Медия без
политическа реклама

Български ученици бяха обучени в най-важната дирекция за антиките в Атина

Фейсбук страница на фондация ''Огнян Радев''
"Херодотови логоси'' в Археологическия музей.

В гръцката столица Атина съществува институция, която няма аналог в България - Ефорат на антиките. Това е нещо като дирекция за антиките, която се занимава не само с опазване на старите предмети и старите места, но и с планиране как артефактите да се представят, как да достигнат до турситите, но без туристите да ги унищожат. Тази институция обаче не работи със случайни училища, унивесритети и специалисти. До съвсем скоро само САЩ, Франция, Германия и Великобритания си бяха извоювали правото да изпращат теренни мисии, които да работят с Ефората на антиките. 

Преди няколко месеца обаче България със съдействието на българското посолство в Атина успява да убеди Ефората, че у нас има достатъчно добре подготвени ученици и студенти с интерес и опит в областта на историята и културното наследство. Заслуга за това и българи да се наредят до най-големите специалисти в областта на опазването на културното наследсто има Радослав Илиев и екипът на фондация "Огнян Радев".

 Фондацията е създадена в памет на преподавателя по старогръцки език и история на античната култура в НГДЕК ''Константин Кирил Философ''. Огнян Радев е бил и преподавател по история на античния театър и драма в НАТФИЗ ''Кръстю Сарафов'' и Нов български университет. В неговата трупа за античен театър в Класическата гимназия първите си крачки в актьорската професия прави Георги Стайков, който по-късно изиграва Ростислав във филма ''Вчера''. Идеята трупата да бъде възродена близо десет години след като Огнян Радев си отива от този свят, възниква от спомени за именития преподавател. Много скоро посланието на фонадцията излиза извън пределите на гимназията и привлича в екипа си историци, филолози, културолози и философи, които помагат с организацията на образователни и популяризиращи класическата античност инициативи.

Радослав Илиев, който е бивш възпитаник и преподавател в НГДЕК, успява да убеди на пръв поглед скетптичните учени от Ефората в Атина, че и България има не просто мотивирани, но и подготвени на терен ученици и студенти. След това започва търсенето на спонсори, които осъзнават колко важно е усвояването на практитките за опазването на историческото наследство. Не след дълго 12 специално подбрани младежи от разлини гимназии и унивеситетски специалности, доказали своя характер и отношение към историята, получават шанса да прекарат известно време в Атина и да се запознаят отблизо с начините на опазване, изследване и управление на културното наследство и стратегия на гръцката столица. Сега задачата им е да представят знанията и опита си обратно у нас като бъдещи професионалисти в хуманитарното поле. Друга група млади археолози пък участва в разкопки в Созопол и други градове през лятото, а находките им намериха място в специална изложба в Националния исторически музей.

Също както Огнян Радев, така и вдъхновената от неговата работа фондация се захваща с нелеката задача да предаде духа на Античността чрез театъра. На границата между сакрално и профанно, театрално и реално се появява ''Теогония'' по дверногръцкия поет Хезиод. Постановката оживя първо в софийското Ларго, където ученици от Класическата гимназия се превъплътиха в древногръцки божества, за да разкажат за произхода на света, а след това играха в ректората на Софийския университет заради неокласическия интериор. "Херодотови логоси'' пък се игра в Археологическия музей в София. В творческия екип на двете постановки влезе режисьорът Боян Крачолов, а актрисите Биляна Георгиева, Галя Костадинова и Ина Добрева се заеха да обучат младите артисти за сцената. Съвсем скоро пък се състоя кастинг за включване в трупата за всички ученици и студенти на възраст между 13 и 19 години с интерес в древното изкуство, история, театър и мислене. 

Заради популяризирането на античните театър и култура трупата бе селектирана да участва във фестивала за античен театър в Сицилия, който ще се проведе в началото на това лято. Вече са започнали репетиции на пиеса, подбрана специално за събитието. 

 

 

 

 

 

Ключови думи:

археология, история, НГДЕК

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?