Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия арестува журналист от WSJ за шпионаж

Има подозрения, че така Москва събира хора, които да може да обмени за провалили се шпиони зад граница

30 Март 2023Обновена
Ейвън Гершкович, журналист от WSJ, бе арестуван от ФСС за шпионаж

Федералната служба за сигурност е арестувала за шпионаж кореспондента на Wall Street Journal Ейвън Гершкович. Според ФСС той е изпълнявал задача от САЩ да събира информация за едно от предприятията в руския военно-промишлен комплекс, които представляват държавна тайна, съобщи ТАСС.

Гершкович, който е американски гражданин, е бил в Екатеринбург, защото е подготвял материал за отношението на руснаците към частната военна компания "Вагнер". Той е интервюирал местния жител Ярослав Ширшиков, който го е съпровождал в града и го е запознал с други герои на материала. Гершкович е прекарал в Екатеринбург две седмици, след което се е върнал в Москва. На 30 март, през нощта, от WSJ са позвънили отново на Ширшиков и му съобщили, че Гершкович е отново в Екатеринбург, но вече над 9 часа не могат да установят връзка с него.

На 29 март «Вечерние ведомости» съобщи, че негов читател е станал свидетел на задържането на някакъв човек в ресторант Bukowski Grill, където Гершкович се е срещал с Ширшиков.

Според източник на "Медуза" сред западните журналисти, работещи в Москва, Ейвън Гершкович е пътувал и до Нижни Тагил, където се намира  военното предприятие "Уралвагонзавод".

"Това не е първият случай, когато статутът на "чуждестранен кореспондент", журналистическата виза и акредитация се използват от чужденците за прикриване на дейност, която не е журналистическа", написа в Телеграм говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в случая с Гершкович не става дума за подозрения, а са го хванали с уличаващи доказателства.

Пресслужбата на Лефортовския съд уточни, че кореспондентът на Wall Street Journal Еван Гершкович е арестуван до 29 май 2023 г. Той не се признава за виновен.

От The Wall Street Journal заявиха, че са "дълбоко обезпокоени за сигурността" на своя журналист. От изданието отхвърлят всички обвинения в шпионаж и настояват техният сътрудник незабавно да бъде освободен. От международната организация "Репортери без граници" заявиха, че "журналистите не трябва да стават мишена".

Ейвън Гершкович е акредитиран към Министерството на външните работи американски журналист, който от няколко години живее в Москва и сътрудничи с The Wall Street Journal. Последната му статия е "Икономиката на Русия започва да се разпада" и е публикувана на 28 март. През декември 2022 г. той публикува материал, в който се разказваше как руският президент Владимир Путин получава изкривени отчети за войната, които се редактират от ФСС и Съвета за безопасност. Така се омаловажават неуспехите на руската армия на фронта.

Преди това журналистът е сътрудничил с Agence France-Presse, The Moscow Times и The New York Times.

Според някои коментатори Гершкович е задържан, за да има кого Русия да обмени за провалили се свои агенти в чужбина. "Русия набира фонд за обмен на свои шпиони и престъпници", написа в Туитър основателят на Bellingcat Елиът Хигинс.

Ейвън Гершкович е задържан, след като в Словакия бяха арестувани двама агенти на руското разузнаване. Съпружеската двойка агенти е била дълбоко законспирирана и се смята, че разкриването й е най-големият провал на руското разузнаване от 2010 г.  Според "Гардиън" вече са почнали преговори за техния обмен. В момента в руски затвор има двама потенциално интересни за САЩ арестувани - американският военен Пол Уилан, който е осъден за шпионаж, и Марк Фогел, който е осъден на 14 години затвор, след като бе задържан с марихуана на летището в Москва.

 

 

------------------------------

Провал след провал

-----------------------------

През януари в Словения бе арестувана семейна двойка с аржентински паспорти по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Според разследващите Мария Майер и Лудвиг Гиш са всъщност руски офицери от Службата за външно разузнаване. Те са пристигнали в Любляна през  2017 г. Майер открива онлайн художествената галерия 5'14. Гиш, който твърди, че е роден в Намибия, ръководи DSM&IT, компания, продаваща софтуер за управление на пощенски кутии и блокиране на вируси. Компанията обаче има съвсем скромно онлайн присъствие - само трима последователи в Twitter например.

Двойката използва работата си, за да се движи активно из Европа. Майер е била в Загреб поне два пъти, няколко пъти е била във Великобритания. Гиш също използва работата, за да пътува из ЕС, включително изложение за киберсигурност в Германия.

Сигналът за шпионите е подаден от чужда разузнавателна служба. По време на обиските е иззета голяма сума пари в брой, което може да означава, че задълженията на двойката включват плащане на информатори. Парите били толкова много, че броенето им отнело няколко часа, уточнява The Guardian.

Двойката може да е част от по-широка руска шпионска мрежа. Малко след ареста на Майер и Гиш в Любляна, гръцка гражданка и бразилска гражданка спешно напуснаха Атина и Рио де Жанейро. Гръцките власти смятат, че между двете събития има връзка.

Последният голям провал на Службата за външно разузнаване бе през 2010 г. Тогава в САЩ бяха арестувани 10 души. 8 от тях са били шпиони. По-късно те бяха разменени за 10 души, които излежаваха присъди в руски затвори, включително ученият Игор Сутягин и бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал.

За разлика от „легалните“ руски шпиони, които се маскират като дипломати в руските посолства по света, нелегалните действат без видими връзки с Москва. Те са обучавани с години да се представят за чужденци и след това са изпращани в чужбина, за да събират разузнавателна информация. Мнозина имат деца, които се отглеждат под прикритието на идентичност, без да знаят, че родителите им наистина са руснаци.

 

Ключови думи:

шпионаж

Още по темата