Медия без
политическа реклама

ББР - заложник или боксова круша на властта

Политиците правят все по-спорно съществуването на Българската банка за развитие

14 Дек. 2022
 Александър Пулев е поредният ресорен министър, който уверява, че знае как да направи ББР ефективна банка. Дали ще му стигне времето?
Александър Пулев е поредният ресорен министър, който уверява, че знае как да направи ББР ефективна банка. Дали ще му стигне времето?

Да беше обикновена банка, при толкова обвинения, скандали, незадоволителни резултати и безкрайни директорски смени ББР сигурно нямаше да има дълъг живот.  

Но Българската банка за развитие не е обикновена банка. Тя бе създадена като институция със специална мисия и работи по специален закон. Но несекващите трусове около нея показват, че тя е по-скоро поредното едро държавно предприятие, което трупа загуби и критики, а в същото време е апетитна хапка заради милиардните активи и всяка нова власт се опитва да го овладее.

Твърде тежки думи за ББР изрече сегашният й принципал - служебният министър на иновациите Александър Пулев. "Това е катастрофирала институция", каза той. Ако акциите на ББР се търгуваха на борсата, това откровение на собственика моментално щеше да срине котировките им. 

Още с назначаването си Пулев започна да подготвя почвата за подмяна на завареното ръководство на банката, като лансира нови насоки за нейното развитие, а после й писа

 

"слаб 2" за лошо управление

 

Засега служебният министър е подменил с нови хора двама членове на надзора на ББР, назначени преди година от Кирил Петков. Тези дни обаче "собственикът" мина към директни политически нападки. "Българската банка за развитие е превърната в заложна къща на „Продължаваме промяната“, каза Пулев. Това съвпадна с атаката на президента срещу ПП, който нарече партията на бившите си министри "шарлатания".

От години ББР е раздирана от скандали. Дори министри, на които е подопечна, я наричат банка на олигарсите, на приятелските кръгове, на политическите клики, (критиките разбира се, визират предните министри). 

Създадена с държавни пари в далечната 1999 г. банката има за цел да подкрепя малки и средни предприятия с експортен потенциал и иновативен подход чрез заеми, които не биха получили или биха получили при неизгодни условия от другите търговски банки. Но с времето ББР стана известна като "партийна каса", кредитираща с особена охота едри компании и известни бизнесмени. А през 2021 г.  като министри в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев започнаха война срещу порочния модел, при който лъвският пай от заемните средства отива в десетина фирми, свързани с политици и близки на властта бизнесмени, при това често без надеждни обезпечения. 

Сега поредният служебен кабинет, излъчен от президента, твърди, че и в последната година нищо не се подобрило и банката продължава да се ползва като частна касичка.  Че отново има кръгове, които се облагодетелстват - като адвокатски кантори и консултанти, за сметка на бизнеса, който остава без финансиране. "Вместо по 4 кредита на ден ББР раздава по 4 кредита на месец", критикува Александър Пулев, който се зарича, че под неговия взор

 

банката вече ще работи  "чисто и прозрачно". Дали?

 

Някои назначения на служебния министър предизвикват недоумение и съмнения. Например това на някогашния депутат от БСП Росен Карадимов, понастоящем адвокат, когото негови бивши съпартийци определят като близък до ДПС и Делян Пеевски. Политици от ПП и ДБ остро реагираха и на новината за подготвяно завръщане на предишен шеф на държавната банка, назначаван с протекцията на ДПС, както и на бивш директор "Риск" в периода 2018-2020 г., в който са сключени най-големите и скандални кредити на банката. "ББР отново е дадена на концесия на ДПС", обявиха от ПП и ДБ.

Непрекъснатите рокади в управлението на ББР, катализирани от политическата въртележка, при която напоследък имаме по три правителства на година, пораждат въпроси: Кой бизнес може да се развива нормално при толкова чести смени на ръководството? Кой добър банкер би се жертвал да отиде да работи в ББР, ако знае, че "утре" властта може да се смени и ще го уволнят?

Е, явно има и смелчаци. Като един шеф в частна банка, който се отказа от поста си, за да оглави държавната ББР, а малко след това ББР купи акции от тази банка. Този човек вече не е в ръководството на ББР, но пък сделката си е факт.

Съществуването на държавна банка, която постоянно е

 

извор на скандали и съмнения за корупция,

 

които прокуратурата кой знае защо не иска да разследва, става все по-безсмислено. Какво ускоряване на кредитирането за дребните фирми може да се очаква от кредитна институция без никаква клонова мрежа в страната, с една-единствена "приемна" - луксозната сграда мастодонт на пъпа на София? Ако през 1999 г. е  имало нужда от държавно подпомагане на бизнеса заради затегнатото кредитиране след финансовата криза, сега ситуацията е коренно различна  - възможностите за финансиране на бизнеса са многобройни, включително и безвъзмездно, по линия на различни европрограми.

Сегашният принципал критикува завареното ръководство, че генерирало загуби, вместо да прави печалби.  А може и трябва ли да се  очаква от специална банка, замислена да дава евтини и леснодостъпни кредити на фирми, които никой друг не иска да финансира?

Министър Пулев пропусна да уточни, че причината за отчетените загуби за 2020 и 2021 г. са големите гаранции, дадени към търговските банки по правителствената програма за ковид кредити на граждани и фирми - още с отпускането им беше ясно, че част от тези заеми ще са трудно събираеми. 

Загубата през последните две години е в резултат и на начислени разходи за провизиране на несъбираеми VIP кредити. Тези дни стана ясно, че банката няма да може да си върне около 300 млн. лв. от големите заеми, раздадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев - периода 2017-2020 г. Половината от тези пари са дадени на една куха фирма да купи друга куха фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански. 

Вероятно натисната от правителството, ББР започна нова спасителна програма, която още повече застрашава финансовите разултати на банката - този път за спасяване на закъсали държавни болници, на които здравната каса отказва да даде пари. При продължително трупане на загуби за всички е ясно, че неизменно ще се наложи инжекция от бюджета чрез ново увеличение на капитала например - т.е. спасяване на банката с парите на всички данъкоплатци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата