Медия без
политическа реклама

Асен Василев пак надяна розовите очила

Не бюджет 2023, а бюджет 2024 е истински важният за финансите на страната

БГНЕС
Асен Василев е твърде голям оптимист за бюджета за 2023 г.

Асен Василев е по-подходящ за социален министър, отколкото за финансов, констатира наскоро Симеон Дянков - финансовият министър от първото правителство на Бойко Борисов, прочул се със затягането на коланите и бюджетите тип "постна пица".

За поредна година възпитаникът на Харвард показва как се прави дясна политика с леви мерки. Или беше обратното? Няма значение - и в двата случая с приоритет се завишават парите за заплати, пенсии и социални политики. Това е навярно първият финансов министър, който така демонстративно е надянал розовите очила, винаги готов да докаже как може да се свият дефицити, без да се вдигат данъци и да се режат разходи, а социалните плащания в същото време да растат. Първият път не му се отдаде много добре, но и падането на правителството на четворната коалиция обърка сметките.

Всъщност Василев само модифицира проектобюджета на предшественичката си Росица Велкова като наду приходите и с още толкова оряза разходите, за да смъкне дефицита от 6 на 3%. Добре, че е стремежът към членство в еврозоната, да го дисциплинира малко. Самата Велкова пък направи проекта си според заложените още от четворната коалиция и кабинета, в който Василев бе финансов министър, данъчни преференции, компенсации и индексации, като с това оправда огромната дупка в държавните финанси.

Много смело сега Асен Василев завишава бюджетните приходи с 3.5 млрд. лв., като обявява, че основно разчита на подобрена събираемост на ДДС. Дали обаче само затягането на контрола от страна на митниците и НАП ще запълни дупката в хазната? Идеи от типа "няма касов бон - няма плащане" или примерите как ще се прекрати вносът на автомобили по занижени цени, не са нищо друго освен популистко баламосване.

Някои икономисти вече отбелязаха, че

 

Асен Василев играе прекалено рисково,

 

като залага такъв висок ръст на приходите. Според бившия зам.финансов министър Любомир Дацов 3 млрд. лв. висят и е възможно изобщо да не постъпят в хазната. Сред тях са и дивидентите от печалбата на БЕХ, за която още не е много ясно колко е.

Други направо го обвиняват в "нездрава икономическа логика". Икономисти и финансисти предупреждават, че достатъчно външни фактори трябва да ни подсказват, че много лесно сметките с финансите на държавата могат да се объркат. На първо място неяснотата колко ще ескалира и кога ще завърши войната в Украйна и как тя ще се отразява върху цените на суровините. Редица страни в Евросъюза, сред които и Германия - основен наш търговски партньор, навлязоха в рецесия и прогнозите за европейската икономика за тази и следващата година никак не са оптимистични. България може първото тримесечие да е направила изненадващо добър ръст на БВП на фона на други страни в Европа (2.4%), но стагнацията, надвисвала над света, няма как да не засегне и нашата икономика. 

На този фон прекалено оптимистичен е заложеният ръст от 1.8% на БВП за тази година на базата, на който е разчетен бюджетът, смятат повечето икономисти. Ако икономическият растеж не се случи, това означава приходите от данъци да са по-малко от планираното. 

Освен това инфлацията устойчиво върви надолу и вече не е "най-добрият приятел на финансовия министър". Не е ясно и дали лихвите по кредитите няма да скочат осезаемо у нас през втората половина на годината и как това ще се отрази на покупателната способност на хората.

Василев успокоява, че всичко е точно и има достатъчно буфери в предложения от него бюджет, които да поемат несгодите от негативни сценарии. По всичко личи, че и този път

 

спасителният пояс ще са планираните от държавата инвестиции.

 

Капиталовите разходи бяха орязани с 1.4 млрд. лв., но продължават да са все така огромна сума (над 8 млрд. лв.), която няма как да бъде усвоена за пет месеца. Тогава бюджетът като нищо може да излезе и на излишък, а финансовият министър да излезе голям герой.

Трудно е обаче да очакваме чудеса в бюджета за тази година. Той ще действа само пет месеца и е нужен колкото да закърпи положението. Много по-важен е бюджетът за 2024 г., чието подготвяне в нормални времена би трябвало вече да е започнало.

Големият въпрос е

 

ще остане ли стабилно съвместното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС,

 

за да предприеме някакви реформи и реални политики от догодина, които да направят живота на хората и средата за правене на бизнес по-добри, а не само да се кърпят дупки. Ще се спазят ли обещанията на управляващите да не се увеличава данъчното бреме, но и да има достатъчно средства за хората в нужда? Ще бъдат ли премахнати в същото време ненужните и несправедливи данъчни облекчения и компенсации, приети още от времето на ковид пандемията, както и раздаването на пари на калпак? Дали Асен Василев ще подходи толкова рисково и при писането на бюджет 2024, или ще приложи присъщата за всеки финансов министър консервативност? Засега отговори на тези въпроси няма. А  най-големите критици на Василев са именно "партньорите" от ГЕРБ. Което не предвещава светло бъдеще.

Още по темата