Медия без
политическа реклама

"Бенедета" и още филми от Кан гледаме наесен в "Синелибри"

30 Юли 2021
Вирджини Ефира в "Бенедета" на Пол Верховен.
снимка: архив на фестивала
Вирджини Ефира в "Бенедета" на Пол Верховен.

Броени дни след като наградите в Кан бяха раздадени, стана ясно, че част от претендентите за "Златна палма" ще се срещнат и с българските зрители. Това ще се случи на фестивала "Синелибри" наесен - единственият по рода си (не само) у нас, в чиято програма попадат само филми, стъпили върху литературна основа. Предстоящото седмо издание ще се състои от 9 до 31 октомври в София и още седем града. 

"За нас беше приятна изненада фактът, че близо 70% от филмите, включени в основната селекция, са създадени въз основа на литературни произведения - ясен знак, че в кризисни периоди изкуството се обръща към съдържанието и неговото качество", пишат организаторите на "Синелибри" за 74-ото издание на фестивала в Кан, което заради пандемията се състоя цели 26 месеца след предишната филмова фиеста от май 2019-а.

Сред филмовите продукции, договорени за разпространение на Лазурния бряг, е "Карай колата ми" - награденият за най-добър сценарий филм на Рюсуке Хамагучи по разказ на Харуки Мураками. С интерес е очаквана и провокативната биографична драма "Бенедета" на режисьора Пол Верховен, адаптация по книгата на Джудит Браун „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“. Режисьорът на „Тя“, „Черната книга“ и „Първичен инстинкт“ не изневерява на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика.

Драматичната комедия на Нани Морети "Три етажа" по бестселъра на Ешкол Нево също е в програмата на предстоящия "Синелибри". Романът на израелския писател е преведен и познат на българските читатели, а трите етажа от заглавието кореспондират с три самостоятелни изповеди - метафора на основните етапи в теорията за личностното развитие на Зигмунд Фройд.

"Историята на жена ми" на унгарската режисьорка Илдико Енеди ("Златна мечка" и номинация "Оскар" за предишния й филм "За тялото и душата") е адаптация на едноименния роман на Милан Фющ. И тази година "Синелибри" няма да мине без филм на изключително продуктивния Франсоа Озон - "Всичко мина добре", с участието на Софи Марсо, Шарлот Рамплинг и Хана Шигула. В арткината у нас все още текат прожекции на предишния му филм "Лято 85". "Между два свята" на известния френски писател, киносценарист и режисьор Еманюел Карер – с Жулиет Бинош в главната роля, допълва Канската програма на фестивала.

От "Синелибри" обещават есенните премиери да бъдат придружени от гостувания на редица светила от европейската филмова и литературна сцена. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата