Медия без
политическа реклама

Легендата Жан-Жак Ано идва да журира "Синелибри"

Режисьорът ще оценява филмите в конкурса на кинолитературния фестивал

24 Септ. 2020
Жан-Жак Ано
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Жан-Жак Ано

Легендарно име на френското кино ще оглави журито в шестата година на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това ще е Жан-Жак Ано - режисьор със световна слава, чиято кариера обхваща повече от пет десетилетия и му носи най-престижните филмови отличия в света. Триумфалният му творчески път е белязан от дълга поредица литературни адаптации, в т.ч. „Борба за огън“, „Името на розата“, „Мечката“, „Любовникът“, „Седем години в Тибет“, „Вълчият тотем“, което го прави най-подходящият човек да отсее най-добрите филми по книги в програмата на българския фестивал.

"Синелибри" тази година ще се проведе от 18 октомври до 8 ноември, като ще има и физически, и онлайн присъствие. През 2020-а фестивалът ще представи над 300 прожекции на живо на 45 филма, повечето от които национални и световни премиери. Конкурсната програма е озаглавена „Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“ и включва 7 заглавия. Сред тях са най-новият филм на режисьора Франсоа Озон „Лято 85“, „Берлин Александерплац“ по монументалния роман на Алфред Дьоблин, датският трилър „Изключението“ на реж. Йеспер Нилсен, дебютиралият на "Берлинале" през февруари „Минамата“ с Джони Деп, унгарската камерна драма „Пилат“ по романа на Магда Сабо, филмовата версия на пиесата „Бащата“, режисирана от самия Флориан Зелер и с участието на звездния тандем Антъни Хопкинс-Оливия Коулман, и италианския „Връзки“ на режисьора Даниеле Лучети, който откри последното издание на Венецианския кинофестивал преди по-малко от месец.

Останалите членове на журито, което ще избере най-заслужилия са сред тях, са българската актриса и театрален педагог Снежина Петрова, режисьорът на „Ага“ и „Отчуждение“ Милко Лазаров, аржентинският писател и сценарист Сантяго Амигорена, финландският режисьор Мика Каурисмаки (не по-малко известен от своя брат Аки) и гръцкия режисьор и продуцент Бабис Макридис, известен с работата си в жанра на черната комедия и абсурда. Някои от тях ще се включат в оценяването на филмите дистанционно, но Жан-Жак Ано ще пристигне в София и лично ще обяви носителя на голямата награда на 24 октомври в кино "Люмиер". Тотава ще бъде представена и неговата книга „Един живот за киното“, която излиза у нас за пръв път, както и прожекция на филма му „Любовникът“ по емблематичния роман на Маргьорит Дюрас.

Физически прожекции ще има в София и още седем града - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора, а значителна част от програмата ще бъде излъчена паралелно онлайн чрез платформата Neterra TV+( www.neterra.tv/plus). Няма да бъдат пропуснати и срещите на живо със специалните гости на фестивала - разбира се, при строго съблюдаване на здравните мерки, обещават организаторите. 

Откриването, вече се знае, че бъде на 18 октомври с премиерната прожекция на "Кръстницата" с Изабел Юпер и реж. Жан-Пол Саломе в зала 1 на НДК. Това ще бъде първото събитие, за което голямата зала на НДК ще отвори след карантината през март т.г. Зрителите на откриването ще станат свидетели и на музикален пърформанс-изненада, който търси отговор на въпроса „Защо си ми, любов, кажи?“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата