Медия без
политическа реклама

Видеонаблюдението не постигна целта си

Положението с машините е все едно някой да си купи ''Ферари'' и да го пусне в полето за краставици, смята бивш председател на ЦИК

Бившият председател на ЦИК Александър Андреев и бившият зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.
бТВ
Бившият председател на ЦИК Александър Андреев и бившият зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

''От изборите през октомври до вота в неделя имаше промени в Изборния кодекс, които не достигнаха до членовете на СИК-овете. Някои нямаха подготовка и това доведе до множество грешки и неща, които не са в компетенцията на членовете на избирателните комисии''. Около това мнение се обединиха в ефира на Би Ти Ви бившият председател на ЦИК Александър Андреев и бившият зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева.

''Промените в ИК при нас са традиция и се правят в 12 без 2 минути. Промени, които не позволяват на комисиите да се подготвят и не дават възможност за техническо обезпечаване. Ако комисиите се бяха ангажирали единствено да подготвят избори, нямаше да се стигне до това'', заяви Дечева. А Андреев изтъкна, че когато е гласувал, е забелязал множество грешки от страна на членовете на комисиите.

Според бившия председател на ЦИК неработещите 122 машини може да изглеждат малко на фона на общия им брой от 12 хил., но това е означавало, че някои избиратели са гласували по начин, по които не са искали. Според него с промените в ИК се е загубило предимството на самата машина. Дечева пък допълни, че е необходимо време за тестване на машините. ''Тези машини ги купуваме за нещо, а ги използваме за друго. Все едно някой да си купи ''Ферари'' и да го пусне в полето да събира краставици. Ще затъне в калта. Не може да сменяме функционалността на устройства, които сме купили с определена цел'', смята Дечева.

Според експерите видеонаблюдението също не е изпълнило първоначалния си замисъл. ''В голяма част от секциите бяха обърнати камерите. Не бяха дадени указания, тези бюлетинки се отваряха и показваха вот'', заяви Андреев. И допълни, че всичко това съзадава още по-голяма несигурност и недоверие в изборния процес.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата