Quantcast

Медия без
политическа реклама

Звезда от НБА влезе в казармата във Финландия

Центърът на "Юта Джаз" Лаури Марканен бе зачислен към спортна рота и ще се подготвя за граничните войски

14 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Появата на Лаури Марканен във военно поделение в Лахти резонно предизвика медиен интерес.

Лаури Марканен е може би най-популярният финландец в САЩ. От 2017 г. той играе в НБА, последователно в "Чикаго Булс", "Кливланд Кавалиърс", а от 2022 г. - в "Юта Джаз", където заслужи отличието за най-прогресиращ играч в най-добрата баскетболна лига в света.

През миналия месец обаче Марканен трябваше да прекрати временно кариерата си, за да отбие военната си служба във Финландия. Тази новина предизвика сензация сред баскетболните фенове от двете страни на Океана. Това стана, тъй като законодателството в родината му задължава всеки мъж над 18-годишна възраст да премине военно обучение (6, 9 или 12 месеца - гледат се различни критерии), за да се поддържа високо нивото на отбранителните сили на Финландия, включващи редовна армия, флот и авиация.

Марканен до момента не бе сторил това и сега бе зачислен да премине обучение за граничните войски. За него то ще се състои в подготвителен център в Лахти, предназначен за спортисти.

Преходът за Лаури изглежда на пръв поглед много рязък. Финландецът изнесе най-силния си сезон до момента в НБА. През предишните 5 години неговата резултатност не надхвърляше по 18 точки средно на мач, а през този той записа 25.6 точки, 8.6 борби и 1.9 асистенции. И това бе неочаквано за всички.

Точно в този момент Лаури реши да се отдаде не на почивка между сезоните, а на войниклък. "За мен службата в армията е ново предизвикателство. Ще бъда толкова настойчив, както и на баскетболното поле.

 

Ще дам всичко от себе си по време на службата.

 

Би било отлично за мен, ако всеки ден се раздавам напълно. Развълнуван съм и това е естествено, тъй като никога не съм се занимавал с подобно нещо. Интересно е. Това е нов опит за мен", заяви баскетболистът.

Какъв ще бъде този опит? Отговор дава световният шампион по хокей на лед с тима на Финландия Лео Комаров, който също е служил в армията.

"Всичко е като по военните филми. Във финландската армия действително те учат да бъдеш мъж и да стреляш с оръжие. В спортната рота бяхме 20 души. Ставахме в 5:45, бягахме в пълно бойно снаряжение, закусвахме и след това изкарвахме цял ден на тренировъчния комплекс. Основно се занимавахме с тактическо обучение в гората - ориентиране, работа в екип, завладяване на вражеска територия. Всички бяхме с бойно оръжие, но то не бе заредено. Стреляхме само на полигон с инструктори. Това, разбира се, не бе война, а само подготовка, но не беше леко. Тогава проклинах всяка минути, но сега разбирам, че това е било един от най-добрите периоди в живота ми. За 6 месеца станах по-зрял. Дреболии като график, чистене и оправяне на леглото те правят по дисциплиниран и отговорен. Това ми помогна много в спорта. Единственият проблем е, че напълно пропускаш лятото и оставаш без почивка", спомня си бившият хокеист на "Торонто Мейпъл Лийфс" и "Ню Йорк Айлъндърс".

Лаури Марканен е преценил добре решението си и кариерата му няма да пострада. Той ще отслужи своя 6-месечен период на два пъти - по 3 месеца това и следващото лято (б. р. - този компромис се прави за професионалните спортисти).

Така не само ще е на линия за "Юта Джаз" в началото на новия сезон в НБА, но и ще играе за Финландия на започващото на 25 август световно първенство, което ще се проведе в Япония, Индонезия и Филипините. Там Финландия е в група с Австралия, Германия и Япония.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?