facebook
twitter

Медии

Нова тв все по-убедено играе в отбора на официозите

Кадри на близкия до Пеевски Канал 3 все по-масово се озовават на шефски позиции в други телевизии
5506
Едно от първите решения на Георги Домусчиев бе да повери новините и политическите предавания на кадър на "Канал 3".

Георги Домусчиев пое съвета на директорите на Нова телевизия със заявката, че желанието му е да поддържа "досегашната политика на "Нова броудкастинг груп" на обективна и свободна медия". Последващите събития обаче поставиха под сериозно съмнение тези думи. Дни след като фирмата на Домусчиеви "Адванс медия груп" влезе в Нова телевизия, за директор на "Новини и актуални предавания" бе назначена Миляна Велева, която идва от "Канал 3". Телевизията, от която Велева се прехвърли в Нова, от години се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. През 2015 г. фирмата "Нова българска медийна група", която по това време още принадлежеше на майка му Ирена Кръстева, поиска и получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие "Канал 3". По-късно Пеевски, който междувременно придоби контрола над дружеството, се отказа да финализира сделката. Въпреки това и досега неговата компания "Лафка" е един от основните рекламодатели в "Канал 3", а редакционната политика на кабелната телевизия е близка до тази на медиите, които депутатът от ДПС официално притежава.

След появата на братя Домусчиеви в Нова от телевизията започнаха да си тръгват хора на ключови позиции. По решение на новите собственици бе освободена Силва Зурлева, която работеше повече от 20 години в медията. Тя беше отстранена по-малко от месец, след като от "Адванс медия груп" заявиха, че тя ще остане като съветник в новия съвет на директорите, на който самата бе член преди продажбата.

Часове след уволнението на Зурлева „Свободна Европа” съобщи, че Нова телевизия е отстранила и шефа на направление "Стратегическо развитие" в „Новини и актуални предавания” Виктория Бехар. Според информация на сайта второто уволнение дошло след въпроси на Бехар към Миляна Велева за връзките й с Пеевски, отправени по време на оперативка. Работещи в Нова телевизия потвърдиха за „Сега”, че Бехар е освободена, но заявиха, че това не е станало заради пререкания на работна среща. Махането на Бехар е било планирано предварително и е било свързано с това, че структурата на телевизията не предвижда подобна длъжност. Любопитното е, че краткосрочният отговорник за стратегическото развитие се появи в Нова, след като вече бе известно, че братята Домусчиеви ще купят медията. Така Бехар работи на тази позиция по-малко от два месеца, преди да бъде отстранена.

В медийните среди усилено се говори, че уволнението на Зурлева и на Бехар няма да остане изолирано действие и че чистката в Нова ще обхване не само мениджърския, но и журналистическия състав. С особено внимание предстои да се следи какво ще се случва в новините и в политическите предавания на медията - например в сутрешния блок „Здравей, България”. Както е известно, преди около две години съпартиецът на Пеевски в ДПС - Йордан Цонев, започна свое интервю в „Здравей, България”, предавайки двусмислен поздрав от Пеевски към бившата водеща на блока Анна Цолова и към колегата й Виктор Николаев: „Пеевски праща много поздрави и ви желае творчески успехи”, каза Цонев в началото на участието си. Няколко месеца по-късно Цолова бе свалена от екран и повече не се появи в ефира.

През октомври 2017 г. пък тогавашният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който също е работил в "Канал 3", директно заплаши Николаев с уволнение заради въпрос на водещия. „Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й. Аз за такива въпроси, ако бях шеф в Нова телевизия, директно уволнявам”, заяви депутатът, който бе принуден да подаде оставка заради тези си думи. Не след дълго Тодоров стана водещ на предаване в ефира на друга телевизия, която се изявява като страстен защитник на ГЕРБ и на управляващото мнозинство - „Европа”.    

Любопитното е, че в „Нова броудкастинг груп” тръгнаха сериозни рокади, въпреки че медийната група е най-голямата и най-печеливша телевизионна компания в страната. Самата Комисия за защита на конкуренцията обяви в хода на сделката през м.г., че дружеството има най-големите рекламни приходи в България и че това му отрежда водещо място на рекламния и телевизионен пазар у нас. Още по-любопитното е, че за заместници на досегашните шефове новите собственици избират човек от "Канал 3" - телевизия, която не може да се похвали с никакви финансови и зрителски успехи. Изборът на Велева щеше да е направо странен, ако той не можеше да се обясни с факта, че в "Канал 3" са работили и работят едни от най-големите поклонници на ГЕРБ и на политическото статукво измежду всички журналисти в България.

 

Като две капки вода

 

Гледайте какво става в Нова телевизия и мислете за БНТ. Кадри на близкия до Пеевски "Канал 3" все по-масово се озовават на шефски позиции в други телевизии, като един от тях в момента управлява обществената. Бившият водещ в "Канал 3" и ексизпълнителен директор на TV7 Емил Кошлуков е начело на БНТ поне до провеждането на конкурс за титулярен шеф. Изборът трябва да приключи на 5 юли, като все още не е известно кой ще се запише за участие в процедурата. Кошлуков вече заяви по БНТ1, че междинният период не е време да се правят кадрови промени в телевизията. Но не каза дали удобният момент няма да настъпи след това, както и дали той е човекът, който иска да извърши тези промени. Хора от БНТ съобщиха за „Сега”, че на една от последните срещи с екипа Кошлуков е заявил, че ще вземе решение дали да се кандидатира за титуляр, след като разбере какви гаранции ще получи за справянето с финансовите задължения на БНТ. Подобни гаранции той не може да получи от СЕМ, който формално ще проведе конкурса, тъй като регулаторът не може да увеличава субсидията или да отпуска извънредни траншове на БНТ. Което означава, че Кошлуков възнамерява да се допита до управляващите и да получи съответната информация от тях. Това на свой ред значи, че той също ще трябва да поеме съответните „ангажименти”. Както „Сега” писа, според последния доклад на ръководството просрочените дългове на БНТ са за близо 15.1 млн. лв. От него става ясно и че обществената медия има ниски собствени приходи от реклама и че става все по-зависима от бюджетната си субсидия, както и от пари по различни европейски и министерски програми, които управляващите й отпускат.      

Ключови думи:

медии, Нова телевизия, БНТ
Все още няма коментари

Още

Хубава концепция, ама не е на Кошлуков
Медиемелачката

05.07.2019

2836 4
Сашо Диков: БНТ е тотален аутсайдер на зрителския и рекламния пазар

04.07.2019

2189 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×