадващ за мнозина резултат на изборите на 11 юли, когато ще се яви чрез своята партия „Гражданска платформа Българско лято”. За целта продължи да разиграва пред избирателите ролята, която възприе, откакто напусна страната – на „честния частник”, ограбен и прогонен от „хунтата”, както нарича групата на Борисов, Пеевски и Гешев, и повел борба за спасението на България.

 

Този умилителен разказ обаче се пропука,

 

когато американското финансово министерство обвини Божков, че участва в корупцията у нас наравно с Пеевски. Така изведнъж започна да избледнява разграничителната линия, която хазартният бос се опитваше да постави между себе си и своите противници. И отново стана актуален въпросът – дали Божков е просто поддал се на рекет бизнесмен, както той самият твърди, или активен участник в корупционната мрежа, оплела държавата? Отговорът на САЩ недвусмислено сочи към второто. И цялата история, която Божков беше съчинил и усърдно разпространяваше, се оказа пред разпад.

Така хазартният бос се изправи пред дилема - как да пренапише историята си така, че да се откопчи от обвиненията на американците и да се разграничи от групата на Борисов, Пеевски и Гешев? Първоначално Божков даже благодари на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала му, че е рекетиран от бившите управляващи. Меко определи като „озадачаваща” липсата на санкции срещу Борисов и Гешев. А накрая предпазливо добави: „Не искам да мисля, че актът на американските институции има политически характер и е насочен срещу политическа формация, със законни политически органи, в които аз дори не участвам. Това беше на 3 юни.

Ден по-късно

 

позицията на Божков рязко се втвърди

 

– при това срещу Вашингтон. „Хунтата не успя да ни спре. Поискаха помощ от чужда държава. Това е безпрецедентна намеса във вътрешните работи и опит да бъде спряна законно регистрирана българска партия от участие в изборите”, обяви той. Малко по-късно в списъка на враговете включи и служебното правителство на президента Румен Радев, което обвини, че действа „под американска диктовка”, като се опитва да приложи санкциите. За да бъде ясно, че американците се превръщат в основен противник, добави: „България все още е държава-членка на ЕС, а не щат на Съединените американски щати ... Да бъдем българи.” Последва цяла поредица от подобни коментари: „Имам чувството, че всички български политици се навеждат на американците, за да им се харесат и да могат да продължат да крадат безнаказано.”; „САЩ се извиниха за нахлуването в български цех. Кога ще се извинят за нахлуването в българската политика?”; "САЩ пазят статуквото. Искат наведени политици, изпълняващи техните заповеди.” Не беше подминат и Радев, когото Божков запита: „Опитвайки се да попречите на изборните резултати на „Българско лято”, за кого работите?” А санкционния списък на неговото правителство беше живописно определен като деяние, „достойно за времената на Сталин и Хитлер, на африкански диктатор или на примитивна латиноамериканска хунта от времената на Студената война.”

Тази системна бомбардировка със сходни послания показва, че хазартният бос е възприел нова стратегия, в която антиамериканската реторика се вписва трайно в предизборната му кампания. В новата история, която съчини, американските санкции срещу него се представят като опит да се възпре участието му на изборите и да се помогне на „хунтата”, към която Божков вече причислява и служебния кабинет. И всичко това е гарнирано с националистическия апел: „Да бъдем българи.

Версията му изглежда крайно нелогична – най-малкото защото е трудно да си представим, че Вашингтон, Радев, Борисов и Гешев ще обединят сили заедно, само и само за да блокират „Българско лято”. За мнозина разочаровани избиратели обаче – бивши атакисти и социалисти, представата, че американците крепят един корумпиран режим е съвсем реалистична. Това се вижда ясно от коментарите под Фейсбук постовете на Божков. Онези, които се гневят на джендърите, неолиберализма и глобализацията,

 

ще намерят в Божков новия Волен Сидеров.

 

Към това бизнесменът добавя и свръхмощна доза социален популизъм. Пример е първата му онлайн среща с избиратели – във Видин, където възрастна жена го попита какво ще направи за пенсионерите. „„Българско лято” ще освободи българина от грижите за бита. Това включва и пенсионерите. Няма да мислите как ще си платите тока, как ще си платите водата, как ще си купите храна, как ще купите подаръци на внучетата. Това ще бъде наша грижа”, гарантира й Божков. Направо удари Сидеров в земята – вождът на „Атака” поне споменаваше конкретни суми, когато говореше за социални облаги.

С такива съставки – национален и социален популизъм, Божков забърква новата си политическа идеология. Сред клокочещите страсти в българското общество подобен микс може да намери неочаквано много поддръжници, особено след отлива на избиратели от левите и националистическите партии. И през бизнесмена да се отвори вратата на парламента.

Още

САЩ ще приемат още хиляди бежанци от Афганистан

03.08.2021

202
Съдът ще гледа жалбата на партията на Божков срещу списъка Магнитски

02.08.2021

1327
Тотал щета - Бойко подкрепя Слави

02.08.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

44909