Quantcast

Медия без
политическа реклама

Молдова забрани излъчването на руски новинарски програми

03 Юни 2022
БГНЕС
Парламентът на Молдова.

Молдовският парламент прие закон, забраняващ излъчването на руски новинарски програми в Молдова, в която напрежението между прозападни и проруски настроени граждани се засили, след като Русия нахлу в Украйна, предаде БНР, позовавайки се на Франс прес.

По-специално, молдовските телевизионни канали ще могат да излъчват само руски филми, сериали, музикални или развлекателни програми.

Освен това, според новия молдовски закон 50 процента от чуждестранните програми, излъчвани по телевизията, трябва да идват от Европейския съюз, САЩ или страни, подписали Европейската конвенция за трансгранична телевизия.

В контекста на нахлуването Молдова, в която се говори предимно румънски език, но в която има голямо рускоезично малцинство, демонстрира решителна подкрепа за Киев.

Молдова, в която се намира Приднестровието, проруска сепаратистка територия, граничеща с Украйна, се опасява, че Москва може да я избере за мишена, особено след като сепаратисткият регион заяви, че през април е бил подложен на обстрел от страна на Украйна, припомня Франс прес.

Още по темата