Quantcast

Медия без
политическа реклама

Секциите в чужбина се отърваха от видеонаблюдението

Те попадат в категория на изключенията, на които няма да им се налага да се занимават със заснемането

23 Март 2023
Илияна Димитрова
Ползването на устройството изисква известно време, подготовка и внимание, което несъмнено ще затрудни изборната администрация в страната.

На секционните избирателни комисии извън страната няма да им се налага да се занимават с поставяне на камери и заснемане докато броят бюлетините и попълват протоколите си след края на изборния ден. Това се вижда от методическите указания, които Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри в помощ на хората, които ще проведат изборите на 2 април в 737 задгранични секции. Това, че няма да се занимават с камерите, може да им позволи да си вършат работата по-бързо.

Всъщност, още в началото на февруари т.г. комисарите одобриха принципно решение за уредбата на видеонаблюдението, в което посочиха и видовете секции, където няма да провежда такова. Освен секциите в чужбина, в категорията на изключенията влизат също мобилните секции за хора с увреждания, местата за гласуване в болници, домове за стари хора и други специализирани институции.

Иначе работата на задграничните комисии не се отличава особено от тази в страната. Разликата е, преди всичко, в комуникацията с ЦИК. Тъй като няма избирателен район в чужбина, а съответно и районна избирателна комисия, ролята на такава за тамошните секции играе ЦИК. Последната поддържа връзка с изборната администрация извън страната чрез специален комуникационен канал. По него задграничните комисии изпращат, след края на изборния ден, сканираните протоколи с изборните резултати, заедно с финалните отчети на машините за гласуване (където има такива), а също така и списъците с избирателите, участвали в гласуването.

Въпросните списъци са особено важни, тъй като в чужбина избирателни списъци няма. Секционните комисии разполагат с данните на хората, които предварително са пратили заявление за гласуване в съответното населено място. Тези, които пристигат в изборния ден, се дописват на място в списъка на гласуващите.

Още по темата