Медия без
политическа реклама

Саудитска Арабия разрешава алкохола за първи път от 70 години

Това обаче важи само за чуждестранните дипломати, които живеят в страната

25 Яну. 2024
Притежанието на алкохол в Саудитска Арабия е забранено от 1952 г.
Pixabay
Притежанието на алкохол в Саудитска Арабия е забранено от 1952 г.

Саудитска Арабия обмисля за първи път да разреши продажбата на алкохол на немюсюлмански дипломати, предава АФП. Досега живещите в страната чужденци трябваше да внасят алкохол в добре опаковани пакети.

Консумацията или притежанието на алкохол, забранени от исляма, са забранени в Саудитска Арабия със закон. Притежанието на алкохол се наказва с глоби, затвор, публично бичуване и експулсиране от страната за чужденците. Законът датира от 1952 г., когато пияният син на крал Абдулазиз застрелва английски дипломат, припомня Би Би Си. 

Неотдавнашните социални реформи в кралството (като съвместното посещение на концерти и откриването на киносалони), както и планираното провеждане на големи събития като Expo 2030 и Световното първенство по футбол през 2034 г., подхранват спекулациите, че ограниченията върху алкохола могат да бъдат отменени, поне в определени райони, въпреки че на този етап властите изключват всякакви промени, пише БГНЕС.

В изявление на саудитското правителство се казва, че властите въвеждат "нова регулаторна рамка за борба с незаконната търговия с алкохолни стоки и продукти, получавани от дипломатическите мисии".

Новата програма ще позволи "разпределянето на определени количества алкохолни продукти при влизане в Кралството". Целта е да се сложи край на "нерегламентираната" процедура, която е довела до "неконтролирана търговия с тези продукти в Кралството".

Въпреки че алкохолът е строго забранен в Кралството, в чуждестранните мисии в дипломатическия квартал на Рияд се сервират алкохолни напитки, а някои жители сами си правят вино. Други се обръщат към черния пазар, където цената на бутилка уиски може да достигне няколкостотин долара в навечерието на Нова година. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата