facebook
twitter

Наблюдател

Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

Сегашният протест е исторически, не е за пари или от глад, а от отвращение, казва политологът Евгений Дайнов
47 638
 БГНЕС

- Г-н Дайнов, вече цял месец в страната ври и кипи и всяка вечер българите излизат по улиците и крещят "Оставка" на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев. Но и двамата са се запънали и не се отказват от властта и май скоро оставки няма да видим?

- Не виждам Борисов как ще издържи при положение, че всичко е срещу него. И общественото мнение е срещу него, и масовото съзнание е срещу него. Този път протестът не е заключен само в София, а недоволството е навсякъде. Което е много важно и е от самото начало - това е народът. Не са само обичайните IT-специалисти и художници, а са всякакви хора. Народът, на който му писна от Бойко Борисов. Срещу него се обръща онова, че той стана лицето на тази власт и че държеше да се знае, че всичко е негово решение. Сега неприемането на този начин на управление се обърна лично срещу него. Затова и няма как да не подаде оставка.  

Освен това видяхме, че и европейските медии гърмят, американските започнаха да отразяват ситуацията в страната, което означава, че ще започнат да му се обаждат и от чужбина разни важни хора, за да го питат какво прави. Не го виждам да оцелее. 

- Борисов се покри последните дни. В понеделник "даде" пари на туроператорите, но не се появи на живо "да ги замеря с пачки" ?

- Очевидно Борисов прави грешката на всички управляващи в България, когато започнат протести срещу тях - да чакат протестиращите да се изморят или да им писне, да се обезверят, обезкуражат или пък да се изпокарат помежду си. След което да се изкара помирител, което Борисов го умее. Но не и този път. Социологическите данни показаха, че огромното мнозинство в страната подкрепя протеста, и то от всички слоеве от населението. Затова са толкова масови демонстрациите.

Борисов се опитва да прилага тактики, които в настоящата ситуация не работят - на изчакване и накрая да се появи като спасител. Да не забравяме, че под тези негови тактики лежи един голям страх. Преди около 2 г. забелязах, че той е уплашен и задавах в публикации въпроса "Защо този човек е уплашен?". Не получих отговор. Но поведението му се основава именно върху голям страх. 

- От какво го е страх?

- Продължавам да нямам представа от какво толкова го е страх. Страхът обаче е много лош съветник. 

- Да не би, защото вече няма да се върне на власт под каквато и да е форма?

- С колегата Даниел Смилов имахме спор, който продължи известно време. Той твърдеше, че Бойко Борисов е политик и има политически рефлекси и политически начин на мислене. Затова към него трябва да прилагаме политологически подходи и анализи. Аз твърдях, че той е бандит и има бандитски начин на мислене и в никакъв случай, ако приложим към него политически анализи, няма да имаме реалистични изводи. Така, следвайки моята логика, ще ви кажа защо Борисов не може да си позволи да подаде оставка. Защото от политическа гледна точка той трябваше да го направи много отдавна, докато не се беше сринал целият авторитет на ГЕРБ и популярност. Тоест трябваше да има избори в края на миналата година. Но ако мислеше като политик, а той го прави като бандит. Бандитът винаги е обещал на някого да свърши нещо. 

Според мен той не може да си позволи да подаде оставка, защото е дал прекалено много обещания на прекалено много могъщи хора как ще им уреди въпросите, бидейки министър-председател. Тъй като тези обещания са като финансови пирамиди и са никога несвършващи, губят се в далечината. Вижда се обаче, че е поел прекалено много обещания и не може да си позволи да сдаде властта предсрочно. Ако мислеше като политик, отдавна да имахме кабинет "Борисов 4".

- Казахте, че ситуацията с главния прокурор Иван Гешев е по-различна. Защо?

- Демократичните механизми и структури, които в момента притискат Бойко Борисов, който все пак е минал през народен вот, не работят при Иван Гешев. Защото той не е минал през народен вот и не е част от демокрацията. И демократичните механизми много по-трудно ще го принудят да подаде оставка. Единственият начин да падне е, падащият Борисов да го повлече и него. Защото са като скачени съдове. Въпросът е дали са толкова свързани, че като падне Борисов, ще повлече и Гешев, или той ще направи пирует, както направи Цацаров преди години, когато Борисов падна от власт. Цацаров се превъртя и застана срещу него. Да видим дали Гешев може да направи това. 

- В тази връзка протестът срещу Борисов и Гешев започна от "Росенец" и "Да, България", после пък прокурори влязоха в президентството, ровиха, арестуваха. А сега като че ли "Да, България" се дистанцира от демонстрациите, а от другата страна е т. нар. "Отровно трио". Какво става?

- Това, което чак сега социологията констатира, че има дълбоко недоволство у хората срещу Борисов и се трупа гняв, го усетих  още миналата година пролетта. Спорих със социолози и те ми се присмяха, като ми даваха данни, че ако има избори, Бойко Борисов ще ги спечели. Вадих им мои наблюдения, след като бях обиколил половин България, че хората не понасят повече този човек.  

Тази непоносимост беше запалена това лято от поредица нагли действия от страна на властта, която беше решила, че е вечна и че ако има протести в София, те ще са от 10, 20 или 30 души и изобщо не ги интересуват. Всички тези застроявания по морето - въпросната подпорна стена на Алепу и пр., дозапалиха гнева, който се беше натрупал. Чакаше само къде да изригне. Първото изригване беше на 25 юни, когато Зелените направиха огромен протест в София. Много по-голям в сравнение с 2012 г. Досега такъв голям зелен протест  в България не е имало. Зелените обикновено са политически кротки хора и никога не са викали чак толкова против Бойко Борисов или за оставка на правителството. На 25 юни само това им беше в устата. Културните зелени викаха за оставка. 

Веднага след това се намери правилният начин да се илюстрира чрез движещи се картинки - акцията в Росенец, какво означава мафия, която ти е отнела държавата и като гражданин да не можеш да стъпиш на държавна територия. Мигновено президентът беше ударен от Гешев, а пък главният прокурор вече беше крайно непопулярен. Президентът Радев пък - крайно популярен. Защото той олицетворява единствената държавна институция, която не е завладяна от едни бандити, които ни управляват. Така всичко изригна - изтича газ, изтича газ и накрая голям взрив. Нещо, което очаквах да се случи поне от 2 г. и го предсказвах.

Онова, което не очаквах, че цялата история ще се "изплиска" извън София и че толкова хора ще излязат, а не само висшистите. Затова този протест е исторически. Досега народът се присъединяваше към протестиращи интелигенти само в случай на глад. Или от страх от такъв. Сега не е така. В момента е всеобщото отвращение, че ни управляват такива хора и което извади различни протестиращи на улицата. Не празните джобове, а отвращението. За пръв път се случва подобно нещо в България - протест на обиденото достойнство, а не на опразнения хладилник. 

- Добре, Борисов ще хвърли оставка, но какво ще последва и кой ще дойде?

- Да не боравим с термини от XX век, които нямат място в XXI. По света никой протест отдавна не излъчва лидери. Всички те държат да не излъчват лидери, което е и новото. Лидерството се появява, когато дойде време за избори. Тогава вече партиите, някои много добре правят, че стоят отстрани, излизат и казват: "Това, за което вие протестирахте, ето ние ще го оправим. Гласувайте за нас". Двуактова е пиесата. Протестите са едно, нямат работа да излъчват лидери или да пишат проект на правителствена програма. След това на избори, който успее да убеди българите, че този гняв ще го превърне в държавна политика, той ще вземе гласове. 

- Но има ли такива формации, партии, които могат да убедят българите в това. Защото мнозина питат - сваляме Борисов, но какво правим после?

- Спомням си края на 1989 г., когато започнах да ходя по антиправителствени митинги. Цялата 1989 г. и половината на 1990 г. БКП ни обясняваше - "Добре, махате ни. Но ще дойдат някакви брадати и космати, без да са помирисвали управление. Те ли ще управляват по-добре от нас?!". Всеки притиснат български управник казва - ама само аз мога да управлявам и ако не съм аз, ще настъпи хаос и потоп. 

На протеста в Росенец дадох следния отговор на един възрастен господин. Той ми казва - "Ще махнем Бойко, а кой идва? Нинова, ли?" И аз му отвърнах: "Защо не си представите, че Христо Иванов идва?", примерно. Ще дойде онзи, за когото ще гласуваме. Те не ги пускат от някаква лотария тези, които ще ни управляват. Въпросът е да се гласува умно. 

- В този контекст президентът Радев обяви, че е готов със служебното правителство, което да подготви тези избори. 

- В настоящата ситуация той би трябвало отдавна да е готов със служебното правителство. Нормално действие. Президентът е единствената институция, която не е овладяна от тези бандити и стоеше сам срещу тях в продължение на няколко години, за кратко време стана говорител на народния бунт, след като за кратко време намери и подкрепа за него. И обяви: "Мутри, вън". Такъв кратък лозунг, който да казва всичко, много трудно биха измислили и специалистите. Така Радев се превърна и в политик, изразяващ в случая онова, което хората искат. Как неговото превръщане в политик ще се реализира оттук насетне, нямам представа. В момента той е легитимен, защото за него са гласували 2.5 млн. българи и е изразител на всеобщия гняв безобразието да се спре. 

Всичките страхове от служебното правителство са на ГЕРБ "таласъмите". Ето плашат, че няма да има пари за общините, а евродепутати - че ако го няма Борисов, няма да има никакви европейски пари. По същия начин прокламират, че ако има служебно правителство, ще настъпи катастрофа. 

Вече имахме служебно правителство, съставено от Радев. То организира последните избори, които ГЕРБ спечелиха. Това, че в момента знаят, че няма да спечелят никакви избори, организирани от когото и да било, си е само техен проблем. Да тръбят, че ако Борисов го няма, ще се блокират европейските пари и че ако Радев направи служебно правителство, ще обяви веднага президентска република и ще покани веднага руснаците, са глупости. Само тежко увреден бандитски мозък може да измисли подобни небивалици. 

- Ситуацията наистина е динамична и непредвидима, но от думите ви излиза, че късната есен ни чакат предсрочни избори?

- Вече дълбоко ми писна да живея в напълно предвидима безобразна среда. Живях в напълно предвидима в своето безобразие среда при Живков, живях в напълно предвидима безобразна ситуация и при Борисов. Стига. Трябва да има непредвидимост. От нея се ражда новото.  Чакаме извънредни избори, когато и да са те. 

48

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-а вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

788 12
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

11451 6
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49397 95

Коментари

Страници

редник

ще обяви веднага президентска република 

 

Президентска република може да е добре за нашето бъдеще, но да стане, трябва да има референдум...

ppipi7766

Бихте ли споделили  с какво президентската република би била по-лоша от министърпредседателската каквато имаме сега?

Бонжуар

Сега имаме Бантустан с Вожд Праните гащи. Шаман ни е Пурко Инструмента. 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Ами Румен Радев няма вечно да е президент. Представи си, че Плевнелиев се върне, би ли пожелала президентска република? Мен от такава възможност тръпки ме побиват.

Testament
снимка на Testament

ил пешо коня? а гоцето също американско мекере,, нямаше да види 2ри мандат ако на балотажа не бе  Сидеров но малцина  помнят   а гоце и бази даде и нато вкара най веч сащ

emo1971

Борисов няма да е първият диктатор, хванат в капана на опасни зависимости и прекомерни обещания, дадени на хора с които иначе шега не бива (аз също съм го писал тук това... за обещанията...). На няколко места съм чел, че любимият му филм е бил- Кръсникът. Някъде даже се споменаваше, че го бил гледал повече от 200 пъти. Уви така и не ми стана ясно, тази му конкретно маниакална пристрастеност, само за първата част на филма ли се отнася... или касае трилогията като цяло. Но все пак, дори и да става дума само за първата част на филма, струва ми се практически невъзможно, Борисов да не е гледал и другите, при това най-вероятно, и тях също повече от вднъж. Уви обаче, по много симптоми личи недвусмислено, че явно е позабравил някои ключови епизоди от тях. И е те заради туй ми се прииска да му припомня (надявам се разбира се, да хвърля от време на време по някой поглед и тук... в този форум!)...КАТО КАК ТОЧНО СЕ ПРАВИ ЦИВИЛИЗОВАНО И С ДОСТОЙНСТВО /някъде от около 1,10 мин. след началото на видеото и нататък/...

 

   https://www.youtube.com/watch?v=PJEIBCPTm_c

 

Относно хората дето с тях шега не бива, то все пак не бива да се забравя, че това всъщност са просто най-обикновени криминални престъпници, гледащи преди всичко, потайно да се разбягат в нощта... въпреки дадените им, но така и останали никога неизпълнени обещания...Да, съществува разбира се опасността, някой от тях да тръгне след туй да си отмъщава, но това е по-скоро малко вероятно, понеже те също ще си имат доста проблеми, а и едно такова отмъщение, винаги ще представлява доста крупна инвестиция с много съмнителна възвръщаемост, а те такива обикновено се изживяват и като бизнесмени... дори и сицилианците, с техните толкова ревностно съхранявани, анахронистични рудименти от епохата на феодализма. Във всеки случай, Фулхенсио Батиста, така и не става обект на опит за отмъщение... за неизпълнението на обещанията дадени от него... на тия най-страшни и отмъстилени... бандити и мафиози. Тъй, че и Борисов.. всъщност няма какво толкова да му мисли...

 

   

Хулиган

Тъй, че и Борисов.. всъщност няма какво толкова да му мисли...

Що ли пък ми се струва, че има и то за много престъпления да мисли.

Доста необичайни кончини се случиха по време на неговото управление, за които освободени от омертата съучастници ще могат да се изприкажат.

Затова си мисля, че забавянето е преди всичко заради преговорите, които се водят, Борисов да сдаде безкръвно властта, срещу гаранции за неподсъдност...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

 

Satchi

Nikita6 👏👏👏

Slava
снимка на Slava

"Защо не си представите, че Христо Иванов идва ?"

 

Идва, идваааа, народът точно него чака😂😂

Slava
снимка на Slava

От какво толкова си побеснял....

 

Резнат е от еврофондовете.

Недоверчив

Едно не може да се отрече. Борисов знае кога да е щедър. Вади от онуй чекмедже и хвърля на троловете си. Така са се запенили, че може да пропуснат ако си подаде оставката. Повелителката на латекса визирам, да не станат грешки...😂

Mavrodinov

Да запитам аз почитаемия проф.Дайнов и останалата публика: Щом в държавата има ТАКИВА могъщи хора, дори да се махне Борисов, какво правим с могъщите хора? Те са си непоклатими, държат собствеността в държавата и точно те ПЛАЩАТ заплатите на всички нас. (а не министър председателя) и не се явяват на никакви избори!  Коренът на злото е в началото на прехода!  Злото се нарича БКП /ДС и техните метастази! 

Бонжуар

И колко е заплатата ти от БКП и ДМС-то от ДС? 🤑

Satchi

Мавродинов, преди 89-та все слушахме и четяхме за "тежкото капиталистичиско наследство".

Вече 31 години такива като тебе ни дуднат за БКП/ДС.

Очевидно ти и тебеподобните ти имате същите учители от преди 89-та.

Какво БКП ви гони през 2021-ва, бе кукувици?

stormbringer99

Обяснявам на Сачи   .....  в поскедните години гражданственост придоби схващането , че абревиатурата БКП обединява наследниците и креатурите на онази БКП която беше сложена от Конституцията на НРБ като единствена политическа партия  в страната. Партия която имаше правомощия и възможности да управляв законотворчеството,  икономиката , правосъдието,  науката , културата, спорта и АБСОЛЮТНО всички сфери на обществения живот в страната. Този мастодонт при разпадането си остави много парчета които с помощта на ДеСе успяха да овладеят икономиката и впоследствие всипки други сфери на политическия и обществения живот в новата ни република. Всички водещи политически партии са наследници на БКП или проекти на ДС. Това са БСП, ГЕРБ, ДПС, ВМРО, Атака, Марешки и другите патреоте. 

Бонжуар

Дообяснение: само Стани Да Седна са аФтентично десни, не са десари, а Ваню не е чел лекции по политикономия, а е оцелял по чудо племенник на Иван Дочев (на когото е кръстен), който се е оженил за партийна секретарка, за да скрие легионерския си произход.

Край на дообяснението. ✌️🖕

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Душко, ти 9-и септември 1944 с 10-и ноември 1989 ли ми сравняваш, душко?

 

И правилно правиш!

 

И двете събития са дело на БКП и присъдружните им разбойници.

Mavrodinov

ИЗОБЩО не завися от БКП/БСП/ДС..... Нито от ГЕРБ, Костов, Христо Иванов, Доган  или който и да е друг. 

Mavrodinov

ОНОВА, същото.... Което заграби националното богатство след 10.11.89. И което трансформира лукаво политическата си власт в икономическа.  

nebenebe

Много професори роди "демокрацията".

Бонжуар

И аристократи тоже - ей го Йожени фон Миндя де ла Шорош...

Антей

 

:) ✌️

 

И за двамата коментиращи!

Purple__Haze

26-и ден на протести: НАРОДЪТ срещу мафията 
На живо  https://live.bstv.bg/
 

Epikur

 

   Струва ми се, е ако сега не успеем с тази кипяща енергия на младостта, с този интелект, образование и младежко вдъхновение да махнем отровната смрад заливаща държавата, ще изпуснем много. Те ще си заминат разочаровани от народното бездушие, а тук ще  останат само тежко увредените българи, които стават лесна плячка на политическия бандитизъм. Лесни за манипулиране, за измами, бездушни, отчаяно мрънкащи нещастници, които властта ще използва както си поиска.

cymen

Той ми казва - "Ще махнем Бойко, а кой идва? Нинова, ли?" И аз му отвърнах: "Защо не си представите, че Христо Иванов идва ?", примерно.

E, тогава вярно по-добре Бойко. Христо Иванов никога няма да спечели избори. Той иска да бъде назначен. Дали от Посолството, дали от безпринципна коалиция, дали в служебен кабинет...

fractal
снимка на fractal

Хората са като компютрите младите работят по бързо от старите младите поемат повече софтуер но софтуера се актуализира от определени хора като софтуера се променя според новите компютри и сървъри лошото е като няма нови компютри и сървъри родно производство

 

wreckage
снимка на wreckage

Дайноф прави тва, което фсеки на неговото място треа да прави - разказва какво(спорет него) става фмомента. 

 

Тва не е лош разказ. Особено фсравнение с гербавия разказ. Гербавият разказ е тъп и още по-зле - ф него хората са ф най-добрия случай пасивни сеирджии. Ф разказа на Дайноф хората са участващи ф събитията граждани.

Michael
снимка на Michael

Аз пък имам друга теория. Царо, като една добра фея, превърна тиквата в каляска, плъховете веднага станаха лакеи (да не ги изреждам), а пепеляшки в България - колкото ти душа иска, пепеляшки, калинки - пълно е! Идва обаче дванадесетия час, а стъклените обувчици станаха много, балът продължава, принцове няма за всички, а пепеляшките не свършват. Как да не го е страх Борисов, като може да се превърне отново в тиква баш пред двореца, пред погледа на всичките поршета и бугатита?

Testament
снимка на Testament

Можели някой прякор на могъщ хор?

 

сещам се само за стрина херо от козяк

чорапа нищо не му остана да обещава  след грабежа с основна негова заслуга за самолетите и парите напред вече е силно непотребен а бай онуй има още да заработва даване.

Doctor Neboli

№№ 14,16 и 20 👍

Сефте подкрепям Дайнов! Но има хрумка! Може би е в сянката на последната снимка на Андрей Карлович - гол на циментова маса... Пази Боже от грях!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш