Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай забранява дрехи, които "нараняват чувствата на нацията"

Президентът Си Цзинпин се опитва да дефинира "образцовия гражданин"

07 Септ. 2023
БГНЕС
Седмица на модата в Шанхай.

Проектозакон, забраняващ речта и облеклото, "вредни за духа на китайския народ", предизвика дебат в Китай, предава Би Би Си. Ако законът влезе в сила, хората, признати за виновни, могат да бъдат глобени или да влязат в затвора. В проектозакона обаче все още не е уточнено какво се има предвид под реч и дрехи, които накърняват достойнството на китайския народ.

Пекин наскоро публикува предложения за промени в закона за обществения ред. Това са първите реформи в тази сфера от десетилетия насам. Законът за облеклото предизвика незабавна реакция от страна на обществеността най-вече в интернет пространството, а законодатеството бе окачествено като абсурдно. Съгласно спорните клаузи, хората, които носят или принуждават други да носят дрехи и символи, които "подкопават духа или нараняват чувствата на китайската нация", могат да бъдат задържани до 15 дни и глобени до 5000 юана (680 долара) . Тези, които създават или разпространяват статии или реч със същите обидни характеристики също могат да получат присъда. Предложените законови промени също така забраняват "обида, клевета или по друг начин на накърняване на имената на местни герои и мъченици", както и вандализъм.

Хората обаче съвсем основателно се запитаха как правоприлагащите органи могат едностранно да определят кога "чувствата" на нацията са "наранени". Правни експерти в страната също разкритикуваха неясната формулировка на закона, заявявайки, че той може да бъде обект на злоупотреби.

Джао Хонг, професор по право в Китайския университет по политически науки и право, каза, че липсата на яснота може да доведе до нарушаване на личните права. "Ами ако правоприлагащият орган, обикновено полицай, има лична интерпретация относно това какво наранява чувствата на нацията и инициира морална оценка на другите извън обхвата на закона? Какво следва тогава?", пише тя. И цитира случай в Китай от миналата година, когато облечена в кимоно жена бе задържана в град Суджоу и обвинена в "подклаждане на кавги и провокиране на неприятности", защото е носила японското облекло. Инцидентът предизвика възмущение в китайските социални медии.

Има и други примери за репресии, отбелязва Би Би Си. През март тази година полицията задържа жена, облечена в копие на японска военна униформа. През август пък на хора, облечени в дрехи с щампа на дъга, е отказан достъп до концерт на тайванския певец Чан Хуей-мей в Пекин.

"Да носиш кимоно означава да нараниш чувствата на китайската нация, да ядеш японска храна означава да застрашиш духа на страната? Кога чувствата и духът на изпитаната във времето китайска нация станаха толкова крехки“, пише популярен анализатор под псевдонима Wang Wusi.

Проектозаконът е поредният пример за това как китайският президент Си Цзинпин се опитва да даде дефиниция на "образцов китайски гражданин". През 2019 г. китайската комунистическа партия издаде "насоки за морал“, които включват директиви като "да бъдеш учтив, да пътуваш с по-нисък въглероден отпечатък и да имаш вяра в г-н Си и партията".

Ключови думи:

Китай, Си Цзинпин

Още по темата