Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски съд остави в ареста обвинения в шпионаж US журналист

Еван Гершкович обжалва безрезултатно задържането си

18 Апр. 2023
Еван Гершкович

Московският градски съд остави в ареста обвинения в шпионаж журналист на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, съобщи руското издание "Комерсант". Съдът призна за законно решението за неговото задържане. 

Заседанието протече при закрити врати, но на него бяха допуснати журналисти, както и представители на американската легация, включително посланичката Лин Трейси. 

На 30 март Гершкович беше арестуван в Екатеринбург по обвинения в шпионаж. Според ФСС той е изпълнявал задача от САЩ да събира информация за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс, която представлява държавна тайна, съобщи ТАСС. Всъщност американецът е бил в Екатеринбург, защото е подготвял материал за отношението на руснаците към частната военна компания "Вагнер". Той е интервюирал местния жител Ярослав Ширшиков, който го е съпровождал в града и го е запознал с други герои на материала. 

Гершкович обжалва задържането си. Арестът му се разглежда като сериозна ескалация на репресиите на Москва срещу медиите и идва в момент, когато отношенията на Москва с Вашингтон стават все по-напрегнати заради руската инвазия в Украйна.

"Остро осъждаме неправомерното задържане на американския гражданин и репортер на "Уолстрийт Джърнъл" Еван Гершкович и настояваме за незабавното освобождаване на този международно известен и уважаван независим журналист", заявиха в рядко съвместно изявление лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на републиканците Мич Макконъл. 

Федералната служба за сигурност е арестувала за шпионаж кореспондента на Wall Street Journal Ейвън Гершкович.

 

Още по темата