Медия без
политическа реклама

Изкуственият интелект намери място в археологията

"Везувий" отбелязва ключов момент, демонстрирайки забележителните възможности на ИИ при дешифрирането на древни текстове

27 Февр. 2024
В постоянно развиващия се пейзаж на археологията ИИ се превръща в могъщ съюзник, който предлага безпрецедентни прозрения за най-старите загадки на света.
Pixabay
В постоянно развиващия се пейзаж на археологията ИИ се превръща в могъщ съюзник, който предлага безпрецедентни прозрения за най-старите загадки на света.

Изкуственият интелект (ИИ) в археологията се превърна в новаторско постижение в пресечната точка на технологиите и археологията, като трансформиращ инструмент за разгадаване на някои от най-старите археологически загадки в света. С неотдавнашния триумф в предизвикателството "Везувий", където инженерите с ИИ успешно дешифрираха древни пасажи от овъглен свитък, сферата на археологията е на прага на революционна трансформация. Това предвещава нова ера, в която ИИ в археологията заема централно място в разкриването на тайните на древността, предлагайки безпрецедентни прозрения за отдавна изгубени във времето цивилизации, съобщи БГНЕС, като се позовава на Cryptopolitan.

Възходът на ИИ в археологията

Предизвикателството "Везувий" отбеляза ключов момент в летописа на археологията, демонстрирайки забележителните възможности на ИИ при дешифрирането на древни текстове. Проучването, ръководено от екип от инженери по ИИ - Юсеф Надер, Джулиан Шилингер и Люк Фаритор, разкри поглед към миналото, като възстанови цифрово 15 колони текст от овъглен папирусен свитък, предоставяйки прозорец към древния свят, подобен на виртуална машина на времето.

Този триумф стана възможен благодарение на пионерската работа на компютърния учен Брент Сийлс, чийто иновативен инструмент Volume Cartographer използва ИИ за дигитално разгръщане на пластовете на древните свитъци. Като използва технологията за синхротронно сканиране, Сийлс революционизира процеса на разгадаване на крехките свитъци, които преди това представляваха непреодолимо предизвикателство за традиционните археологически методи. С този пробив трудната задача за дешифриране на древни текстове, която някога се преодоляваше с векове, сега се ускорява многократно, предлагайки безпрецедентни възможности за археологически проучвания.

Разкриване на древни загадки отвъд Херкуланеум

Отвъд пределите на Херкуланеум (древен град унищожен след изригването на Везувий – бел.ред.), технологията на Сийлс дава огромни надежди за разкриване на древни загадки, разпръснати по цялото земно кълбо. От загадъчните свитъци от Мъртво море до запечатаните египетски папируси и опустошените от времето средновековни ръкописи, ИИ предлага примамлив поглед към цивилизации, отдавна останали в аналите на историята. Освен това приложението на ИИ се простира отвъд археологията, с потенциални приложения за възстановяване на влошаващи се филмови макари и негативи, откривайки нови пътища за опазване и изследване на културата.

Докато изследователите се опитват да преведат новооткритите текстове с педантична прецизност, пътуването в миналото е изпълнено с чувство на благоговение и интроспекция. Точно както древният свитък умолява: "Нека истината да ни бъде винаги явна", търсенето на знания надхвърля границите на времето, резонирайки с вечния стремеж към разбиране. Докато изкуственият интелект продължава да разгадава тайните на древността, човек не може да не се запита: Какви други тайни чакат да бъдат разкрити в тихите коридори на историята?

Изследване на безграничния потенциал на ИИ в археологията

В постоянно развиващия се пейзаж на археологията ИИ се превръща в могъщ съюзник, който предлага безпрецедентни прозрения за най-старите загадки на света. Тъй като предизвикателството "Везувий" възвестява нова ера на цифровото изследване, пътуването в миналото придобива нов смисъл и възможности. И все пак, на фона на триумфа на технологиите, човек трябва да спре, за да се замисли за дълбоките последици от разкриването на древните истини.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата