Медия без
политическа реклама

Какъвто "Бащата", такъв и "Синът"

09 Септ. 2022
снимка: Синелибри
"Синът"

Дни преди световната премиера на "Синът" на кинофестивала във Венеция организаторите на българския форум "Синелибри" съобщиха, че филмът на Флориан Зелер ще пристигне и у нас съвсем скоро. Премиерата му пред българска публика ще се състои в зала 1 на НДК на 21 октомври. Филмът ще бъде прожектиран след обявяването на лауреатите от конкурсната програма на осмия кинолитературен фестивал.

"Синелибри" е същото място, където през 2020 г. бе и премиерата на "Бащата", за който Антъни Хопкинс спечели втората си награда "Оскар". Именитият писател и драматург Флориан Зелер сам адаптира и режисира за екран своята пиеса, която се игра с успех и у нас. Пак той създава филма по следващата си хитова пиеса - "Синът" (също в афиша на Народния). "Бащата" така и не получи свястно киноразпространение у нас, тъй като премиерата му бе в началото на втората коронавирусна вълна и киносалоните затвориха малко след нея. Но на "Синелибри" той бе прожектиран през пълни зали - доколкото противоепидемичните ограничения позволяваха - и дори бяха организирани извънредни прожекции, за да посрещнат зрителския интерес. 

За сценария на "Синът" Зелер отново се е доверил на Кристофър Хемптън. В ключовите роли блестят Хю Джакман, Ванеса Кърби, Лора Дърн и, разбира се, големият Антони Хопкинс. След световната премиера тази сряда във Венеция той ще пътува за фестивала в Торонто по-късно през септември. 

И двете пиеси на Флориан Зелер са добре известни на българската публика благодарение на великолепните постановки на Народния театър под режисурата на Диана Добрева. В "Бащата" главната роля е поверена на Владимир Пенев, а в "Синът" играе Захари Бахаров. Спектакълът "Бащата" се увенча с награда "Аскеер" (2019) за режисура и за сценография, а за "Синът" Диана Добрева беше удостоена с „Икар“ 2021 за режисура.

Билети за "Синът" в зала 1 на НДК вече се продават на преференциални цени онлайн на https://epaygo.bg/4200607374. Осмото издание на "Синелибри" ще продължи от 8 до 30 септември, а вече се знае, че откриването ще бъде с пълнометражния игрален дебют на номинирания за "Оскар" Теодор Ушев - "φ 1.618". 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?